Według naukowców odpowiednia dieta może nas uchronić przed COVID-19. Co powinniśmy jeść?
Badania naukowców z Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego dowiodły, że określony sposób odżywiania może w wielu przypadkach skutecznie zmniejszać ryzyko zachorowania na COVID-19. Jakie wybory żywieniowe zatem będą najlepsze?
COVID-19 a dieta
Badacze z Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego przeprowadzili projekt badawczy, który trwał od lipca 2020 r. do stycznia 2021. Jego celem było sprawdzenie, czy dieta, aktywność fizyczna i mikroflora jelitowa mają wpływ na ryzyko zachorowania na COVID-19. Wyniki zostały opublikowane na łamach czasopisma naukowego „Nutrients”.
Jak wyjaśniają naukowcy, do poszukiwania czynników ryzyka COVID-19 zachęcił ich brak jasnych informacji na temat długotrwałych skutków choroby. Powodem zainteresowania tym tematem było także to, że coraz więcej młodych osób przechodzi COVID-19.
W eksperymencie uczestniczyło 78 mężczyzn w wieku 25–45 lat. 41 z nich było na tradycyjnej diecie, a 37 na wegetariańskiej (od co najmniej roku). Nie mieli oni stwierdzonych żadnych chorób przewlekłych, a w ciągu ostatnich trzech miesięcy nie brali antybiotyków ani probiotyków. BMI uczestników badania wynosiło 18,5–29,9, na co dzień byli oni umiarkowanie aktywni fizycznie.
Takie samo badanie przeprowadzono również z udziałem kobiet. 17 z nich było na diecie tradycyjnej, a 9 nie jadło mięsa. W sumie przebadano 104 osoby.
Jaka dieta zmniejsza ryzyko zachorowania na COVID-19?
Uczestników badania obserwowano przez tydzień. W tym czasie ich dieta i aktywność fizyczna miała wyglądać jak zazwyczaj. Wyniki obserwacji naukowcy zebrali dzięki specjalnym, sportowym zegarkom, szczegółowej dokumentacji diety oraz badaniu mikroflory jelitowej poprzez pobranie kału. Wnioski były bardzo optymistyczne.
„Dobrze zbilansowana dieta, bogata w warzywa, owoce oraz orzechy, a także kasze i rośliny strączkowe, odpowiednie ilości cebuli i czosnku, mogła o ponad 80 proc. zmniejszyć szansę zachorowania na COVID-19. Nie gwarantowała że ktoś nie zachoruje, bo jest to niemożliwe, ale znacznie zmniejszała to ryzyko” – podkreśla dr Paweł Jagielski, główny autor badania z Zakładu Badań nad Żywieniem i Lekami CM UJ.
Co jeszcze można powiedzieć o diecie osób, u których nie rozwinął się COVID-19? Jak wyjaśniają naukowcy, było w niej więcej białka roślinnego niż u osób z COVID-19.
„Te drugie spożywały mniejsze ilości kasz i ryżu, owoców i warzyw (w tym czosnku), orzechów i roślin strączkowych. Spożywały też mniej wody, błonnika, potasu, magnezu, żelaza, cynku, miedzi, witaminy E, tiaminy, witaminy B6 i kwasu foliowego” – wskazują naukowcy.
Polecamy
Jak catering dietetyczny może ułatwić życie osobom z wykluczeniami pokarmowymi i alergiami? Sprawdźmy!
„The Lancet”: Już dwa plasterki szynki dziennie mogą znacząco zwiększyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2
Dieta na zdrowe stawy – co jeść i suplementować, by cieszyć się ich sprawnością
Dlaczego warto, a przede wszystkim jak mądrze ograniczać mięso? Tłumaczy dietetyczka Agata Lewandowska
się ten artykuł?