Przejdź do treści

„To, co jemy, ma wpływ na dno miednicy – na pochwę, pęcherz, macicę, jelita, więzadła i powięzi” – mówi Pani Fizjotrener

Dieta na dno miednicy / pexels
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kanapki z ciecierzycą i jajkiem w koszulce. To śniadanie da ci energię na cały dzień!
Wegański jogurt kokosowy z figami. Pyszne i pożywne śniadanie
Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami? Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis!
Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny
Gojnik – pochodzenie i właściwości. Olej żywokostowy z gojnikiem

Zapobieganie lub leczenie infekcji intymnych, zmniejszenie parć naglących czy gojenie ran i regeneracja uszkodzonych tkanek. W tym wszystkim może pomóc odpowiednia dieta. Co jeść, by pozytywnie wpływać na dno miednicy? Gosia Włodarczyk, czyli Pani Fizjotrener, wyjaśnia to w swoim poście na Instagramie.

Dieta na dno miednicy

Zastanawiasz się nad tym, co jesz? Pani Fizjotrener przekonuje, że warto.

„Naprawdę to, co jemy, ma wpływ na dno miednicy – na pochwę, pęcherz, macicę, jelita, więzadła i powięzi” – przekonuje w swoim poście na Instagramie Gosia Włodarczyk, znana jako Pani Fizjotrener.  

Dalej ekspertka wyjaśnia, że odpowiednia dieta pomaga:

  • w regeneracji i wzmocnieniu tkanki łącznej – w tym więzadeł, powięzi, które mogą być rozciągnięte lub mało wytrzymałe;
    „Warto zwracać uwagę czy w diecie jest odpowiednia ilość witamin A, B, C, E, D, B1, B6, cynku, żelaza, miedzi, selenu, antyoksydantów!” – dodaje fizjoterapeutka.
  • w gojeniu ran i regeneracji uszkodzonych tkanek;
    „Tu ważne jest, by w diecie było dobrej jakości białko, kwasy DHA i omega 3, 6, witamina C. Witamina D na odpowiednim poziomie jest bardzo ważna w regeneracji ran! Chcesz mieć ładną bliznę – też musisz dobrze jeść” – wyjaśnia ekspertka.
  • w zapobieganiu lub leczeniu infekcji intymnych;
    „Zadbanie o florę bakteryjną jelit wpływa pozytywnie na zmniejszenie częstotliwości zachorowań” – dodaje Gosia Włodarczyk.

Ekspertka wyjaśnia, że zdrowa dieta (zawierająca pestki z dyni oraz żurawinę) zmniejszy także liczbę parć naglących, o których mówimy, gdy często czujemy parcie na mocz, mimo że nie wypiłyśmy dużo. Na problemy z jelitami pomoże natomiast dieta bogatoresztkowa, która zredukuje zaparcia.

„Odpowiednia dieta pomoże też na kobiece dolegliwości. Suplementowanie oleju z wiesiołka może pomóc wyregulować cykl miesiączkowy, walczyć z PMS, zmniejszyć ból miesiączkowy. Olejek z wiesiołka jest też pomocny w leczeniu suchości pochwy oraz pomaga w PCOS” – wyjaśnia Pani Fizjotrener.

Nie możemy zapominać też o tym, że dno miednicy potrzebuje odpowiedniego nawodnienia. Jak wyjaśnia ekspertka, odpowiednia ilość wody i płynów wpływa na lepszą jakość tkanki oraz sprzyja dobrej pracy pęcherza i jelit. 

Pani Fizjotrener – kim jest?

Za profilem Pani Fizjotrener kryje się Gosia Włodarczyk, która jest fizjoterapeutką i trenerką personalną. W mediach społecznościowych chętnie dzieli się wiedzą medyczną. Specjalistka w ciekawy i przystępny sposób przekazuje rzeczy, o których głośno się nie mówi. W swojej praktyce w szczególności zajmuje się terapią mięśni dna miednicy, blizn oraz rozejścia mięśnia prostego brzucha.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Gosia Włodarczyk (@pani_fizjotrener)

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zdrowe śniadanie w 10 minut? To możliwe. Na miejscu lub na wynos

Toksyczna substancja wykryta w ekologicznym makaronie. GIS ostrzega i wycofuje produkt ze sklepów

Toksyczna substancja wykryta w ekologicznym makaronie. GIS ostrzega i wycofuje produkt ze sklepów

Uważaj na barwnik E171 w produktach spożywczych. Może mieć działanie rakotwórcze i uszkadzać DNA

Czy jedzenie ma płeć? Dietetyczka Sylwia Maksym wyjaśnia

Pisanki

Nie farbuj jajek w chemicznych barwnikach. Czym naturalnie zabarwić pisanki?

Stop nadmiarowi mięsa, warzywa na stół! Nowa książka Sylwii Majcher „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie” już w księgarniach

Masz problemy ze snem? Dołącz sezam do swojej diety!

Kobieta wsypuje mąkę do miski

Co oznaczają cyferki na mąkach? Który typ sprawdzi się idealnie przy wypiekach? Wyjaśniają dietetycy z „Czytamy etykiety”

Czym kierować się przy wyborze mąki? Podpowiada dietetyczka Anna Reguła

Czym kierować się przy wyborze mąki? Podpowiada dietetyczka Anna Reguła

Kubek termiczny

Zwróć uwagę na oznaczenia plastikowych opakowań. Niektóre mogą wydzielać toksyny!

Kobieta w sklepie

Najczęściej fałszowana żywność. Sylwia Majcher o pułapkach, które zastawiają na nas producenci

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?

Batonik zbożowy

Batonik zbożowy – nie kupuj w sklepie, zrób go sama!

awokado na talerzu

Nie daj się nabrać na eko. 5 rad dla tropicieli ekościemy

Często jesz ryby i pijesz kranówkę? Sprawdź poziom ołowiu w organizmie

tymianek

Top 7 ziół na poprawę odporności. Pomogą przegnać przeziębienie i zwalczyć infekcję

4 ważne powody, dla których lepiej zrezygnować z produktów typu „light”

Czosnek w garnku

Co jeść, żeby wspomóc odporność? Wymieniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Kobieta z pizzą

Zakwaszenie organizmu. Fragment książki Hanny Stolińskiej, pt. „Zakłamane jedzenie”

Emocje mogą mieć ścisły związek z tym, na co w danym momencie mamy apetyt

Kuchnia azjatycka

Syndrom chińskiej restauracji – jakie są objawy? Wyjaśnia alergolożka Joanna Jamroz-Brzeska

Produkty light / istock

Jak to jest z produktami light? „To zależy”. Wyjaśnia Radosław Smolik, dietetyk

Drożdże na desce kuchennej

Drożdżowe płatki nieaktywne – dlaczego warto je jeść? Tłumaczą ekspertki z Czytamy Etykiety

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami