Przejdź do treści

W których odcinkach przewodu pokarmowego wchłaniane są poszczególne witaminy? Wyjaśnia dietetyczka

Kobieta je danie na talerzu
Gdzie wchłaniane są poszczególne witaminy w przewodzie pokarmowym? Wyjaśnia dietetyczka/ Unsplash, fot. Priscilla du Preez
Podoba Ci
się ten artykuł?

Wchłanianie składników pokarmowych jest jedną z ważniejszych funkcji układu pokarmowego. Bez tego nasz organizm nie miałby sił funkcjonować. Warto więc wiedzieć, który odcinek układu jest odpowiedzialny za wchłanianie poszczególnych witamin. Dzięki temu można ustrzec się przed niedoborami. 

Trawienie a składniki odżywcze

O wchłanianiu składników odżywczych pisze na swoim profilu na Instagramie Emilia Cesarek, dietetyczka. Jak zaznacza, jest to ważna kwestia, dzięki której nasz organizm może funkcjonować.

Trawienie to ważna kwestia w kontekście samopoczucia układu pokarmowego. Natomiast ważniejsze jest to, że trawienie to podstawa do wchłaniania składników odżywczych z przyjmowanego pożywienia. Dzięki temu dochodzi do odżywienia organizmu – wyjaśnia specjalistka.

Ekspertka tłumaczy także, że warto wiedzieć, za co odpowiadają poszczególne odcinki układu pokarmowego. Dzięki temu w przypadku dysfunkcji któregoś z nich, można ustrzec się przed niedoborem danych witamin lub składników odżywczych.

Dlatego warto jest wiedzieć, gdzie wchłaniają się i przyswajają dane składniki mineralne i witaminy, by w przypadku ich widocznego niedoboru móc przyjrzeć się odcinkowi odpowiedzialnemu za ich przyswajanie – dodaje Cesarek.

Zespół złego wchłaniania/Getty Images

Wchłanianie składników odżywczych w układzie pokarmowym

Większość składników pokarmowych wchłaniana jest w jelicie cienkim, na które składa się dwunastnica, jelito czcze oraz jelito kręte. Cesarek tłumaczy, że jedynie nieliczne witaminy i substancje odżywcze wchłaniane są w innych częściach układu pokarmowego. Gdzie dokładnie? Ekspertka opublikowała grafikę, na której wszystko wyjaśnia.

  1. Jelito cienkie – dwunastnica: żelazo, witamina C, wapń, potas, sód, B12, kwas foliowy.
  2. Żołądek: żelazo, witamina C.
  3. Jelito czcze: wapń, żelazo, magnez, selen, cynk, potas, witamina A, D, E, K, witaminy rozpuszczalne w wodzie.
  4. Jelito grube: produkcja SCFA, produkcja witaminy K, produkcja witamin z grupy B.
  5. Jelito kręte: witamina C, witamina A, D, E, K, witaminy z grupy B (B12, B6), magnez, potas, sód.
Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawienia

Emilia Cesarek – kim jest?

Emilia Cesarek, jak sama o sobie mówi, jest dietetyczką z pasją. Ekspertka zajmuje się przede wszystkim chorobami jelit, hormonami i pracą tarczycy. Jej profile w mediach społecznościowych (zarówno na Instagramie, jak i na Facebooku) pełne są merytorycznych postów, które w zrozumiały sposób wyjaśniają zagadnienia związane z żywieniem.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci
się ten artykuł?