Przejdź do treści

Tendencja do tycia? Dietetyczka wyjaśnia, co tak naprawdę za tym stoi

Tycie mamy w genach? / unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska
Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska
Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić
6 rzeczy, które spowalniają metabolizm
Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną
Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!
Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł

Tendencja do tycia to tak naprawdę siedzący tryb życia, dziedziczenie złych nawyków, spożywanie słonych, słodkich i tłustych przekąsek w nadmiarze oraz ignorowanie poczucia sytości. Monika Ciesielska, znana jako „dr Lifestyle”, rozwiewa wątpliwości dotyczące tego, czy niektórzy naprawdę tyją z powodu genów. 

Tendencja do tycia

„Zdolność generowania deficytu kalorycznego zależy od… genów” –  tak mógłby brzmieć clickbaitowy nagłówek artykułu o tym, jacy to my ludzie jesteśmy biedni na tym ziemskim łez padole. Bezbronne istoty wystawione na pokuszenie cukru, soli i tłuszczu, a i tak na nic nasze starania, skoro istnieją geny jak np. ALK, które mogą wpływać na poziom wydatku energetycznego. Co znaczy mniej więcej tyle, że osoby o takim samym wzroście, wieku, wadze, płci i poziomie aktywności mogą spalać nieco inną ilość kalorii” – tak rozpoczyna się najnowszy post na profilu „dr Lifestyle” na Instagramie.

Tym samym dietetyczka Monika Ciesielska podjęła się tematu poruszanej przez wiele osób „tendencji do tycia”.

„Możesz poświęcić kilka lat i jeszcze więcej tysięcy złotych, i szukać przyczyny trudności z odchudzaniem w genomie, łudząc się, że za twojego życia pojawi się skuteczna terapia celowana, która przyspieszy twoją Podstawową Przemianę Materii. A możesz zainwestować energię w to, co zależy tylko od ciebie, a co na 100 proc. przyniesie pozytywne skutki” – dodaje dietetyczka.

odchudzanie

Jak zdrowo schudnąć?

Według ekspertki, warto zapoznać się z kilkoma punktami:

  • przestań się przejadać, niech uczucie sytości sygnalizuje zakończenie jedzenia (nawet najpyszniejszego),
  • zmień złe nawyki żywieniowe, które odziedziczyłeś po rodzicach,
  • jedz więcej warzyw, owoców, nabiału, strączków a mniej wysokoprzetworzonej żywności (słone, tłuste, słodkie = zwiększające skłonność do przejadania) ,
  • szukaj sposobów do zwiększenia poziomu aktywności, a nie kolejnych powodów do „kanapingu”,
  • uwierz, że nawet w kiepskich okolicznościach, w towarzystwie różnych chorób, a nawet niekorzystnej puli genowej, możesz skutecznie wypracować deficyt kaloryczny i redukować masę ciała.

Zamiast marudzić nad rzeczami, na które nie masz wpływu, skup się na tym, co możesz zrobić, żeby poprawić swoją sytuację. Pozytywnie, z zasadą 80/20 proc., z miejscem na wszystko, co lubisz, ale bez mnożenia kolejnych wymówek i zwalania winy za problem z otyłością wyłącznie na geny. Nawet jeśli trochę zależy od genów, to nadal więcej zależy od Ciebie!” – dodaje dietetyczka.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

😲 Zdolność generowania deficytu kalorycznego zależy od… genów 😲 Tak mógłby brzmieć clickbaitowy nagłówek artykułu o tym, jacy to my ludzie jesteśmy biedni na tym ziemskim łez padole. Bezbronne istoty wystawione na pokuszenie cukru, soli i tłuszczu, a i tak na nic nasze starania, skoro istnieją geny jak np. ALK, które mogą wpływać na poziom wydatku energetycznego. Co znaczy mniej więcej tyle, że osoby o takim samym wzroście, wieku, wadze, płci i poziomie aktywności mogą spalać nieco inną ilość kalorii 🥴. 🚫Możesz poświęcić kilka lat i jeszcze więcej tysięcy złotych, i szukać przyczyny trudności z odchudzaniem w genomie, łudząc się, że za Twojego życia pojawi się skuteczna terapia celowana, która przyspieszy Twoją Podstawową Przemianę Materii🚫 ✅A możesz zainwestować energię w to, co zależy tylko od Ciebie, a co na 100% przyniesie pozytywne skutki ✅ 📛 przestań się przejadać, niech uczucie sytości sygnalizuje zakończenie jedzenia (nawet najpyszniejszego) 🧬zmień złe nawyki żywieniowe, które odziedziczyłeś po rodzicach 🥑 jedz więcej warzyw, owoców, nabiału, strączków a mniej wysokoprzetworzonej żywności (słone, tłuste, słodkie = zwiększające skłonność do przejadania) 🏃‍♀️ szukaj sposobów do zwiększenia poziomu aktywności, a nie kolejnych powodów do kanapingu 🥉 uwierz, że nawet w kiepskich okolicznościach, w towarzystwie różnych chorób a nawet niekorzystnej puli genowej możesz skutecznie wypracować deficyt kaloryczny i redukować masę ciała Zamiast marudzić nad rzeczami, na które nie masz wpływu, skup się na tym, co możesz zrobić, żeby poprawić swoją sytuację. Pozytywnie, z zasadą 80/20%, z miejscem na wszystko, co lubisz, ale bez mnożenia kolejnych wymówek i zwalania winy za problem z otyłością wyłącznie na geny. Nawet jeśli trochę zależy od genów, to nadal więcej zależy od Ciebie! #inspiracje #domoweinspiracje #kobieceinspiracje #infografika #infografiki #odchudzanie #redukcja #plussize #plussizepolska #ciało #ciałomotywacja #geny #siłakobiet #dbanieosiebie #dietetyka #dieta #mojadieta2020 #dietetycznie #nadwaga #otyłość #schudnąć #psychodietetyk #psychodietetyka #porady #kobiecerady #cytaty #pozytywnie #skuteczneodchudzanie

Post udostępniony przez Monika Ciesielska (@drlifestylepl)

Monika Ciesielska, czyli dr Lifestyle

Monika Ciesielska jest dietetyczką. Ukończyła Uniwersytet Medyczny w Łodzi. Na tym samym uniwersytecie ukończyła również biotechnologię medyczną. Wiedzę zdobywa na licznych konferencjach, kursach i szkoleniach. Inwestuje w kolejne certyfikaty, by móc prezentować na blogu najwyższej jakości treści.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Układ odpornościowy potrzebuje sprawnego napędu. Sylwia Majcher podpowiada, co jeść dla zdrowia

Kobieta stoi w kuchni, pije kawę i patrzy w telefon

Migrena zabiera ci trzy dni z życia? Przyjrzyj się swojemu menu!

Szybko czy wolno? Wyjaśniamy, jak jeść, żeby na dłużej zaspokoić apetyt

Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?

Czy dieta ma wpływ na naszą seksualność? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz

Prekoncepcja - czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska

Prekoncepcja – czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Dieta przed ciążą. Kiedy zacząć? Wyjaśnia dietetyczka

Dieta ubogoresztkowa – kiedy trzeba ją zastosować?

Sałatka na talerzu

Jaka jest najlepsza dieta dla serca? Ukazał się coroczny raport U.S. News o najlepszych i najgorszych popularnych dietach

Jaglany detoks – oczyść swój organizm szybko i bezpiecznie

Nie masz czasu na zdrową dietę? Dietetyczka podpowiada, jak możesz sobie pomóc

insulinooporność

Dieta w insulinooporności

Ratunek dla słodyczożerców

Kobieta trzymająca talerz

Jesienna dieta na płodność. Dieta cud nie istnieje, ale kilka „małych cudów” możesz sama wprowadzić do swojego jadłospisu

Hanna Stolińska

Hanna Stolińska: badania potwierdzają znaczenie przeciwzapalnej diety w leczeniu endometriozy

Dieta cukrzycowa – najważniejsze zasady układania jadłospisu

Odchudzanie – na co dajesz się nabrać?

10 prostych sposobów, by jeść lepiej

Dieta Cambridge

Dieta Cambridge – program odchudzania oparty na gotowych produktach

Japońska dieta wodna coraz bardziej popularna. Jej fenomen wyjaśnia dietetyczka

płaski brzuch

„Jaka dieta na taki brzuch?” Dietetyczka Anna Reguła obnaża manipulacje kolegów z branży na Instagramie

Kolacja - jeść, czy nie?/iStock

Co z tą kolacją? Jeść, czy nie jeść? A jeśli jeść, to o której?

Zakupy

„Dziecko ważące 15 kg przekracza dopuszczalną dzienną dawkę E476 (czyli polirycynooleinianu poliglicerolu) już po zjedzeniu 2 kostek czekolady” – mówi Katarzyna Rada, właścicielka serwisu Czytaj Skład

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

5 największych kuchennych mitów