Przejdź do treści

Jak dobrze jeść?

Jak dobrze jeść?
Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba
Olej z nasion chia – właściwości i skutki uboczne
Mąka sezamowa – zastosowanie, jak zrobić ją samodzielnie
Nie tylko picie kawy. Sprawdź czego jeszcze nie warto robić na pusty żołądek
Mąka z amarantusa – właściwości, indeks glikemiczny

„Nie ma miłości bardziej szczerej niż miłość do jedzenia”– mawiał George Bernard Shaw. Jednak aby móc się w jedzeniu zakochać, trzeba, po pierwsze, jeść dobre rzeczy, a po drugie, jeść je dobrze. Przeczytajcie, przyda się przed świętami.

Jedzenie powinno dawać szczęście. Jak to sprawić? Psychologowie zbadali tę sprawę z każdej strony. A większość z tego, co znaleźli, jest wyjątkowo na czasie. Wszak zbliżają się święta. Jak jeść, żeby być szczęśliwym? Wolno. Ładnie. Uważnie i świadomie. No i z ludźmi.

Po pierwsze, trzeba smakować

To niby oczywiste, ale okazuje się, że smakowanie smakowaniu nierówne, a o jego jakości mogą zdecydować drobiazgi. Na przykład logo… fast fooda w tle. Tak wynika z badań Juliana House’a, Sanforda DeVoe i Chen-Bo Zhonga z Toronto (były nawet nominowane do Ig Nobla), którzy sprawdzali, jak taki widok na nas wpływa, i odkryli, że kiedy widzimy dwa złote łuki, to spada nasza zdolność „smakowania”. Rzecz zwalili na to, że fast foodysą nieodłącznie związane z kulturą pośpiechu i torują nas do niego. „To powoduje, że trudniej nam zatrzymać się na chwilę, by poczuć zapach róż” – romantycznie konkludowali wyniki badań. Dodawali, że wygląda na to, że nie tyle czyni nas to nieszczęśliwymi, ile raczej nie pozwala być szczęśliwymi.

Po drugie, trzeba zwolnić

Slow foodto nie jest żaden żart i konsumowania też dotyczy. Zalet wolniejszego jedzenia jest całe mnóstwo. Na przykład taka, że mózg rejestruje sytość żołądka dopiero po 20 minutach i kiedy jemy wolniej, to serwujemy sobie o blisko 20 proc. kalorii mniej. Co to ma wspólnego ze szczęściem? U niektórych ma. Badacze z Penn State University ustalili, że ludzie martwiący się o wygląd, kiedy za bardzo odpuszczą sobie przy stole, odczuwają znaczące obniżenie nastroju. Jak zwolnić? Eksperci mówią, że najprostsza metoda to… jedzenie „złą” ręką. Sprawdzałem. Działa.

Po trzecie, jeść oczami i uszami!

Na przykład badania Jeannine F. Delwiche pokazały, że widok – a zwłaszcza kolor – jedzenia wpływa nie tylko na apetyt, ale również na odczuwany smak. Oczy to nie koniec, bo w jedzeniu biorą udział wszystkie zmysły, nawet słuch. Jak? Kilka lat temu na Oksfordzie (w Crossmodal Laboratory) przeprowadzono badania, w których udowodniono, że częstotliwość słyszanego dźwięku wpływa na zmysł smaku. Kiedy jest wyższa, wyłapujemy w jedzeniu więcej słodkich nutek. Gdy niska, koncentrujemy się na tych gorzkich. Zaczęto nawet układać melodie pod określone dania, a jedna z londyńskich restauracji serwowała przez pewien czas desery „z telefonem”. Jak ktoś chciał „na słodko”, wykręcał „1”. „2” była dla tych, którzy słodkości nie lubili.

Po czwarte, wiedz, co jesz

Nie w sensie rozkładania tego, co leży na talerzu, na czynniki pierwsze, ale w takim, że dobrze jest choć trochę znać się na kuchni. Jest tu tak jak ze wszystkim – żeby móc się czymś cieszyć w 100 proc., dobrze jest rozumieć, o co w tym chodzi. Choćby po to, żeby móc lepiej i zdrowiej wybrać. Badania ze szkoły zdrowia publicznego amerykańskiego Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa – ale głowę dam, że u nas jest tak samo – wykazują, że osoby, które regularnie gotują, generalnie jedzą lepiej i zdrowiej, no i bardziej cieszą się jedzeniem. Także wtedy, gdy robią to poza domem.

I tak dochodzimy do… punktu piątego.

Po piąte, jedz w towarzystwie

Niektórzy twierdzą też, że najlepiej smakuje z rodziną. Co do tego zdania są jednak podzielone, a wyniki badań sprzeczne. Jedne pokazują, że takie obiady pozytywnie wpływają na zdrowie psychiczne i fizyczne. Zwłaszcza u dzieciaków, bo mają wpływać nawet na rozwój umiejętności społecznych oraz inteligencji emocjonalnej. Inne (np. Joy of Cooking, Contexts 2014) ‒ że jedyne, co się podnosi, to stres gotującego. To jednak zależy pewnie i od okoliczności, i od człowieka, i od rodziny. Jednak stresu i frustracji warto unikać zawsze, a zbliża się okres, gdy rodzinnych kolacji jest wyjątkowo dużo, więc i zagrożenie wzrasta.

Dlatego badacze spieszą na pomoc z kilkoma trikami. Po pierwsze, mówią, trzeba się trzymać tradycji i zwyczajów. Wtedy każdy może się odnaleźć i nikt nie czuje się nieswojo, a przecież nie chodzi o to, żeby nam było miło, a teściowej skoczyło ciśnienie od kuchni fusion, ale żeby miło było wszystkim. Do tego potrzebny jest uniwersalny kod i tym jest tradycja. Po drugie, dodają, trzeba taką przyjemną chwilę zapamiętać, a w tym pomogą silne zapachy ziół. Bodźcem może być na przykład rozmaryn. Po trzecie, w przygotowania angażujemy, kogo się da, bo choć te często stają się bardziej męczące, to trudniej krytykować coś, co samemu się zrobiło. Po czwarte wreszcie, trzeba cieszyć się jedzeniem. Czyli: a) jemy wolno, b) smakujemy i c) nie krytykujemy – nic i nikogo. Nie smakuje? Nie jedz. Nie wolno się też rozpraszać, więc – to rzecz obowiązkowa – wyłączamy telewizor. Swój lub teścia.

Jeżeli i to nie pomoże, a atmosfera – jak to czasem bywa – stanie się napięta, to trzeba zadbać o środki potrzebne do jej uspokojenia. Opcja tradycyjna jest taka, że na stole należy postawić… miętę z przemyconą melisą i cytryną. Opcja rodem z zagranicznych badań (Takeuchi i Harada, Behavioural Brain Research 2006) ‒ taka, że do picia serwujemy po pr ostu wodę z cytryną. Zapach tej ostatniej ma uspokajać. Nie tylko więc może podziałać na teściową, o ile to TAKA teściowa, ale także do ryby pasuje idealnie.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Czy GMO to faktycznie samo zło? Odpowiada biotechnolog Dawid Polak

Czy GMO to faktycznie samo zło? Odpowiada biotechnolog Dawid Polak

Kobieta w grubym swetrze z kubkiem z gorącym napojem w dłoniach, w tle rozmyty jesienny pejzaż

5 najważniejszych błędów żywieniowych, które popełniamy zimą. Tłumaczy dietetyczka

Puszki Pandory – jakie zło się czai w puszkach z gazowanymi napojami?

Szybkie diety oczyszczające przed Sylwestrem. Dietetyczka wyjaśnia, czy któraś z nich naprawdę działa

Owoce kaki – właściwości i zastosowanie jabłka orientu

świąteczne ciasteczka

Świąteczne zasady na mniejsze zło. Jak jeść, by się nie przejeść?

Fasola adzuki – właściwości i zastosowanie

7 najgorszych rzeczy dla twojej wątroby

Chlebek bananowy bezglutenowy – przepisy i właściwości

Kobieta leży na łóżku

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

Nie truj się jedzeniem! Co powinno cię zaniepokoić w jego wyglądzie?

Koszenila – barwnik spożywczy z suszonych owadów. Czy jest szkodliwa?

Zapotrzebowanie kaloryczne – jak obliczyć i co na nie wpływa?

Przepis na domowe suszone pomidory. Nie kupuj, zrób sama!

Miód gryczany – właściwości zdrowotne i zastosowanie

Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów

Płatki ryżowe – wartości odżywcze, przepisy, jak gotować

Miód lawendowy – pochodzenie, właściwości i zastosowanie

Maltitol – zastosowanie, szkodliwość, kalorie, cena

Teff – pochodzenie, wartość odżywcza, przepisy

Miód rzepakowy – właściwości, kalorie. Miód dla cukrzyka?

Miód wrzosowy – właściwości, zastosowanie, cena

Zjadłaś przeterminowane jedzenie? Uważaj nie tylko na zatrucie pokarmowe

Wybierasz się na grzyby? Sprawdź, czy możesz je później zamrozić

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

12 przepisów na sałatki wigilijne

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

×