Przejdź do treści

Tendencja do tycia? Dietetyczka wyjaśnia, co tak naprawdę za tym stoi

Tycie mamy w genach? / unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Bazylia – odmiany, właściwości i zastosowanie
Termin przydatności do spożycia jabłek? Wiemy, kiedy lepiej ich nie jeść
Źródło: iStockPhoto
Jak układać jedzenie w lodówce? O sposobie, którego (być może) wcześniej nie znałaś, pisze Jagna Niedzielska
Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe
Źródło: iStockPhoto
A Ty, co wiesz o pomidorach? Sylwia Majcher o właściwościach i upodobaniach tych… owoców

Tendencja do tycia to tak naprawdę siedzący tryb życia, dziedziczenie złych nawyków, spożywanie słonych, słodkich i tłustych przekąsek w nadmiarze oraz ignorowanie poczucia sytości. Monika Ciesielska, znana jako „dr Lifestyle”, rozwiewa wątpliwości dotyczące tego, czy niektórzy naprawdę tyją z powodu genów. 

Tendencja do tycia

„Zdolność generowania deficytu kalorycznego zależy od… genów” –  tak mógłby brzmieć clickbaitowy nagłówek artykułu o tym, jacy to my ludzie jesteśmy biedni na tym ziemskim łez padole. Bezbronne istoty wystawione na pokuszenie cukru, soli i tłuszczu, a i tak na nic nasze starania, skoro istnieją geny jak np. ALK, które mogą wpływać na poziom wydatku energetycznego. Co znaczy mniej więcej tyle, że osoby o takim samym wzroście, wieku, wadze, płci i poziomie aktywności mogą spalać nieco inną ilość kalorii” – tak rozpoczyna się najnowszy post na profilu „dr Lifestyle” na Instagramie.

Tym samym dietetyczka Monika Ciesielska podjęła się tematu poruszanej przez wiele osób „tendencji do tycia”.

„Możesz poświęcić kilka lat i jeszcze więcej tysięcy złotych, i szukać przyczyny trudności z odchudzaniem w genomie, łudząc się, że za twojego życia pojawi się skuteczna terapia celowana, która przyspieszy twoją Podstawową Przemianę Materii. A możesz zainwestować energię w to, co zależy tylko od ciebie, a co na 100 proc. przyniesie pozytywne skutki” – dodaje dietetyczka.

odchudzanie

Jak zdrowo schudnąć?

Według ekspertki, warto zapoznać się z kilkoma punktami:

  • przestań się przejadać, niech uczucie sytości sygnalizuje zakończenie jedzenia (nawet najpyszniejszego),
  • zmień złe nawyki żywieniowe, które odziedziczyłeś po rodzicach,
  • jedz więcej warzyw, owoców, nabiału, strączków a mniej wysokoprzetworzonej żywności (słone, tłuste, słodkie = zwiększające skłonność do przejadania) ,
  • szukaj sposobów do zwiększenia poziomu aktywności, a nie kolejnych powodów do „kanapingu”,
  • uwierz, że nawet w kiepskich okolicznościach, w towarzystwie różnych chorób, a nawet niekorzystnej puli genowej, możesz skutecznie wypracować deficyt kaloryczny i redukować masę ciała.

Zamiast marudzić nad rzeczami, na które nie masz wpływu, skup się na tym, co możesz zrobić, żeby poprawić swoją sytuację. Pozytywnie, z zasadą 80/20 proc., z miejscem na wszystko, co lubisz, ale bez mnożenia kolejnych wymówek i zwalania winy za problem z otyłością wyłącznie na geny. Nawet jeśli trochę zależy od genów, to nadal więcej zależy od Ciebie!” – dodaje dietetyczka.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

? Zdolność generowania deficytu kalorycznego zależy od… genów ? Tak mógłby brzmieć clickbaitowy nagłówek artykułu o tym, jacy to my ludzie jesteśmy biedni na tym ziemskim łez padole. Bezbronne istoty wystawione na pokuszenie cukru, soli i tłuszczu, a i tak na nic nasze starania, skoro istnieją geny jak np. ALK, które mogą wpływać na poziom wydatku energetycznego. Co znaczy mniej więcej tyle, że osoby o takim samym wzroście, wieku, wadze, płci i poziomie aktywności mogą spalać nieco inną ilość kalorii ?. ?Możesz poświęcić kilka lat i jeszcze więcej tysięcy złotych, i szukać przyczyny trudności z odchudzaniem w genomie, łudząc się, że za Twojego życia pojawi się skuteczna terapia celowana, która przyspieszy Twoją Podstawową Przemianę Materii? ✅A możesz zainwestować energię w to, co zależy tylko od Ciebie, a co na 100% przyniesie pozytywne skutki ✅ ? przestań się przejadać, niech uczucie sytości sygnalizuje zakończenie jedzenia (nawet najpyszniejszego) ?zmień złe nawyki żywieniowe, które odziedziczyłeś po rodzicach ? jedz więcej warzyw, owoców, nabiału, strączków a mniej wysokoprzetworzonej żywności (słone, tłuste, słodkie = zwiększające skłonność do przejadania) ?‍♀️ szukaj sposobów do zwiększenia poziomu aktywności, a nie kolejnych powodów do kanapingu ? uwierz, że nawet w kiepskich okolicznościach, w towarzystwie różnych chorób a nawet niekorzystnej puli genowej możesz skutecznie wypracować deficyt kaloryczny i redukować masę ciała Zamiast marudzić nad rzeczami, na które nie masz wpływu, skup się na tym, co możesz zrobić, żeby poprawić swoją sytuację. Pozytywnie, z zasadą 80/20%, z miejscem na wszystko, co lubisz, ale bez mnożenia kolejnych wymówek i zwalania winy za problem z otyłością wyłącznie na geny. Nawet jeśli trochę zależy od genów, to nadal więcej zależy od Ciebie! #inspiracje #domoweinspiracje #kobieceinspiracje #infografika #infografiki #odchudzanie #redukcja #plussize #plussizepolska #ciało #ciałomotywacja #geny #siłakobiet #dbanieosiebie #dietetyka #dieta #mojadieta2020 #dietetycznie #nadwaga #otyłość #schudnąć #psychodietetyk #psychodietetyka #porady #kobiecerady #cytaty #pozytywnie #skuteczneodchudzanie

Post udostępniony przez Monika Ciesielska (@drlifestylepl)

Monika Ciesielska, czyli dr Lifestyle

Monika Ciesielska jest dietetyczką. Ukończyła Uniwersytet Medyczny w Łodzi. Na tym samym uniwersytecie ukończyła również biotechnologię medyczną. Wiedzę zdobywa na licznych konferencjach, kursach i szkoleniach. Inwestuje w kolejne certyfikaty, by móc prezentować na blogu najwyższej jakości treści.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kurkumina w Hashimoto pomaga wyciszyć stan zapalny – mówią ekspertki z „Ogarnij Hashimoto”

Pieprz cayenne – dawkowanie, właściwości, zastosowanie

Łuszczyca odwrócona – przyczyny, objawy, leczenie, dieta

Kobiety jedzą posiłek

Okno żywieniowe w Hashimoto i insulinooporności. „Bez leków spadły nam poziomy glukozy i insuliny na czczo”

Twoja skóra potrzebuje nawilżenia? Wraz z dietetyczką Agatą Lewandowską przyjrzyj się swojemu menu!

Deficyt kaloryczny – czym jest i jak go wyliczyć?

Soja – właściwości, zastosowanie i sposoby przyrządzania

Miechunka (Physalis) – charakterystyka i właściwości

Orzechy pekan – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie

Co siedzi w parówkach? Wzięłyśmy je pod lupę

Zespół policystycznych jajników a węglowodany. O czym pamiętać? / Fot: Unsplash

Zespół policystycznych jajników a węglowodany. O czym pamiętać?

Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka

Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka

Czy jedzenie ma płeć? Dietetyczka Sylwia Maksym wyjaśnia

„Karmię piersią, jem zdrowo”. Książka, którą powinna przeczytać każda świeżo upieczona mama!

Solvita Bułka / Archiwum prywatne

Solvita Bułka: Kiedy weszłam w ketozę, poczułam, jakby mi ktoś zdjął z mózgu kołdrę, pojawiła się „świetlistość” umysłowa

Dieta 1600 kcal – dla kogo, efekty, jadłospis. Czy to dieta redukcyjna?

Olej z pestek winogron – właściwości, zastosowanie

Dieta na 2000 kcal – jadłospis, dla kogo? Czy na diecie 2000 kcal można schudnąć?

wegański posiłek w szpitalu / iStock

Pierwszy szpital na świecie na wegańskiej diecie!

Układ odpornościowy potrzebuje sprawnego napędu. Sylwia Majcher podpowiada, co jeść dla zdrowia

Kobieta stoi w kuchni, pije kawę i patrzy w telefon

Migrena zabiera ci trzy dni z życia? Przyjrzyj się swojemu menu!

Szybko czy wolno? Wyjaśniamy, jak jeść, żeby na dłużej zaspokoić apetyt

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze