Przejdź do treści

7 czerwca obchodzimy Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Skorzystaj z tych kilku praktycznych wskazówek, nie tylko od święta!

7 czerwca obchodzimy Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Skorzystaj z tych kilku praktycznych wskazówek, nie tylko od święta!
7 czerwca obchodzimy Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Skorzystaj z tych kilku praktycznych wskazówek, nie tylko od święta! / Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Masz problemy z jelitami? Wypróbuj „Metodę 5R”, czyli plan naprawczy polecany przez dietetyka
Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad
Popularne lody wycofane. Powodem wystąpienie rakotwórczego tlenku etylenu
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!

Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności to świetna okazja, żeby zwrócić okazję na kilka ważnych zasad jej kupowania, przechowywania i obróbki. Nawet tych, wydawać by się mogło, banalnych, jak chociażby mycie rąk przed gotowaniem. Jak się okazuje, nie robi tego aż trzy czwarte z nas. 

Trzy czwarte z nas nie myje rąk przed gotowaniem

Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności obchodzony jest od 2019 r., co roku 7 czerwca. Jego tegoroczne hasło przewodnie to „Bezpieczna żywność dziś dla zdrowszego jutra”.

„To pretekst do zwrócenia uwagi na cały łańcuch pokarmowy i próba zwiększania świadomości wśród konsumentów. Chodzi o to, żebyśmy wiedzieli, jak wybierać i nie marnować potencjału dobrego jedzenia. Jak ważne jest to dla środowiska i gospodarki”  – podkreśla na swoim profilu na Instagramie Sylwia Majcher.

A naprawdę warto o tym mówić, bo statystyki są alarmujące. Jak podkreśla eko-aktywistka, aż ponad trzy czwarte osób nie myje rąk przed gotowaniem. A to tylko jeden z dobrych, bardzo ważnych nawyków, o których niestety często zapominamy, a mają ogromny wpływ na nasze zdrowie. Majcher wymienia jeszcze wśród nich: wybór dobrego jedzenia i właściwą troskę o nie – począwszy od zakupów, poprzez przechowywanie, aż po obróbkę.

„Szacuje się, że z powodu zatruć brudną, popsutą czy skażoną żywnością umiera co roku prawie 5 milionów ludzi. 600 milionów choruje” – podkreśla autorka profilu na Instagramie @ sylwia_majcher_eko.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Paulina Górska

Jak dbać o bezpieczeństwo żywności w praktyce?

Sylwia Majcher podkreśla, że przede wszystkim powinniśmy pamiętać o tym, żeby wybierać produkty żywnościowe z dobrego, sprawdzonego źródła.

„Wybieraj produkty z dobrym składem. Nie kupuj i nie jedz zepsutych, źle przechowywanych, spleśniałych produktów, czytaj etykiety, unikaj przetworzonej żywności” – radzi eko-aktywistka.

Oprócz tego nie zapominajmy o tym, żeby właściwie przechowywać jedzenie w lodwóce. Majcher radzi:

  • świeże produkty wymagające chłodzenia powinny trafić do lodówki w ciągu 2 godzin od zakupów;
  • nie wkładaj do lodówki gorących potraw;
  • nie trzymaj w lodówce gotowych dań dłużej niż 2-3 dni;
  • surowe jedzenie, np. mięso przechowuj z dala od ugotowanych potraw i produktów niewymagających obróbki termicznej, np. owoców czy warzyw;
  • chroń jedzenie przed popsuciem, zaparzeniem w folii czy wysuszeniem;
  • strączki, pulpę pomidorową czy mleko kokosowe z otwartej puszki przełóż do słoika albo miseczki;
  • mrożonki najlepiej rozmrażaj w lodówce i od razu wykorzystuj.

Zadbaj o właściwą temperaturę i czystość

Odpowiednia temperatura w kuchni jest równie istotna dla naszego zdrowia, jak właściwe przechowywanie żywności. Sylwia Majcher podkreśla, że nie powinniśmy gotować zbyt długo warzyw, dzięki czemu unikniemy pozbycia się cennych wartości odżywczych produktów. Aktywistka przestrzega też przed smażeniem potraw na zbyt gorącym tłuszczu. Nie zapominaj też o podstawie w kuchni, czyli o higienie.

Mycie warzyw i owoców przed jedzeniem to tzw. oczywista oczywistość, tak samo jak mycie rąk przed przygotowywaniem posiłków. Ale wciąż nie wszyscy wiedzą, jak to robić.

„Warzywa i owoce zawsze myj przed jedzeniem. Ciepła woda wystarczy, nie potrzeba kąpieli w occie czy sodzie. Nie musisz obierać większości warzyw – możesz je wyszorować szczoteczką z delikatnym włosiem. W warzywach najwięcej składników mineralnych znajduje się w skórce i tuż pod nią” – wyjaśnia Majcher.

Jak podkreśla, powinniśmy myć też blaty, na których leżały produkty ze sklepu oraz deski, których używaliśmy do przygotowywania posiłków. Warto mieć też osobną deskę do krojenia surowego mięsa.

To świetnie, że 7 czerwca, w Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności, zwraca się na to wszystko uwagę, ale warto sobie te zasady gdzieś zapisać i pamiętać o nich codziennie – nie tylko od święta. Trzymamy kciuki za to, żeby udało ci się wyrobić zdrowe nawyki!

5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie

Sylwia Majcher – kim jest?

„Codziennie piszę, jak nie marnować” – mówi o sobie Sylwia Majcher, blogerka, eko-aktywistka i autorka książek: „Gotuję, nie marnuję”, „Wykorzystuję, nie marnuję” oraz „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie”. Blogerka tworzy też patenty i przepisy, dzięki którym zastanowisz się dwa razy, zanim coś wyrzucisz do kosza.

Konto Sylwii Majcher na Instagramie obserwuje ponad 24 tys. osób. Popularność przyniosła jej nie tylko duża wiedza, ale i umiejętność przekazywania jej innym w łatwy sposób.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Szybkowar – jak i co można w nim gotować, tabela czasu obróbki

Żywność liofilizowana – co to jest i jakie ma zastosowanie?

Pieprz ziołowy – skład, do czego stosować, czym zastąpić. Przepis na domowy pieprz ziołowy

Najgorsze z najgorszych. TOP 6 najgroźniejszych dla zdrowia konserwantów

Ziarna sezamu

Mąka sezamowa – zastosowanie, jak zrobić ją samodzielnie

Mrożonki

Jak odmrażać żywność, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Przechowywanie mrożonej żywności

Myślisz, że rozmrożonego jedzenia nie wolno ponownie zamrażać? Poznaj inne mity na temat przechowywania żywności

Przepis na domowe suszone pomidory. Nie kupuj, zrób sama!

Śmietana w misce. Obok rozrzucone borówki

Czego nie powinna zawierać śmietana? Wyjaśniają dietetyczki z „Czytamy etykiety”

Źródło: iStockPhoto

Jak układać jedzenie w lodówce? O sposobie, którego (być może) wcześniej nie znałaś, pisze Jagna Niedzielska

Agnieszka Pocztarska

Spożyć „przed” i „po” – czym różnią się te sformułowania na etykietach żywności? Wyjaśnia Agnieszka Pocztarska [WIDEO]

Lepiej unikaj w kupowanych produktach "szóstki z Southampton". Czym jest i dlaczego jest groźna? Tłumaczy Agnieszka Pocztarska

Lepiej unikaj „szóstki z Southampton”. Czym jest i dlaczego jest groźna? Tłumaczy Agnieszka Pocztarska

Semolina z pszenicy durum – czym jest, skład, właściwości

Kobieta wsypuje mąkę do miski

Co oznaczają cyferki na mąkach? Który typ sprawdzi się idealnie przy wypiekach? Wyjaśniają dietetycy z „Czytamy etykiety”

Kobieta w sklepie

Najczęściej fałszowana żywność. Sylwia Majcher o pułapkach, które zastawiają na nas producenci

Świąteczne potrawy - co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska

Świąteczne potrawy – co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska

Znamy laureata pokojowej nagrody Nobla! To nie jedna osoba, tylko organizacja

Znamy laureata Pokojowej Nagrody Nobla! To nie jedna osoba, tylko organizacja

wafle ryżowe / istock

Czy pieczywo chrupkie jest zdrowe? Które wybrać?

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Skrobia - jakie ma właściwości i zastosowanie?

Skrobia – jakie ma właściwości i zastosowanie?

Nie każde „E” jest złe. Niekoniecznie Dietetycznie o (nie)zdrowych dodatkach w żywności

Kobieta w sklepie

Mity żywieniowe. Glutaminian sodu, piwo bezalkoholowe, żywność GMO, szpinak. W co na ich temat wierzymy, co nie jest prawdą? Wyjaśnia dietetyczka Anna Reguła

Mrożone warzywa

Mrożone jedzenie – czy jest równie wartościowe, co świeże? Odpowiada dietetyk

Wiesz, które rzeczy powinno się trzymać w lodówce, a które tego nie potrzebują?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

×