Przejdź do treści

Superowoc, który zapewni ci zdrowie i długie życie. Poznaj jagodę kamczacką!

Jagoda kamczacka ma mnóstwo właściwości prozdrowotnych\IStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Ma działanie przeciwzapalne, pomaga w utrzymaniu prawidłowego stężenia glukozy we krwi i poprawia pamięć. Zalet jagody kamczackiej jest jednak znacznie więcej! Owoc ten, zaliczany do tzw. kategorii superfood, ma tyle właściwości prozdrowotnych i odżywczych, że wciąż zaskakuje naukowców i dietetyków.

Jagoda kamczacka: co to jest?

Jagoda kamczacka to gatunek wiciokrzewu sinego, którego owoce wykorzystywane są w tradycyjnej medycynie ludowej już od dawna. Wyglądem przypomina czarną jagodę i borówkę amerykańską, ale nie jest z nimi spokrewniona. Pochodzi z północno-wschodniej Azji.

W Polsce prawidłowa nazwa rośliny to wiciokrzew kamczacki. Zakwita już na początku kwietnia i może dożyć nawet 35 lat. Ma słodko-kwaśny smak, przez który przenika nutka goryczki. Słynie z odporności na niskie temperatury, może przetrwać w temp. nawet do -40° C (kwiaty do -7°C).

Ma wiele właściwości prozdrowotnych. Nic więc dziwnego, że w ostatnim czasie w naszym kraju owoc ten zyskuje na popularności!

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Energia, Beauty
Naturell Witamina B Complex Vegan, 180 tabletek
79,99 zł
Zdrowie intymne i seks, Odporność, Good Aging, Energia, Beauty
Wimin Zestaw z SOS PMS, 30 saszetek
139,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Mama, Beauty
Wimin Zestaw z myślą o dziecku, 30 saszetek
139,00 zł
Odporność, Beauty
Naturell Cynk Organiczny + C, 100 tabletek
12,99 zł
Odporność
Naturell Immuno Hot, 10 saszetek
16,48 zł

Jagoda kamczacka – wartości odżywcze

Jagoda kamczacka zawiera mnóstwo witamin i składników mineralnych. Owoc ten skrywa w sobie:

  • witaminy z grupy B,
  • witaminę A (beta karoten),
  • witaminę C – (w 100 gramach tych owoców jest aż 186 miligramów witaminy C!)
  • fosfor,
  • żelazo,
  • miedź,
  • krzem,
  • magnez,
  • mangan,
  • żelazo,
  • flawan-3-ole (epikatechina),
  • flawony (apigenina),
  • kwasy organiczne (kwas kawowy, chlorogenowy, ferulowy, rozmarynowy, gentyzynowy, p-kumarowy, m-kumarowy i wanilinowy) – 100 gramów tych jagód ma ok. 1100 miligramów kwasów organicznych ogółem
  • antocyjany,
  • flawonole,
  • epikatechiny.

Jeśli chodzi o wartość energetyczną jagody kamczackiej, 100 gramów tych owoców dostarcza tylko około 60 kcal.

Jagoda kamczacka: właściwości zdrowotne

Na długowieczność

Jagoda kamczacka ma ogromny potencjał antyoksydacyjny. Zawarte w niej przeciwutleniacze usuwają z organizmu nadmiar wolnych rodników, spowalniając tym samym procesy starzenia. To właśnie dlatego Japończycy uważają jagodę kamczacką za eliksir młodości!

Działa przeciwbakteryjnie

Udowodniono, że ekstrakt z owoców jagody kamczackiej działa aktywnie przeciw bakteriom i drobnoustrojom. Dotyczy to zwłaszcza szczepów takich bakterii, jak: Campylobacter, dwoinka zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych, Escherichia coli, gronkowiec, laseczka sienna, maczugowiec błonicy, paciorkowiec kałowy czy Streptococcus mutans.

Przeciw cukrzycy

Owoce jagody kamczackiej pomagają w utrzymywaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi. Zawierają także bioaktywne związki, które skutecznie inaktywują enzymy odpowiedzialne za występowanie hiperglikemii. W porównaniu z innymi owocami zawierają niewiele cukru. To wszystko sprawia, że owoce te szczególnie polecane są diabetykom.

Na nadciśnienie

Dzięki zawartości cennego potasu, który wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, owoce jagody kamczackiej są idealne dla pacjentów zmagających się z z nadciśnieniem tętniczym. Owoce zawierają też dodatkowo kwas chlorogenowy i fitozwiązki, które także pozytywnie wpływają na ciśnienie. Nie możemy jednak zapominać o jednym – owoce zadziałają tylko wtedy, gdy będziemy je spożywać regularnie!

Na cholesterol

Zmagasz się z podwyższonym poziomem trójglicerydów we krwi? Zmień dietę, a do swojego codziennego trybu życia dodaj aktywność fizyczną. Do jadłospisu, po konsultacji z lekarzem oraz dietetykiem, warto wprowadzić owoce jagody kamczackiej. Dzięki ekstraktom fenolowym w nich zawartych, owoce pozytywnie wpłyną na poziom trójglicerydów oraz opóźnią utlenianie cholesterolu.

Jagoda kamczacka sprawdzi się też u osób cierpiących na niealkoholową stłuszczeniową chorobę wątroby, która objawia się nadmiernym gromadzeniem się tłuszczu w wątrobie. Owoce spożywane regularnie obniżą intensywność tej choroby.

Na lepszą pamięć

Polifenole zawarte w owocach pozytywnie wpłyną też na nasze funkcje poznawcze. Dzięki nim szybciej przyswoimy nowe informacje i z łatwością nauczymy się nowych treści.

Mamy też dobrą wiadomość dla seniorów. Codzienne spożywanie owoców jagody kamczackiej (np. w postaci soku) przez osoby w podeszłym wieku poprawia pamięć. Owoce mogą też ograniczać objawy związane z depresją.

Działa przeciwzapalnie

Dbasz o swoją mikrobiotę jelitową? To ogół bakterii tlenowych i beztlenowych, które mieszkają w jelitach. Szacuje się, że zasiedla je ponad 1000 różnych gatunków, przy czym więcej jest bakterii beztlenowych. Aby nasze jelita były w dobrym stanie, do naszego codziennego menu warto dodawać super-foods. Jagoda kamczacka sprawdzi się tutaj idealnie. Owoce zapobiegają oraz łagodzą już istniejące stany zapalne.

To jednak nie wszystko. Jagody kamczackie przeciwdziałają zapaleniom dziąseł, wspomagają walkę z reumatoidalnym zapaleniem stawów. Ich działanie przeciwzapalne jest więc nieocenione.

Koktajl z jagodą kamczacką – przepis

Chcesz wprowadzić do swojej diety owoce jagody kamczackiej? Wypróbuj przepis na polecany przez nas koktajl!

Składniki na 2 porcje:

  • niecały kubek jagody kamczackiej,
  • 1 banan,
  • 1 słodka gruszka,
  • 1/4 słodkiego, dojrzałego ananasa,
  • kawałek imbiru,
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego lub innego,
  • 1 szklanka wody mineralnej.

Wykonanie:

  1. Owoce przebrać, umyć. Gruszkę, banana i ananasa obrać ze skóry i pokroić na mniejsze kawałki.
  2. W kielichu blendera umieścić wszystkie składniki i zmiksować do pożądanej konsystencji.
  3. Podawać zaraz po przygotowaniu.

 

 

Źródła:

  1. polskiesuperowoce.pl,
  2. Gołba M, Sokół-Łętowska A, Kucharska AZ. Health Properties and Composition of Honeysuckle Berry Lonicera caerulea L. An Update on Recent Studies. Molecules. 2020;25(3):749. Published 2020 Feb 9. doi:10.3390/molecules25030749
  3. przepis pochodzi ze strony: zpierwszegotloczenia.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Czy mandarynki są trujące? Chemiczka Sylwia Panek wyjaśnia / istock

Czy mandarynki są trujące? Chemiczka Sylwia Panek wyjaśnia

Brokuły jesienią – wartości odżywcze, właściwości. Jak je gotować?

pomidorki koktajlowe

Pomidory dostarczają mnóstwo dobra. Jaki jest twój ulubiony gatunek?

Gruszka – 5 powodów, dla których warto ją jeść jesienią i zimą

Śliwka – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze. Najciekawsze przepisy

Czosnek / unsplash.com

Czosnek to naturalny antybiotyk. W czym tkwi jego sekret?

"Jem warzywa, ale mam po nich rewolucje jelitowe" - znasz to? Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego tak się dzieje / istock

„Jem warzywa, ale mam po nich rewolucje jelitowe” – znasz to? Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego tak się dzieje

Jak zrobić własną miskę superodżywczych polifenoli? Podpowiada Michał Kot

Jak zrobić własną miskę superodżywczych polifenoli? Podpowiada Michał Kot

Głęboki smak i duża oszczędność. We wrześniu jemy na pomarańczowo, fioletowo i czerwono

Mizuna (sałata japońska) – przepisy, właściwości, uprawa musztardowca w ogródku i na balkonie

Jak wybrać arbuza, by był idealny? / pexels

Często kupujesz arbuza? Agnieszka Pocztarska podpowiada, którego wybrać, by był idealny

Co jeść w sierpniu? / pexels

Po jakie warzywa i owoce sięgać w sierpniu, by zaoszczędzić? Dietetycy mają kilka propozycji

Grzyby na patelni

Garście pełne wiśni, porzeczek, jagód i kurek, ale nie tylko! Co jeść w lipcu, wymienia Sylwia Majcher

Zdrowo i kolorowo. Jaglany jogurt z owocami lata

Talerz truskawek

Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”

Sałatka warzywa w misce

Pomidor i ogórek to toksyczne połączenie? Ekspertki z „Czytamy Etykiety” rozwiewają wątpliwości

Rośliny, owoce i warzywa uchronią przed groźną chorobą? Do zaskakujących wniosków doszli amerykańscy naukowcy

Pułapki diety wegetariańskiej. Natkniesz się na nie na pewno, jeśli planujesz zrezygnować z jedzenia mięsa

Marchewka

Marzec nadszedł, czyli sięgnij po nowalijki!

Lubisz cytrusy? To super! Poznaj ich pięć zalet

Owoce kaki

Owoce kaki – właściwości i zastosowanie jabłka orientu

7 powszechnych wyborów żywieniowych, które rujnują naszą skórę /fot. Getty Images

7 powszechnych wyborów żywieniowych, które rujnują naszą skórę

Antocyjany - dużo się o nich mówi, ale wiesz, czym właściwie są i dlaczego są tak ważne? Wyjaśnia Michał Kot

Antocyjany – dużo się o nich mówi, ale wiesz, czym właściwie są i dlaczego są tak ważne? Wyjaśnia Michał Kot

Soki NFC

Soki NFC – co to oznacza, czy są zdrowe, jakie mają właściwości?

×