Przejdź do treści

Migdały z czekoladą i miodem – połączenie nieziemsko dobre i zdrowe

Tekst o zdrowym deserze z migdałami i czekoladą. Na zdjęciu: Osoba nalewająca płyn do miski z jedzeniem - HelloZdrowie
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?

To przepis dla każdego, kto lubi słodkie przekąski, a nie przepada za zbyt długim ich przygotowywaniem. Ten deser jest także zdrowym wyborem i przede wszystkim smacznym. Bo czy może być coś lepszego od połączenia płatków migdałowych, miodu, czekolady i pomarańczy?

Deser na zdrowie

Płatki migdałowe poleca się kobietom w ciąży, wegetarianom oraz osobom na diecie odchudzającej. Migdały wzmacniają koncentrację i jednocześnie uspokajają. Skutecznie obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi. Są bogate w cenny błonnik, białko oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Zawierają wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas. Oprócz tego spożywając regularnie płatki migdałowe, dostarczysz takie witaminy jak kwas foliowy, witaminę B6, witaminę A i E. Pobudzają metabolizm. Wzmacniają paznokcie i włosy.

Gorzka czekolada, jedzona regularnie, nie tylko poprawia humor, bo podnosi poziom serotoniny, ale dzięki swoim cennym składnikom może też chronić układ krwionośny, poprawia pracę mózgu, czy też wspomaga działanie mikroflory jelitowej.

Migdały i czekolada – to już brzmi dobrze! A do tego jeszcze miód o właściwościach naturalnego antybiotyku i pomarańcze z dużą dawką witaminy C, magnezu i potasu. Połączenie nieziemsko dobre i zdrowe. Czego potrzebujesz?

Migdały z czekoladą i miodem – składniki

– 400 g płatków migdałowych
– 300 g gorzkiej czekolady
– 100-200 g miodu
– skórka otarta z połowy pomarańczy
– porządna szczypta gałki muszkatołowej

Migdały z czekoladą i miodem – przygotowanie

Płatki migdałowe podpraż na suchej patelni, aż się ładnie zarumienią, i w całej kuchni będzie nimi pięknie pachniało. W tym czasie w rondelku, na małym ogniu rozpuść miód. Dodaj gałkę muszkatołową. Miodem polej płatki. Wymieszaj całość tak, aby każdy migdał był pokryty miodem. Płatki rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Tekst o zdrowym deserze z migdałami i czekoladą. Na zdjęciu: Osoba trzymająca łyżkę w naczyniu do pieczenia - HelloZdrowie

Odstaw aż miód zastygnie. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Polej nią migdały i posyp skórką pomarańczową.

Tekst o zdrowym deserze z migdałami i czekoladą. Na zdjęciu: Osoba nalewa kawę do miski z jedzeniem - HelloZdrowie

Migdały z czekoladą i miodem. Zdjęcie: masztalerz

 

 

 

 

 

Tekst o zdrowym deserze z migdałami i czekoladą. Na zdjęciu: Osoba wyciskająca pomarańczę do brownie - HelloZdrowie

Migdały z czekoladą i miodem. Zdjęcie: masztalerz

Odstaw do lodówki aż czekolada zastygnie. Pokrój w dowolne kawałki.

Tekst o zdrowym deserze z migdałami i czekoladą. Na zdjęciu: Osoba krojąca kawałek ciasta czekoladowego - HelloZdrowie

Migdały z czekoladą i miodem. Zdjęcie: masztalerz

Przechowuj w pojemniku w lodówce.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?