7 czerwca obchodzimy Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Skorzystaj z tych kilku praktycznych wskazówek, nie tylko od święta!
Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności to świetna okazja, żeby zwrócić okazję na kilka ważnych zasad jej kupowania, przechowywania i obróbki. Nawet tych, wydawać by się mogło, banalnych, jak chociażby mycie rąk przed gotowaniem. Jak się okazuje, nie robi tego aż trzy czwarte z nas.
Trzy czwarte z nas nie myje rąk przed gotowaniem
Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności obchodzony jest od 2019 r., co roku 7 czerwca. Jego tegoroczne hasło przewodnie to „Bezpieczna żywność dziś dla zdrowszego jutra”.
„To pretekst do zwrócenia uwagi na cały łańcuch pokarmowy i próba zwiększania świadomości wśród konsumentów. Chodzi o to, żebyśmy wiedzieli, jak wybierać i nie marnować potencjału dobrego jedzenia. Jak ważne jest to dla środowiska i gospodarki” – podkreśla na swoim profilu na Instagramie Sylwia Majcher.
A naprawdę warto o tym mówić, bo statystyki są alarmujące. Jak podkreśla eko-aktywistka, aż ponad trzy czwarte osób nie myje rąk przed gotowaniem. A to tylko jeden z dobrych, bardzo ważnych nawyków, o których niestety często zapominamy, a mają ogromny wpływ na nasze zdrowie. Majcher wymienia jeszcze wśród nich: wybór dobrego jedzenia i właściwą troskę o nie – począwszy od zakupów, poprzez przechowywanie, aż po obróbkę.
„Szacuje się, że z powodu zatruć brudną, popsutą czy skażoną żywnością umiera co roku prawie 5 milionów ludzi. 600 milionów choruje” – podkreśla autorka profilu na Instagramie @ sylwia_majcher_eko.
Jak dbać o bezpieczeństwo żywności w praktyce?
Sylwia Majcher podkreśla, że przede wszystkim powinniśmy pamiętać o tym, żeby wybierać produkty żywnościowe z dobrego, sprawdzonego źródła.
„Wybieraj produkty z dobrym składem. Nie kupuj i nie jedz zepsutych, źle przechowywanych, spleśniałych produktów, czytaj etykiety, unikaj przetworzonej żywności” – radzi eko-aktywistka.
Oprócz tego nie zapominajmy o tym, żeby właściwie przechowywać jedzenie w lodwóce. Majcher radzi:
- świeże produkty wymagające chłodzenia powinny trafić do lodówki w ciągu 2 godzin od zakupów;
- nie wkładaj do lodówki gorących potraw;
- nie trzymaj w lodówce gotowych dań dłużej niż 2-3 dni;
- surowe jedzenie, np. mięso przechowuj z dala od ugotowanych potraw i produktów niewymagających obróbki termicznej, np. owoców czy warzyw;
- chroń jedzenie przed popsuciem, zaparzeniem w folii czy wysuszeniem;
- strączki, pulpę pomidorową czy mleko kokosowe z otwartej puszki przełóż do słoika albo miseczki;
- mrożonki najlepiej rozmrażaj w lodówce i od razu wykorzystuj.
Zadbaj o właściwą temperaturę i czystość
Odpowiednia temperatura w kuchni jest równie istotna dla naszego zdrowia, jak właściwe przechowywanie żywności. Sylwia Majcher podkreśla, że nie powinniśmy gotować zbyt długo warzyw, dzięki czemu unikniemy pozbycia się cennych wartości odżywczych produktów. Aktywistka przestrzega też przed smażeniem potraw na zbyt gorącym tłuszczu. Nie zapominaj też o podstawie w kuchni, czyli o higienie.
Mycie warzyw i owoców przed jedzeniem to tzw. oczywista oczywistość, tak samo jak mycie rąk przed przygotowywaniem posiłków. Ale wciąż nie wszyscy wiedzą, jak to robić.
„Warzywa i owoce zawsze myj przed jedzeniem. Ciepła woda wystarczy, nie potrzeba kąpieli w occie czy sodzie. Nie musisz obierać większości warzyw – możesz je wyszorować szczoteczką z delikatnym włosiem. W warzywach najwięcej składników mineralnych znajduje się w skórce i tuż pod nią” – wyjaśnia Majcher.
Jak podkreśla, powinniśmy myć też blaty, na których leżały produkty ze sklepu oraz deski, których używaliśmy do przygotowywania posiłków. Warto mieć też osobną deskę do krojenia surowego mięsa.
To świetnie, że 7 czerwca, w Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności, zwraca się na to wszystko uwagę, ale warto sobie te zasady gdzieś zapisać i pamiętać o nich codziennie – nie tylko od święta. Trzymamy kciuki za to, żeby udało ci się wyrobić zdrowe nawyki!
Sylwia Majcher – kim jest?
„Codziennie piszę, jak nie marnować” – mówi o sobie Sylwia Majcher, blogerka, eko-aktywistka i autorka książek: „Gotuję, nie marnuję”, „Wykorzystuję, nie marnuję” oraz „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie”. Blogerka tworzy też patenty i przepisy, dzięki którym zastanowisz się dwa razy, zanim coś wyrzucisz do kosza.
Konto Sylwii Majcher na Instagramie obserwuje ponad 24 tys. osób. Popularność przyniosła jej nie tylko duża wiedza, ale i umiejętność przekazywania jej innym w łatwy sposób.
RozwińZobacz także
„Jestem zaszczycona i bardzo wdzięczna”. 16-letnia Greta Thunberg nominowana do Pokojowej Nagrody Nobla
„Pieluchy wielorazowe są postrzegane dziś jako coś obrzydliwego”. O tym, czym różni się nowoczesne wielopielo od tego, które znały nasze babcie, mówi Helena Łysik, czyli Wielomatka
„Bez spiny jem rośliny” – kampania dla tych, którzy chcą jeść roślinnie
Polecamy
Domagają się nowelizacji „rozporządzenia sklepikowego”. Aktywiści: ponad 17 proc. uczniów dyskryminowanych z uwagi na dietę
Żywność wysoko przetworzona zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci. Zagrożone są szczególnie kobiety
Naukowcy z Poznania stworzyli parówkę z ziemniaka. „Wygląda, pachnie i smakuje jak paróweczka”
Wyższe opłaty za marnowanie żywności. Resort rolnictwa szykuje zmiany. „Przepis obejmuje wszystkie placówki”
się ten artykuł?