Słyszałaś o oleju z poziomki? Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu odkryli, że jest skarbnicą witamin
Olej coraz częściej zaczynamy pozyskiwać nie tylko z rzepaku czy słonecznika, ale też znacznie mniej oczywistych źródeł. Naukowcy Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu pod lupę wzięli olej z poziomek!
Świetne źródło kwasów tłuszczowych
Dr Magdalena Grajzer z Katedry i Zakładu Bromatologii i Dietetyki Wydziału Farmaceutycznego Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu w swoich badaniach przyjrzała się bioaktywności oleju z poziomki tłoczonego na zimno. Wnioski? Bardzo obiecujące!
„Według wstępnych badań, olej z poziomek ekstrahowanych z użyciem dwutlenku węgla okazał się cennym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych o niskim stosunku kwasów z rodzin n-6 do n-3. Współczesne zalecenia żywieniowe wyraźnie wskazują na potrzebę zwiększania spożycia kwasów tłuszczowych z rodziny n-3 w stosunku do n-6. Według polskiej literatury proporcja ta powinna wynosić 1:5 (n3:n6)” – czytamy w komunikacie Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu.
W oleju z poziomek wykryto też bardzo dużą, bo aż 41-procentową obecność kwasu alfa linolenowego. To jeden z wielonienasyconych tłuszczów omega-3, które są szalenie ważne dla naszego zdrowia.
Wolne rodniki wymiecione
Jak podkreśla dr Magdalena Grajzer, oprócz tego, że olej z poziomek zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe, jest również bogatym źródłem wielu nietłuszczowych substancji bioaktywnych, które mają zdolność „wymiatania” wolnych rodników. To między innymi:
- tokoferole,
- karotenoidy,
- sterole.
„Służą do ochrony organizmu przed procesami nowotworowymi oraz starzeniem. Sterole roślinne z kolei są znane ze swoich właściwości obniżających stężenie cholesterolu. Uważa się, że sterole roślinne wykazują właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwrzodowe i przeciwnowotworowe” – zaznacza dr Magdalena Grajzer z wrocławskiej uczelni. „Oceniając cytotoksyczność, działania przeciwzapalne i biodostępność komórkową olejów można wstępnie ocenić jego terapeutyczne działania w profilaktyce chorób, zwłaszcza cywilizacyjnych” – dodaje.
No cóż, być może niedługo zamiast polewać sałatkę oliwą z oliwek, będziemy używać do tego oleju z poziomek. Na zdrowie!
Zobacz także
Polecamy
Na skórkach cytrusów są toksyczne substancje. Chemiczka: ludzie nie powinni ich jeść
Glukozowa Królowa o popularnym napoju: „Nie ma pozytywnych skutków picia tego soku”
Dieta dla dziecka. Co powinno znaleźć się w diecie maluchów?
Oliwna herbata, czarne złoto i „Cvijet Soli”
się ten artykuł?