Przejdź do treści

Poliole – naturalne słodziki. Co warto o nich wiedzieć?

poliole
poliole
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kanapki z ciecierzycą i jajkiem w koszulce. To śniadanie da ci energię na cały dzień!
Wegański jogurt kokosowy z figami. Pyszne i pożywne śniadanie
Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami? Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis!
Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny
Gojnik – pochodzenie i właściwości. Olej żywokostowy z gojnikiem

Ludzie zawsze szukają niesamowitych rozwiązań na zmniejszenie wagi i bycie bardziej fit. Większości oczywiście to nie wychodzi, gdyż wiedzę czerpią ze źródeł do tego nie przeznaczonych a w sieci są po prostu oszukiwani. Poliole można uznać faktycznie za naturalne słodziki nie posiadające kalorii, które są kilkaset razy słodsze, niż cukier – przez co klasowane na wyższym miejscu.

Poliole jako zamienniki cukru

O słodzikach każdy z nas wyrobił już dawno opinie. Jednym poliole smakują a jednym nie. Faktem jest, że ich kaloryczność jest praktycznie zerowa. Naturalne czy sztuczne – w większości przypadków są zdrowsze niż cukier, aczkolwiek oprócz zmniejszonej kaloryczności nie ma jasnych przesłanek promujących poliole jako niesamowicie zdrowy składnik, który możemy w diecie postawić na równi z witaminami i suplementami.

Poliole – skutki uboczne i wpływ na zdrowie

Na pewno nie należy przekraczać dziennego zapotrzebowania słodzikami i od razu po zakupie zapoznać się z ulotką, która wskaże nam, jaką dawkę możemy przyjąć, by nie zagrażać swojemu życiu, lub zdrowiu.

Badania nie potwierdzają jednoznacznie, że słodziki są niezdrowe, natomiast eksperci twierdzą, że poliole mogą powodować zwiększoną szansę na zachorowanie na choroby nowotworowe. Niestrawności, choroby jelit, biegunka i wzdęcia to norma u niektórych ludzi po stosowaniu słodzików. Aczkolwiek nie jest tak źle, ponieważ naturalne słodziki nie niszczą zębów w przeciwieństwie do cukru. Każdy słodzik i cukier mają swoje wady i zalety, natomiast z dwojga złego lepszą decyzją będą poliole.

Naturalne słodziki nie przechodzą różnego rodzaju obróbek tak, jak sztuczne, czy cukier, lecz wszystko ma swoje skutki uboczne i tego nie da się ukryć. W żaden sposób nie wyeliminujemy wzdęć czy niestrawności, jeśli mamy do tego nieprzystosowany organizm. Gdy stosujemy te preparaty przez dłuższy okres czasu – skutki uboczne mogą zmaleć, lecz nie muszą. Eksperci uczulają, by zapoznawać się zawsze z ulotką, gdyż stosowanie słodzików w większych dawkach niż podaje producent może zagrażać zdrowiu.

Poliole – to warto wiedzieć

  1. Słodzików naturalnych i sztucznych nie należy podawać psom, ponieważ grozi to trwałym uszczerbkiem na zdrowiu a nawet śmiercią z powodu ze względu na wydzielanie dużych ilości insuliny
  2. Poliole uważane są za jedne z lepszych smakowo naturalnych słodzików, które mogą być używane przez cukrzyków
  3. Cukier biały niszczy zęby, a słodzik ich nie niszczy
  4. Słodziki mają kalorie, a cukry mają ich 40 razy więcej |Słodzik: 0,2 kcal – 1g| Cukier: 4kcal – 1g|

Poliole – podsumowanie

Reasumując, warto używać poliole. Są one na pewno zdrowsze niż zwykły cukier i mają mniej kalorii, natomiast też posiadają skutki uboczne, które nie są za ciekawe. Co za tym idzie – jeśli mamy do wyboru: cukier, słodzik sztuczny, słodzik naturalny – wybieramy słodzik naturalny. Wszystko warto robić z głową i nie dawać słodzików dla zwierząt. Warto czytać etykiety i stosować się do zaleceń producenta, nawet gdy używamy naturalnych słodzików.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Melasa – właściwości, zastosowanie, rodzaje

Maltitol – zastosowanie, szkodliwość, kalorie, cena

Indeks glikemiczny - co to, tabela. Produkty o niskim i wysokim IG

Indeks glikemiczny – co to, tabela. Produkty o niskim i wysokim IG

Co powinnaś pić między posiłkami, gdy masz insulinooporność? Radzi dietetyczka Małgorzata Różańska

Co powinnaś pić między posiłkami, gdy masz insulinooporność? Radzi dietetyczka Małgorzata Różańska

Jak cukier wpływa na mózg, wygląd i odporność?

Co cukier robi z twoim wyglądem, psychiką i odpornością?

Dekstroza – czym jest, gdzie występuje i jakie ma działanie?

Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?

Anna Lewandowska / Archiwum prywatne

Anna Lewandowska: Uwielbiam słodkości i jestem przekonana, że nie trzeba ich wykluczać ze swojego menu

Czym są „cukry ukryte” i jak ich unikać? Ostrzega Tata Stomatolog

Czym są „cukry ukryte” i jak ich unikać? Ostrzega Tata Stomatolog

Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska

Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska

Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić

Czy kawa w kapsułkach jest dobra dla nas i dla środowiska? Tłumaczy dietetyk kliniczny

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowszą wersję czekolady?

Kobieta z pączkami

Co zrobić, żeby pokonać ochotę na słodycze? Wyjaśnia dietetyczka

„Ciąg może trwać tygodniami lub nawet miesiącami”. Psychodietetyk opisuje mechanizm działania… cukru

Największe mity na temat insulinooporności. Dietetyczka Anna Reguła wyjaśnia, w co absolutnie nie powinniśmy wierzyć

Największe mity na temat insulinooporności. Dietetyczka Anna Reguła wyjaśnia, w co absolutnie nie powinnyśmy wierzyć

Małgorzata Akkus: Jestem wdzięczna za ziemniaki, pszenicę, margarynę i cukier. Dzięki nim przeżyliśmy po 89'

„Jestem wdzięczna za ziemniaki, pszenicę, margarynę i cukier”. Psychodietetyczka podkreśla, że to dzięki nim przeżyliśmy po 1989 roku

Cukier trzcinowy zamiast białego?/iStockphoto

Cukier trzcinowy zamiast białego – to na pewno dobra zmiana? Odpowiada dietetyczka

Zakupy

„Dziecko ważące 15 kg przekracza dopuszczalną dzienną dawkę E476 (czyli polirycynooleinianu poliglicerolu) już po zjedzeniu 2 kostek czekolady” – mówi Katarzyna Rada, właścicielka serwisu Czytaj Skład

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Lubisz dietetyczną colę? Może lepiej wymienić ją na inny napój?

Cukier uzależnia – objawy i sposoby walki z uzależnieniem

7 zaskakujących sygnałów, że jesz za dużo cukru

cukier

Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami