Przejdź do treści

Zielona kawa – skuteczna pomoc w odchudzaniu. Właściwości i skutki uboczne.

Zielona kawa - skuteczna pomoc w odchudzaniu. Właściwości i skutki uboczne.
Zielona kawa - skuteczna pomoc w odchudzaniu. Właściwości i skutki uboczne.
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Zielona kawa zawiera w sobie kwas chlorogenowy, który wspomaga proces odchudzania. Ma ona o wiele łagodniejszy smak od tradycyjnej kawy palonej i wybierana jest coraz częściej przez wielu ludzi.

Zielona kawa – co to jest?

Zielona kawa nazywa jest również kawą surową. Są to ziarna pozyskiwane z kakaowca, których obróbka zakończyła się przed procesem palenia. W ten sposób nie doszło do procesu pirolizy. Zielona kawa przez to ma o wiele łagodniejszy smak i aromat.

Jej kolor jest o wiele jaśniejszy od zwykłej kawy – stąd też się wzięła jej nazwa.

Kawa na ogół występuje w tropikalnych klimatach, gdzie panuje ciepły klimat, a wilgotność powietrza stale utrzymuje się na wysokim poziomie. Palenie tradycyjnej kawy, przez co nabiera ona intensywnego smaku i aromatu powoduje, że ilość dobroczynnego kwasu chlorogenowego znacznie się zmniejsza.

Zielona kawa – skład

100 g zielonej kawy dostarcza ok. 14 kcal oraz 3,3 g węglowodanów.

Zawartość kwasu chlorogenowego wynosi 60000 mg/kg.

Kwas chlorogenowy to ekstrakt kwasu chinowego i kwasu kawowego charakteryzujący się bardzo gorzkim smakiem. Obróbka termiczna powoduje rozkładanie się kwasu chlorogenowego.

W skład zielonej kawy wchodzą jeszcze:

Zielona kawa – właściwości

Ten zdrowy zamiennik tradycyjnej palonej kawy ma liczne właściwości, do których należy zaliczyć:

  • właściwości żółciopędne chroniące wątrobę
  • właściwości antyoksydacyjne polegające na zwalczaniu wolnych rodników spowalniając proces starzenia się organizmu
  • zmniejsza łaknienie
  • właściwości przeciwzapalne i przeciwgorączkowe
  • poprawia wydolność fizyczną, zwiększa wytrzymałość oraz zmniejsza zmęczenie fizyczne i psychiczne
  • wspomaga profilaktykę chorób cywilizacyjnych
  • kwas chlorogenowy pomaga zahamować napady “wilczego głodu”, co jest bardzo pomocne, jeżeli chcemy uniknąć podjadania
  • polifenole pomagają usunąć wolne rodniki i metale ciężkie z organizmu, dzięki czemu kawa wykazuje właściwości przeciwnowotworowe
  • ma właściwości pobudzające, nie podrażnia jednak żołądka oraz nie powoduje uciążliwych dolegliwości w przeciwieństwie do kawy czarnej
  • wpływa na zmniejszenie cellulitu przy regularnym spożywaniu
  • pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu.

Zielona kawa – przeciwwskazania

Istnieje grupa osób, które powinny unikać zielonej kawy. Należą do nich:

Zielona kawa na odchudzanie

Kwas chlorogenowy zmniejsza wchłanianie glukozy aż o 7%. Dzięki temu nasz organizm jest zmuszony do wykorzystywania zgromadzonych wcześniej zapasów cukru. Nie można jednak zapomnieć, że sama zielona kawa nie będzie odpowiedzialna za nasze odchudzanie. Zielona kawa powinna być uzupełnieniem zdrowej diety. Warto więc porzucić posiłki o wysokiej kaloryczności na rzecz zdrowego odżywiania.

Picie zielonej kawy lub suplementacja zieloną kawą pomoże nam razem z dietą zrzucić zbędne kilogramy. Dodatkowo postarajmy się również o aktywność fizyczną.

Zielona kawa do kupienia

Zielona kawa na rynku dostępna jest pod postacią:

  • całych ziaren kawy przeznaczonych do parzenia,
  • ziaren zmielonych przeznaczonych do parzenia,
  • preparatów – mono preparatów lub wieloskładnikowych suplementów.

Nie można jednak zapominać, że preparaty należy przyjmować zgodnie z zaleceniami producenta.

Zieloną kawę pod postacią ziaren należy rozdusić w moździerzu. Potem 2 łyżeczki sproszkowanej kawy należy zalać wodą o temperaturze 85–90°C. Dzięki temu uda nam się zachować jej najlepsze właściwości zdrowotne. Kawę zaparza się przez 10 minut.

Dozwolone jest picie 2 filiżanek dziennie takiego zielonego naparu, który można dla smaku przyprawić cynamonem lub imbirem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: