Właściwości i zastosowanie octu ryżowego
Ocet ryżowy w głównej mierze kojarzony jest z kuchnią azjatycką i słusznie, ponieważ pochodzi on właśnie z Azji. Ze względu na wyjątkowe walory smakowe i zdrowotne coraz częściej wykorzystywany jest także w kuchni innych zakątków świata. Jakie właściwości zdrowotne wykazuje ocet ryżowy? Dowiedz się tego i sprawdź, gdzie możesz kupić ocet ryżowy i do czego go zastosować.
Jak powstaje ocet ryżowy?
Ocet to roztwór wodny kwasu octowego o stężeniu 6-procentowym lub 10-procentowym. Powstaje w wyniku podwójnej fermentacji substratu cukrowego. W zależności od źródła substratu wyróżnia się kilka rodzajów octów:
- octy roślinne (np. ryżowy);
- octy owocowe (np. winny, jabłkowy);
- octy zwierzęce (np. miodowy, serwatkowy);
- ocet spirytusowy (tzw. zwykły ocet).
Ocet ryżowy wytwarzany jest w Azji. Pozyskuje się go ze sfermentowanego wina ryżowego (sake). W pierwszym etapie produkcji ryż poddaje się obróbce cieplnej. Rozpulchnione ziarna ryżu miesza się z wodą i pozostawia na około miesiąc, aż zaczną fermentować. W ten sposób powstaje sake. Po dodaniu do trunku bakterii kwasu octowego dochodzi do ponownej fermentacji. Dalej mikstura poddawana jest leżakowaniu i pasteryzacji. Główną różnicą między octem ryżowym a octem jabłkowym jest substrat, z jakiego są wytwarzane – roślinny i owocowy.
Właściwości zdrowotne octu ryżowego
Ocet ryżowy bogaty jest w naturalne kwasy (kwas octowy, kwas jabłkowy, kwas cytrynowy). Dzięki tym składnikom ten produkt ma następujące właściwości zdrowotne:
- wzmacnia odporność;
- obniża poziom „złego” cholesterolu, zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych;
- stymuluje procesy metaboliczne – w tym przyspiesza trawienie tłuszczu i tłumi apetyt;
- obniża poziom glukozy we krwi, chroniąc przed wystąpieniem cukrzycy;
- łagodzi stany zapalne w układzie pokarmowym;
- zwiększa przyswajanie wapnia z pokarmu, zapobiegając osteoporozie;
- ma właściwości antyoksydacyjne.
Ponadto ocet ryżowy polecany jest wszystkim tym, którzy chcą stracić masę ciała – produkt wzbogaca smak, a jednocześnie jest niskokaloryczny.
Odmiany octu ryżowego
Ocet ryżowy występuje w trzech odmianach, które różnią się właściwościami:
- ocet ryżowy czarny (kurosu) – odmiana octu wytwarzana z kleistej odmiany ryżu i prosa, ma lekko dymny aromat i intensywny smak;
- ocet ryżowy jasny (komesu) – kwaskowy smak, występuje w wersji łagodniejszej (japoński) i ostrzejszej (chiński);
- ocet ryżowy czerwony (kazusu) – wytwarzany jest z osadu drożdżowego sake, pasuje do dań z ryb i owoców morza, trudno dostępny w Polce.
Zastosowanie octu ryżowego
Do czego pasuje ocet ryżowy? W Azji jest popularną przyprawą, dlatego doskonale pasuje do dań kuchni azjatyckiej: zupy tajskiej, sushi czy dań na bazie ryb, mięsa i warzyw. Stosowany jest także jako marynata ryb i mięs. Ten produkt spożywczy świetnie komponuje się z takimi składnikami jak trawa cytrynowa, limonka czy ostra papryka. W kuchni europejskiej znajdzie zastosowanie jako dodatek do dressingów, zup, warzyw i jako marynata do mięsa.
Gdzie kupić ocet ryżowy?
Ocet ryżowy jest trudno dostępny. Znajdziesz go jednak w sklepach sieci hipermarketów oraz w sklepach z żywnością azjatycką. Ocet ryżowy można zastąpić octem winnym i octem jabłkowym.
Bibliografia:
- Corleone J., Health Benefits of Rice Vinegar, https://www.livestrong.com/article/246887-health-benefits-of-rice-vinegar/ [dostęp: 06.04.2023].
- Dykczyńska A., Ocet niejedno ma imię – różne rodzaje octu i ich zastosowanie, https://www.kalendarzrolnikow.pl/8380/ocet-niejedno-ma-imie-o-wlasciwosciach-i-zastosowaniu-octum [dostęp: 06.04.2023].
- Gołębiewska K., Ocet. Rodzaje octu i sposoby jego produkcji, https://dietetycy.org.pl/ocet-rodzaje/ [dostęp: 06.04.2023].
- Staughton J., Incredible Benefits Of Rice Vinegar, https://www.organicfacts.net/rice-vinegar.html [dostęp: 06.04.2023].
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy
Domagają się nowelizacji „rozporządzenia sklepikowego”. Aktywiści: ponad 17 proc. uczniów dyskryminowanych z uwagi na dietę
Jak catering dietetyczny może ułatwić życie osobom z wykluczeniami pokarmowymi i alergiami? Sprawdźmy!
Wygląda jak brokuł, w smaku jest dziką krzyżówką trzech warzyw. Bimi dostępne już w polskich sklepach
Jakie napoje i jedzenie do szkoły warto przygotować dla dziecka?
się ten artykuł?