Przejdź do treści

Zioła w domu – jakie i jak uprawiać na parapecie lub balkonie

Zioła w domu – jakie i jak uprawiać na parapecie lub balkonie Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Zioła w domu – czy to hodowane na balkonie, czy parapecie – są nie tylko świetnym sposobem wzbogacenia smaku i aromatu przygotowywanych potraw. Pełne zielonych ziół doniczki stanowią też piękną ozdobę kuchni, a właściwie wybrane rośliny mogą mieć dobroczynny wpływ na twoje samopoczucie i zdrowie. Jakie zioła warto hodować na balkonie i parapecie? Jakie właściwości lecznicze domowych ziół znamy? Przedstawiamy te najpopularniejsze, smaczne i zdrowe na balkon i do twojej kuchni.

Zioła do domu – jak je hodować?

Decydując się na uprawę ziół w domu musisz pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Choć wymagania poszczególnych rodzajów ziół balkonowych nieco się od siebie różnią, zasadą jest, by lepiej nie stosować do ich uprawy ziemi do kwiatów. Jest ona na ogół wzbogacana o sztuczny nawóz. Chcąc cieszyć się dobrej jakości zdrowymi ziołami sięgnij po uniwersalną ziemię o zasadowym lub obojętnym odczynie. Możesz dodać do niej nieco drobnego żwiru lub piasku.

Wybierając naczynie do uprawy ziół pamiętaj, że niektóre rośliny możesz posadzić w płytkich doniczkach, inne zaś – te z rozbudowanym systemem korzeniowym – wymagają głębszych donic. Nie bez znaczenia pozostaje także materiał z którego wykonane jest naczynie. Te spośród ziół, które lubią wilgoć warto posadzić w plastikowych, a nie glinianych doniczkach. Pamiętaj, aby na dnie znajdowały się otwory do odpływu wody i drenaż.

Tworząc większą kompozycję domowych ziół leczniczych lub do wykorzystania w przygotowywanych przez ciebie potrawach, musisz wiedzieć, że niektóre zioła nie lubią swojego towarzystwa w doniczce. Tak jest m.in. z bazylią i majerankiem, kolendrą i koprem czy miętą pieprzową i rumiankiem.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł

Zioła w domu – zdrowe zioła na balkon i lecznicze zioła do hodowania w domu

Lista popularnych ziół uprawianych na balkonie i w domu jest długa oraz bardzo zróżnicowana. To, na jakie spośród ziół się zdecydujesz, zależy od twoich preferencji smakowych i ewentualnych oczekiwań prozdrowotnych. Większość z nich można z powodzeniem uprawiać w warunkach domowych.

Bazylia

Bazylia to zioło cienione i chętnie wykorzystywane w celach kulinarnych, ale i leczniczych. Ma niezwykle pozytywny wpływ na układ pokarmowy – poprawia trawienie, niweluje wzdęcia, działa rozkurczowo. Działa także moczopędnie. To niepozorne domowe zioło ma także pozytywny wpływ na układ nerwowy i wykorzystywana jest jako naturalny środek uspokajający, a nawet antydepresyjny. Stosowana zewnętrznie pomoże ci pozbyć się obrzęków.

Do uprawy bazylii wybierz nasłonecznione miejsce, unikaj silnych wiatrów i przeciągów. Pamiętaj o jej regularnym podlewaniu, tak aby ziemia w doniczce była cały czas lekko wilgotna.

Koperek

Koperek znany jest ze swoich właściwości i wartości odżywczych od tysięcy lat. Ułatwia on trawienie, zmniejsza stany zapalne stawów, łagodzi bóle brzucha i bóle menstruacyjne. Dzięki zawartości ekstraktu acetonowego ma ponadto właściwości przeciwbakteryjne.

Uprawa tego zioła na balkonie czy parapecie nie jest zbyt skomplikowana. Najważniejsze, aby pamiętać o jego regularnym podlewaniu, przy czym nie należy tego robić w momencie dużego nasłonecznienia rośliny, a woda powinna mieć koniecznie temperaturę pokojową.

zioła na stole

Lubczyk

Lubczyk to zioło, z którego przygotujesz domowe magii, a wywar z korzeni pomoże ci w chorobach układu moczowego. Pomaga on także oczyścić organizm z toksyn, a to wszystko dzięki właściwościom moczopędnym. Zawarte w nim sterole roślinne są sprzymierzeńcem w walce z miażdżycą. Stosowany jest również w przypadku uporczywego kaszlu. Ułatwia trawienie, pomaga w niestrawności, łagodzi wzdęcia dlatego warto dodawać go do ciężkostrawnych potraw.

Lubczyk lubi żyzną ziemię i wilgoć, ale nie zastoje wody. Doniczkę z lubczykiem, koniecznie dużą i najlepiej ceramiczną, ustaw w ciepłym i jasnym miejscu. Lepiej jednak, aby był to lekki półcień, niż zbyt intensywnie nasłoneczniona część parapetu.

Mięta pieprzowa

Mięta to kolejne zioło lecznicze do hodowania w domu, które wykazuje właściwości poprawiające pracę układu pokarmowego. Zwiększając ilość soku żołądkowego mięta poprawia trawienie, ponadto zapobiega wzdęciom i usprawnia perystaltykę jelit. Napary z mięty łagodzą ból głowy i migreny. Liście zioła działają przeciwświądowo, przeciwzapalnie i znieczulająco.

Jak uprawiać miętę w doniczce? Ziemię warto wzbogacić nieco kompostem, bo żyzne podłoże daje szansę powodzenia twojej uprawie. Dbaj o lekką wilgotność i unikaj mocno nasłonecznionych miejsc dla doniczki z miętą.

Pietruszka – natka

Natka pietruszki to jedno z najpopularniejszych ziół w Polsce. Jest ona naturalnym źródłem witaminy C, potasu, żelaza i wapnia. Działa także moczopędnie i wspomaga leczenie kamicy nerkowej. Bardzo dobrze wpływa na wzrok i skórę. Nie bez znaczenia jest również to, że poprawia oddech – dodawaj ją do dań z czosnkiem.

Doniczkę z natką pietruszki postaw w nasłonecznionym miejscu w domu i regularnie podlewaj.

Zioła na odchudzanie

Rozmaryn

Przygotowany z liści rozmarynu napar działa przeciwwrzodowo, moczopędnie, a ponadto wpływa na trawienie. Zawarte w nim przeciwutleniacze neutralizują wolne rodniki, a obniżanie poziomu cukru we krwi powoduje, że sięgać powinni z niego diabetycy.

Rozmaryn bardzo dobrze czuje się pod dachem, dlatego z powodzeniem możesz uprawiać go w domu. Postaw go na słonecznym parapecie i nie podlewaj zbyt intensywnie.

Tymianek

Tymianek działa na drogi oddechowe, łagodzi infekcje jamy ustnej. Ponadto ma także właściwości przeciwgrzybicze, przecipasożytnicze i odkażające. Tymianek przyda ci się w walce z przeziębieniem – jest składnikiem syropów na kaszel i tabletek na ból gardła. Zapobiega wzdęciom, pomaga przy biegunkach, zaparciach oraz niestrawnościach.

Uprawiając tymianek w domu lub na balkonie wybierz dobrze nasłonecznione i dobrze osłonięte od wiatru miejsca. Podlewaj go regularnie i ciesz się jego pięknym zapachem.


Źródła:

  1. Błaszczyńska, Zioła w ogrodzie przydomowym, Toruń, 2014.
  2. Nowak, Zioła w ogrodzie przydomowym, Karniowice, 2019.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Rdest ptasi – właściwości lecznicze, zastosowanie w chorobach nerek i kosmetyce

Deski do krojenia mogą być prawdziwym siedliskiem bakterii! Mama Chemik wyjaśnia, jak do tego nie dopuścić

Deski do krojenia mogą być prawdziwym siedliskiem bakterii! Mama Chemik wyjaśnia, jak do tego nie dopuścić

Dr Damian Parol ostrzega, czego nie robić w trakcie jedzenia. "Może wydawać się, że jest to przyjemny i niewinny nawyk, ale..."

Dr Damian Parol ostrzega, czego nie robić w trakcie jedzenia. „Może wydawać się, że jest to przyjemny i niewinny nawyk, ale…”

Nawłoć kanadyjska – tępić czy hodować? Właściwości, leczenie, zastosowanie

Lara Gessler o życiu z ortoreksją: „Wpadałam w panikę, kiedy miałam pięć, a nie sześć migdałów na śniadanie”

Zjedzenie pleśni - objawy. Czym grozi?

Zjadłaś spleśniały chleb? Dowiedz się czym to grozi i jakie są objawy zatrucia pleśnią

"Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny". Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów / istock

„Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny”. Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów

Komonica zwyczajna – właściwości, cena, uprawa tej wyjątkowej rośliny pastewnej

Galangal – co to jest, gdzie kupić i jak wykorzystać kłącze popularne w kuchni azjatyckiej?

Mięso z kurczaka

Sprawdzili mięso z supermarketów. Ponad 99 proc. filetów z kurczaka nosi ślady choroby

Zioła na wątrobę – na co pomagają i jak je stosować, właściwości ostropestu, karczocha i lukrecji

Babka lancetowata – właściwości lecznicze, sposoby przygotowania

Rośliny i leki

Męczy cię katar, kaszel i bolące gardło? Lekarka Miriam Staier wymienia, po jakie leki roślinne warto sięgnąć

Porchetta – czym jest i jak ją przyrządzić?

5 roślin, które pomogą nam przetrwać kryzys klimatyczny

MOM – mięso oddzielane mechanicznie. Co to jest? Czy to jeść?

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!

Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to jak, je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to, jak je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie? Sprawdziłyśmy!

Zawsze zapominasz o wyjęciu masła z lodówki? Ten trik ci się spodoba

Przyprawa do ziemniaków pieczonych i smażonych – jak zrobić taką bez soli?

Garnek rzymski – co w nim piec i jak go prawidłowo używać?

Piotr Ciemny, autor książki "Chwasty od kuchni"

Piotr Ciemny: Zbieranie chwastów kojarzy się ze starszym panem w kaloszach, w obdartej koszuli. Ja do tego obrazka ludziom nie pasowałem

×