Domowa chałwa to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych! Wypróbuj sama
![Domowa chałwa](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/8e2b0c9b1d8a29fc8fceedd4eb2efb8ad3c13b84-1140x760.jpg)
się ten artykuł?
Jeśli sięgając po słodycze, można dokonać zdrowego wyboru, to tym wyborem będzie chałwa. Zawdzięcza to zawartości sezamu, który jest skarbnicą wartości odżywczych. Oczywiście mowa tu o naprawdę dobrej i prawdziwej chałwie, a taką właśnie możecie zrobić sami!
Sezamowa chałwa
Sezamowy smakołyk, który leży na półkach w sklepach, zawiera niestety najczęściej cukier i substancje konserwujące. Dlatego właśnie warto chałwę zrobić samodzielnie, według zdrowego przepisu. Cukier zastąpimy niewielką ilością miodu. Bez konserwantów stanowczo się obejdzie. Przy wyborze dodatków można, a nawet należy poszaleć: orzechy, suszone owoce, cynamon, surowe kakao, kardamon, woda różana albo gorzka czekolada – co tylko chcecie!
Sezam biały ma większą zawartość żelaza niż sezam czarny, dlatego to właśnie jego warto użyć przy przygotowaniu chałwy. Zawiera substancje odżywcze, takie jak kwasy omega-6, witaminy, błonnik pokarmowy oraz flawonoidowe fenolowe przeciwutleniacze. Sezam powinien być nieodłącznym składnikiem diety wegetariańskiej. Zawiera mnóstwo białka, żelaza, cynku, wapna, magnezu i kwasu fitowego.
Oprócz tego te małe ziarenka obniżają poziom ciśnienia krwi, chronią przed zmianami miażdżycowymi, obniżają poziom złego cholesterolu i podnoszą poziom dobrego. Poza tym sezam wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Zawiera witaminę B1, która działa uspokajająco i wspomaga pracę układu nerwowego. Zawarte w sezamie przeciwutleniacze pomagają w oczyszczeniu skóry.
Tyle zalet plus niepowtarzalny smak – robimy sami wyśmienitą chałwę!
Domowa chałwa – składniki
- 300 g sezamu,
- 5‒6 łyżek płynnego miodu,
- 2 garści ulubionych orzechów (lub inne dodatki wymienione wyżej, wedle uznania).
Domowa chałwa – przygotowanie
Sezam podpraż na patelni, aż zacznie ładnie pachnieć i lekko się zarumieni. Trzeba go cały czas mieszać, bo gdy się przypali, chałwa będzie gorzka w smaku. Przesyp ziarna do blendera.
Zdjęcie: masz.talerz
Miksuj, aż się zmielą.
Zdjęcie: masz.talerz
Wsyp do miski, dodaj część płynnego miodu.
Zdjęcie: masz.talerz
Podpraż orzechy, posiekaj i dodaj do masy. Wymieszaj dokładnie. Chałwa powinna być plastyczna, zbita i masa nie powinna się kleić do dłoni. Jeśli jest taka potrzeba, dodaj więcej miodu.
Zdjęcie: masz.talerz
Uzyskaną masę ułóż w naczyniu ‒ najlepiej sprawdzi się foremka sylikonowa. Kiedy chałwa ostygnie, włóż ją do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Chałwę przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.
Zobacz także
Polecamy
![Lody](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/05/skontrolowali-lodziarnie-w-polsce-hello-zdrowie-850x498.jpg)
Skontrolowali kilkadziesiąt lodziarni w Polsce. Wyniki są niepokojące, posypały się kary
![Na zdjęciu Lidia Bawolska, autorka książki "Kuchnia pełna warzyw"](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/01/lidia-3-kopia-850x515.jpg)
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
![Zdjęcie przedstawia opiekanie pianek nad ogniskiem- Hello Zdrowie](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/01/adobestock_696337306-kopia-850x567.jpg)
Pianki „marshmallows” mogą być bardzo szkodliwe. Polscy naukowcy przestrzegają szczególnie najmłodszych
![](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/idealne-jajko-w-koszulce-przepis-850x567.jpg)