Malinowe batony z kwaskową nutą. Przekąska idealna na śniadanie, na deser czy przejażdżkę rowerową
Odrobinę dodanego miodu świetnie zrównoważy cytryna. Zawartość masła orzechowego i płatków owsianych sprawi, że przekąska nasyci na długo. Na śniadanie, na deser czy przejażdżkę rowerową. Sezon na maliny nie trwa wiecznie, więc do dzieła!
Te pyszne owoce kryją w sobie moc witamin. Maliny spowalniają procesy starzenia organizmu dzięki zawartości przeciwutleniaczy. Są pełne błonnika, więc są sycące i mają dobry wpływ na procesy trawienne. Mają niewiele kalorii, więc idealnie nadają się dla osób będących na diecie odchudzającej. Warto po nie sięgać podczas przeziębienia, bo działają wzmacniająco na organizm. Oprócz tego te różowe owoce to bomba witaminy C, kwasu foliowego i witamin z grupy B. Minerały zawarte w malinach to wapń, magnez, żelazo oraz potas.
Można i warto wsuwać je wprost z krzaczka, ale można też przerobić na pyszne i zdrowe batoniki.
Malinowe batony z kwaskową nutą
Składniki:
– dwie garści malin
– 1/3 szklanki miodu
– 1/4 szklanki oleju kokosowego
– 1/4 szklanki płatków migdałowych plus 4 łyżki do posypania na wierzchu
– 3/4 szklanki mąki orkiszowej
– 2 czubate łyżki masła orzechowego, najlepiej domowego
– 3/4 szklanki płatków owsianych orkiszowych albo pełnoziarnistych
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1/3 łyżeczki cynamonu
– 1/3 łyżeczki kardamonu
– szczypta soli
– skórka otarta z połowy cytryny
Przygotowanie:
Do miksera wrzuć wszystkie suche składniki.
Krótko zmiksuj, dodaj olej i miód w płynnej postaci. Ponownie zmiksuj.
Uzyskaną masę przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładź.
Jedną garść malin rozgnieć widelcem. Malinową papkę i masło orzechowe rozprowadź na wierzchu batonów.
Posyp malinami i płatkami migdałowymi. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i piecz 30 minut. Od razu po wyciągnięciu naczynia posyp startą skórką cytrynową i ponacinaj w dowolne kawałki. Odstaw do wystygnięcia. Przechowuj w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl
Polecamy
Polski deser najlepszym na świecie. Czym zaskarbił sobie serca krytyków?
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Domowy sorbet, czyli deser w zdrowym wydaniu. Jak go zrobić?
się ten artykuł?