7 pomysłów na wykorzystanie ryżu według Sylwii Majcher. Sprawdź patenty na tzw. „kuchnię kryzysową”
„Powtarzane przez media i znajomych historie o masowym wykupywaniu tego rodzaju produktów nagle stały się faktem…” – tak o ryżu kupowanym w ostatnim czasie kilogramami pisze Sylwia Majcher, popularna blogerka zajmująca się tematyką zero waste. W jaki sposób można wykorzystać ryż? Podpowiadamy.
Ryż – jak go przechowywać?
„Zobaczyłam, uwierzyłam. Kilka dni temu spotkałam mężczyznę, który wypakowywał z samochodu 50-kilogramowy worek ryżu. Powtarzane przez media i znajomych historie o masowym wykupywaniu tego rodzaju produktów nagle stały się faktem.
Potwierdzenie dają też analizy zakupów. W ostatnim czasie sprzedaż ryżu w Polsce wzrosła o 95 proc. Ryż może długo poleżeć i to jest nadzieja dla niego. Żeby przetrwał bez szwanku, warto się jednak o te ziarna zatroszczyć” – pisze na swoim profilu na Instagramie Sylwia Majcher.
I wyjaśnia jak przechowywać ryż.
„Ziarna najlepiej przesypać do słoika i dobrze go zakręcić. Ryż lubi suche, ciemne miejsca, także szafka kuchenna ulokowana z dala od piekarnika będzie dla niego najlepsza” – pisze Sylwia Majcher.
Ryż – jak go gotować?
Z postu blogerki dowiadujemy się także, jak gotować ryż.
Rozwiń„Ryż przed gotowaniem dobrze opłucz. Przelej go wodą nawet kilka razy, aż zobaczysz, że woda wypływająca z sitka jest czysta. Umyty ryż wsyp do wrzącej, osolonej delikatnie wody. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na małym ogniu 12-15 minut (to czas gotowania białego ryżu, ryż brązowy potrzebuje nawet dwa razy więcej czasu). Po ugotowaniu zdejmij pokrywkę i zostaw ryż na kilka minut. Możesz go przykryć ściereczką, by nie tracił ciepła. Potem wymieszaj ryż widelcem – będzie pulchniejszy” – wyjaśnia Sylwia Majcher.
Masz w szafce kilka paczek ryżu i nie wiesz, co z nimi zrobić? Użyj jednego z patentów Sylwii Majcher. Nie marnuj, wykorzystuj!
Sylwia Majcher
„Codziennie piszę, jak nie marnować” – mówi o sobie Sylwia Majcher, blogerka i autorka dwóch książek: „Gotuję, nie marnuję” oraz „Wykorzystuję, nie marnuję”. Blogerka tworzy też patenty i przepisy, dzięki którym zastanowisz się dwa razy, zanim coś wyrzucisz do kosza.
Konto Sylwii Majcher na Instagramie obserwuje ponad 15 tys. osób. Popularność przyniosła blogerce nie tylko duża wiedza, ale i umiejętność przekazywania jej innym w łatwy sposób.
Zobacz także
7 sposobów naszych babć na bycie zero waste
„Bez plastiku można żyć”. Paulina Górska mówi o tym, jak praktykuje ekologiczny styl życia we własnej rodzinie
„Musi Pani podpisać formularz, w którym deklaruje, że jak Pani zachoruje od kranówki, to nie zostaniemy pozwani”. Jak to jest w końcu z tą kranówką?
Podoba Ci się ten artykuł?
Polecamy
Boski nektar, owoc biblijnego drzewa i fenicka sól
Oliwna herbata, czarne złoto i „Cvijet Soli”
Aronia – poznaj polskie superfood. „To jeden z najzdrowszych owoców świata”
„Niedobór wapnia w diecie może mieć wpływ także na nasz nastrój…”. O ważnej roli wapnia dla organizmu, szczególnie w okresie ciąży, rozmawiamy z dietetyczką, specjalistką do spraw żywienia Agnieszką Piskałą-Topczewską
się ten artykuł?