Wybierasz się na grzyby? Sprawdź, czy możesz je później zamrozić
Kochasz grzyby? Nie wyobrażasz sobie sezonu, w którym mogłoby cię zabraknąć podczas leśnych, grzybowych zbiorów? Jeśli tak, to z pewnością przyda ci się kilka wskazówek, które pomogą ci przechować grzyby, aby móc w późniejszym czasie użyć ich do wielu smacznych potraw.
Zamroź grzyby!
Jednym z pomysłów, który można wykorzystać, jeśli chce się przechować grzyby na później, jest ich zamrożenie. Pamiętaj jednak, aby do tego procesu wykorzystać te, które wyglądają dobrze i równie dobrze pachną. Nie zamrażaj grzybów, które wyglądają podejrzanie. Im świeższe grzyby, tym lepiej się je mrozi.
Pierwsze, co należy zrobić przed zamrożeniem grzybów, to dokładnie oczyścić je w zimnej wodzie oraz odciąć końcówki nóżek. Istnieją zwolennicy tylko delikatnego oczyszczenia grzybów, ponieważ te umyte po gotowaniu mogą stać się „papkowate”. Jednak wszystko zależy od twoich preferencji. Zanim będziesz mogła je zamrozić, powinnaś je odpowiednio przygotować. Możesz je:
- blanszować (ta opcja to także sposób na pozbycie się niechcianych bakterii, Listerii i Salmonelli, pozwala także zachować składniki odżywcze). Czas blanszowania różni się w zależności od wielkości grzybów, dobrze jest je posortować lub pokroić na kawałki podobnej wielkości. Gotuj grzyby ok. 3-5 minut. Później zahartuj je w zimnej wodzie, odcedź. Jeżeli nie chcesz, aby zbytnio ściemniały w zamrażarce, powinnaś namoczyć je w pół litra wody z jedną łyżeczką soku z cytryny lub z półtorej łyżeczki kwasku cytrynowego;
- usmażyć – podgrzej odrobinę masła lub oleju, wyłóż na patelnię grzyby i smaż je tak długo, póki nie odparują wody (możesz też po prostu robić to przez ok. pięć minut). Następnie ułóż na papierowym ręczniku, ostudź.
Po obróbce termicznej
Kiedy grzyby są już ostygnięte, rozłóż je na tacce i wstaw do zamrażarki. Kiedy będą już całkowicie zamrożone, możesz zacząć przenosić je do specjalnych torebek lub pojemników. Pamiętaj, żeby w woreczkach nie znajdowało się zbyt dużo powietrza i zjedz zamrożone grzyby w przeciągu roku. Mrożone grzyby najlepiej dodawać do potraw, które będą poddawane obróbce termicznej.
Jeśli nie masz zbyt dużo miejsca w zamrażarce, to możesz – zamiast mrozić – grzyby ususzyć. Dziś na rynku można dostać wiele suszarek do grzybów, a jeśli chcesz, możesz skorzystać z tradycyjnej metody suszenia, nabijając grzyby na długą nitkę. Takie „grzybowe naszyjniki” możesz wieszać w ciepłych miejscach, gdzie zbiory szybko się wysuszą. Możesz wykorzystać do tego kominek, kaloryfer czy miejsce nad kuchenką. Zapach twojego ulubionego przysmaku będzie się unosił długo w twoim domu.
Z powodzeniem możesz wysuszyć większość rodzajów grzybów. Dzięki zapasom – czy to mrożonych czy suszonych – grzybów, będziesz mogła korzystać z nich przez długi czas. A to świetny dodatek nie tylko do świątecznych potraw – to zupa grzybowa czy idealne urozmaicenie pieczonych mięs.
Źródło: healthline, thespruceeats
Polecamy
Groźna moda na toksyczne grzyby. Eksperci ostrzegają przed nalewką z muchomora
Domagają się nowelizacji „rozporządzenia sklepikowego”. Aktywiści: ponad 17 proc. uczniów dyskryminowanych z uwagi na dietę
Jakie napoje i jedzenie do szkoły warto przygotować dla dziecka?
Najlepsze sosy do dań z grilla — nie tylko sos czosnkowy
się ten artykuł?