Przejdź do treści

Zajadasz stres? Zobacz, jak to kontrolować

Zajadasz stres? Zobacz, jak to kontrolować Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?
Szparagi – właściwości, wartości odżywcze i przepisy
Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy
Bulletproof coffee – kawa idealna przed treningiem i dla osób z nadwagą
Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?

Zajadasz stres i nie możesz sobie z tym poradzić? Nie jesteś sama z tym problemem. Wiele osób w wyniku stresu częściej sięga po niekoniecznie zdrowe przekąski, co w rezultacie daje kilka nadprogramowych kilogramów oraz złe samopoczucie. Sprawdź, dlaczego zajadasz stres i jak możesz z tym walczyć.

Dlaczego zajadamy stres?

Zajadanie stresu sprawia, że czujemy się lepiej i możemy się zrelaksować, ale zaraz po przychodzi poczucie winy i złe samopoczucie. Do tego jest to bardzo zgubne dla sylwetki – dodatkowe kalorie odkładają się jako ekstra kilogramy, z którymi trudno walczyć. Ale dlaczego tak naprawdę zajadamy stres?

Gdy się stresujemy nasz organizm wydziela hormon stresu, czyli kortyzol. Jego wydzielanie z kolei stymuluje wydzielanie insuliny (hormon, który gromadzi różne komórki, w tym komórki tłuszczowe, w naszym ciele). W wyniku czujemy, że mamy ochotę na coś do zjedzenia, zwykle wysokokaloryczne rzeczy lub węglowodany. Po ich zjedzeniu czujemy się po prostu lepiej.

Innym czynnikiem, który sprawia, że w stresie jemy więcej, jest to, że kiedy mamy dużo na głowie, często pozwalamy sobie na więcej przyjemności. Kilka kostek czekolady, słodkie ciasteczka czy gazowane napoje są przez nas widziane w kategorii nagród.

Jak zrezygnować z podjadania?

Na szczęście z zajadaniem stresu możesz skończyć. Jak to zrobić? Podpowiadamy sprawdzone metody.

  • Bądź świadoma tego, kiedy jesz

Świadomość tego, że jesz i kiedy jesz, pozwoli ci walczyć z nałogiem. Dzięki temu łatwiej ci się będzie kontrolować. Ale jak poprawić swoją świadomość? Przede wszystkim – nie trzymaj zawsze przekąsek pod ręką, bo wtedy częściej będziesz po nie sięgać. Zapełnij swoją lodówkę i szafki w kuchni zdrowym jedzeniem, pozbądź się słodyczy i niezdrowych, słonych przekąsek. Dobrym sposobem jest także prowadzenie przez kilka dni dzienniczka, w którym będziesz zapisywać swoje posiłki w ciągu dnia, dodatkowo zanotuj sobie w nim stresowe sytuacje, jakie cię spotkały. Dzięki temu łatwiej zrozumiesz, w jakich chwilach częściej sięgasz po słodkości.

  • Stwórz swoją codzienną rutynę

Rutyna kojarzy się z nudą, ale to tak naprawdę sprzymierzeniec zdrowego stylu życia i braku stresu. Codzienna rutyna to cykl rzeczy, które robimy, a także cykl jedzenia o tych samych godzinach. Dzięki wprowadzeniu stałych godzin posiłków, możesz poradzić sobie z kompulsywny sięganiem po przekąski w stresie. Dopasuj swój plan jedzenia tak, aby nie czuć się głodna w chwilach, kiedy się nudzisz albo denerwujesz najbardziej – łatwiej będzie zrezygnować z przekąsek.

  • Stwórz listę alternatywnych aktywności

Kiedy czujesz, że masz ochotę coś zjeść ze stresu, po prostu znajdź coś innego zrobienia. W ten sposób odciągniesz swoją uwagę od żywności i łatwiej ci będzie uniknąć przekąsek. Najlepiej wybrać rzeczy, które będą sprawiały ci przyjemność – dzięki temu twój mózg zareaguje na nie pozytywnie i będziesz czuć się lepiej.

Kobieta zasłania twarz rękoma
  • Walcz ze stresem

Stresu nie można całkowicie wyeliminować z naszego życia, ale można go znacznie ograniczyć. Walka ze stresem nie jest prosta, szczególnie jeśli on jest powodowany przez czynniki, na które tak naprawdę nie masz wpływu. Jednak nawet w takich chwilach możesz skutecznie sobie z nim radzić. Walka ze stresem to przede wszystkim znalezienie takich rozwiązań, które pomogą ci się zrelaksować. Możesz spróbować technik medytacyjnych, ćwiczeń oddechowych, pójść na spacer lub po prostu sięgnąć po książkę.

  • Wybierz zdrową dietę

To, jak nasz organizm reaguje na potrzebę jedzenia, jest związane także z naszym stylem odżywiania. Na przykład, zła dieta uboga w probiotyki i bogata w wysoko przetworzone jedzenie będzie negatywnie wpływać na florę bakteryjną jelit. Uboga flora bakteryjna z kolei powoduje, że mamy więcej ochoty na słodkości. Przeanalizuj swoją dietę pod tym kątem i zadbaj o to, aby nie zabrakło w niej zdrowego jedzenia.

  • Pozbądź się jedzenia, przy którym nie możesz się powstrzymać

Nie jesteś w stanie zjeść dwóch kostek czekolady, tylko od razu sięgasz po całą tabliczkę? Porcja lodów to dla ciebie całe opakowanie na raz? Pozbądź się ze swojego otoczenia takich produktów, przed którymi nie możesz się powstrzymać. Zamiast tego wybierz jedzenie, które lubisz jeść, ale masz przy tym umiar.

 

Źródło: bbcgoodfood

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić

Stres, niepokój i lęk vs jelita i probiotyki. Biotechnolożka wyjaśnia, jaki to ma związek

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

Melisa - herbata tylko na uspokojenie? Jakie jeszcze właściwości i zastosowanie wykazuje roślina?

Melisa – herbata tylko na uspokojenie? Jakie jeszcze właściwości i zastosowanie wykazuje roślina?

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

kobieta trzyma strzykawkę z igłą

Witamina B12 w zastrzykach – zalety, dawkowanie, efekty

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Dieta dla serca? Zobacz, których produktów lepiej unikać

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Lubisz dietetyczną colę? Może lepiej wymienić ją na inny napój?

Suplementy diety a witaminy i minerały. Czym się różnią?

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Jedzenie, które najczęściej powoduje zatrucia. Lepiej na nie uważaj

Lubisz smoothie? Co się dzieje, gdy pijesz je codziennie?

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Lubisz cytrusy? To super! Poznaj ich pięć zalet

Zwróć uwagę na te sygnały. Może się okazać, że nie tolerujesz glutenu

Pijesz rozpuszczalną kawę? Sprawdź, czy to najlepsze rozwiązanie

Sezon na grzyby właśnie się rozpoczyna. Można je mrozić?

Masz wysoki cholesterol i zastanawiasz się, czy możesz jeść ser? Znamy odpowiedź

Koniec z ciągłą walką z kilogramami. Poznaj energizującą dietę

Zawsze robisz za dużo naleśników? Sprawdź, czy możesz je zamrozić

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?