Przejdź do treści

Nie możesz się skupić? Odpowiedź na pytanie „dlaczego?” możesz znaleźć na talerzu

Problemy ze skupieniem
Nie możesz się skupić? Sprawdź, co jesz. Fot. Pixabay.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką
Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka
Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka
Czy jedzenie ma płeć? Dietetyczka Sylwia Maksym wyjaśnia
„Karmię piersią, jem zdrowo”. Książka, którą powinna przeczytać każda świeżo upieczona mama!
Chleb
Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz

Problemy z koncentracją mogą dopadać nas z wielu powodów – mało kto jednak łączy kłopoty ze skupieniem z dietą. Badania jednak jednoznacznie pokazują, że nieodpowiednia dieta potrafi wpłynąć na to, jak pracuje nasz umysł. Zaledwie jeden posiłek dziennie bogaty w tłuszcze nasycone potrafi znacząco wpłynąć na zdolność koncentracji.

Tłuszcze nasycone – czym są i jak różnią się od tłuszczy nienasyconych?

Tłuszcze nasycone i nienasycone – często słyszy się o nich w kontekście diety i zdrowego odżywiania. Czym są i jakie są różnice między nimi? Podział na rodzaje kwasów tłuszczowych wynika z ich budowy, a konkretnie liczby podwójnych wiązań w łańcuchach węglowych. Tłuszcze nienasycone to głównie tłuszcze roślinne, czyli np. oliwa z oliwek, olej lniany – są one uważane za zdrowe, sprzyjają utrzymaniu właściwych proporcji pomiędzy dobrym a złym cholesterolem, wpływają korzystnie na pracę układu krążenia.

 Tłuszcze nasycone znajdują się zwykle w pokarmach pochodzenia zwierzęcego, a w temperaturze pokojowej mają stałą konsystencję, są to więc masło, smalec, ale także tłuszcze zawarte w mięsie. Bardzo często ten rodzaj tłuszczu można znaleźć w wysokoprzetworzonej żywności. Niestety, ale nie są one najzdrowsze – badania pokazują, że podnoszą poziom złego cholesterolu, a obniżają poziom dobrego cholesterolu. Ich obecność w diecie wpływa na większe ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia, miażdżycę i  jak pokazują ostatnie badania – wpływa negatywnie na zdolność koncentracji.

Unsplash

Skupienie a tłuszcze nasycone

Stres, dużo spraw na głowie, problemy z organizacją czasu, zły sen – to tylko niektóre z przyczyn, które przychodzą nam do głowy, kiedy mowa o problemach ze skupieniem. Jak się jednak okazuje, dieta odgrywa bardzo ważną rolę w naszej zdolności do koncentracji.

Badania przeprowadzone w Ohio State University pokazują, że już jeden posiłek bogaty w nasycone kwasy tłuszczowe dziennie wpływa negatywnie na zdolność koncentracji. Badaniu poddano grupę 51 kobiet, którym podano posiłek bogaty w kwasy nasycone i podobny  posiłek bogaty w kwasy nienasycone, a następnie zbadano ich skupienie. Rezultaty okazały się zaskakujące! Po zjedzeniu posiłku bogatego w kwasy nasycone wyniki testu na skupienie były o wiele gorsze, a wszystko po tylko jednym posiłku. Nietrudno sobie wyobrazić, że na dłuższą metę taka dieta wpływa bardzo negatywnie na pracę mózgu.

drzemka

Dieta na lepszą pamięć i koncentrację

Ograniczenie nasyconych kwasów tłuszczowych na pewno pozytywnie odbije się na twoim samopoczuciu, zdrowiu i zdolności do skupienia. Ale to nie są jedyne, co możesz zrobić, aby polepszyć pracę swojego mózgu. Poprzez odpowiednie jedzenie możesz być bardziej wydajna, skupiona i poprawić swoją pamięć.

Co powinno znaleźć się w diecie na lepsze skupienie?

  • Pełnoziarniste pieczywo. Chleb czy bułki z pełnego ziarna to nie tylko cenne źródło błonnika, ale też węglowodanów takich jak skrobia i glukoza, które są wolno trawione, a tym samym łagodnie podnoszą poziom cukru we krwi. Dzięki temu po zjedzeniu razowego pieczywa nie dopadnie cię nagły spadek sił, a twój mózg przez dłuższy czas będzie miał energię do pracy na pełnych obrotach.
  • Ryby. Najbardziej wartościowe są tłuste ryby morskie, które są doskonałym źródłem kwasów omega-3. Po ryby powinno się sięgać przynajmniej raz w tygodniu, a najbardziej optymalna dla mózgu będzie dieta zawierająca 3 porcje ryb w tygodniu.
  • Zdrowe oleje. Olej lniany, oliwa z oliwek i olej rzepakowy – to jedne z najlepszych olejów, które powinny znaleźć się w twojej diecie. Wiele osób boi się nadmiaru tłuszczu w diecie, ale jeśli wybierasz zdrowe tłuszcze, nie musisz się ich obawiać. Wpłyną one pozytywnie na pracę mózgu. Warto też pamiętać o tym, że niektóre witaminy jak A czy D, wchłaniają się tylko w obecności kwasów tłuszczowych – łyżeczka oleju lnianego do sałatki sprawi, że posiłek będzie bardziej odżywczy.

Kilka niewielkich zmian w codziennym odżywianiu może sprawić, że poprawi się twoja zdolność koncentracji.

 

Źródło: ScienceDaily

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Semolina z pszenicy durum – czym jest, skład, właściwości

Kasza bulgur – właściwości, kalorie, proste przepisy

Guma guar – co to, właściwości, zastosowanie i szkodliwość

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

Chleb

Kto powinien jeść jasny, a kto ciemny chleb? Wyjaśniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Eko, bio, organic - brzmi chwytliwie, ale co to właściwie oznacza? Tłumaczy eko aktywistka Sylwia Majcher

Eko, bio, organic – brzmi chwytliwie, ale co to właściwie oznacza? Tłumaczy eko aktywistka Sylwia Majcher

kobieta w pracy

Czujesz, że tracisz moc? Oto 10 sposobów na zapewnienie sobie energii w ciągu dnia

Kobieta w sklepie

Najczęściej fałszowana żywność. Sylwia Majcher o pułapkach, które zastawiają na nas producenci

Jak sobie poradzić z objadaniem? Radzi dietetyczka Martyna Mańka

Jak sobie poradzić z objadaniem? Radzi dietetyczka Martyna Mańka

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Kobieta trzyma herbatę w szklance

Nie tylko pielęgnacja ma znaczenie dla skóry! Poznaj żywność, która pomoże ją oczyścić

Kobieta

Czego nie jeść w trakcie miesiączki, by nie nasilać bólu brzucha? Wyjaśniają dietetyczki

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

Świąteczne resztki - co z nimi zrobić?

Co zrobić z resztkami po świętach? Znana blogerka zdradza sprawdzone patenty

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowszą wersję czekolady?

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

śwęta

10 patentów na zdrowe święta. Wypróbuj i zapomnij o dodatkowych kilogramach!

7 zdrowotnych właściwości imbiru

Jadalne prezenty. Pyszne propozycje do wyboru

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

"Jedzenie jest jak plaster na trudne emocje i jednocześnie jest najczęściej nadużywanym środkiem uspokajającym"

„Jedzenie jest jak plaster na trudne emocje i jednocześnie jest najczęściej nadużywanym środkiem uspokajającym”

Kontempluj każdy kęs! Jaki ma związek jedzenie z medytacją?

Dodatki E to sama chemia? Dietetyczka wyjaśnia, jak jest naprawdę

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

5 największych kuchennych mitów

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?