NIE dla kieliszka wina dziennie
Naukowcy z Washington University School of Medicine in St Louis obalili utarte przekonanie, że picie kieliszka wina dziennie jest zdrowe. Najnowszymi badaniami dowodzą, że codziennie picie kieliszka wina zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci o jedną piątą, bez względu na wiek osoby.
Badacze twierdzą, że wcześniej zasłyszane korzyści z wina – od zapobiegania tworzeniu się skrzepów krwi po obniżenie poziomu cukru we krwi – były skuteczne tylko wtedy, gdy nie było to więcej niż trzy kieliszki wina tygodniowo a w rodzinie nie występowała choroba serca.
W przypadku osób, w których występowało ryzyko raka, stwierdzono, że jakiegokolwiek picie alkoholu jest szkodliwe, bo zwiększa się ryzyko rozwoju choroby.
W ramach badania zespół naukowców przyjrzał się dwóm grupom ludzi w Stanach Zjednoczonych: ponad 340 tys. osób w ankiecie dotyczącej wywiadu zdrowotnego i ponad 93 tys. leczonych w klinikach Veterans Administration. Oceniono choroby serca i ryzyko zachorowania na raka wśród osób, których wiek był w przedziale 18-85. Okazało się, że te osoby, które spożywały cztery lub więcej kieliszków wina tygodniowo, były o 20 procent bardziej narażone na przedwczesną śmierć niż te, które spożywały maksymalnie do trzech kieliszków wina tygodniowo. Ustalenia wykazały również, że picie alkoholu nie chroni przed chorobami serca, jeśli spożywany jest codziennie. W odniesieniu do ryzyka zachorowania na raka, jakiekolwiek picie alkoholu jest szkodliwe.
National Institutes of Health zaleca kobietom, aby nie spożywały więcej niż siedem drinków tygodniowo, dla mężczyzn ta dawka wynosi 14. Wzrost ryzyka śmierci o 20 procent jest znacznie większy w przypadku osób starszych, które są w grupie zwiększonego ryzyka. Aktualne badania wskazują, że alkohol jest nieszkodliwy tylko w przypadku ograniczonych ilości, u osób wyłącznie zdrowych.
Czy pijesz więcej niż 3 lampki wina tygodniowo?
Zobacz także
Podoba Ci się ten artykuł?
Polecamy
Boski nektar, owoc biblijnego drzewa i fenicka sól
Oliwna herbata, czarne złoto i „Cvijet Soli”
Aronia – poznaj polskie superfood. „To jeden z najzdrowszych owoców świata”
„Niedobór wapnia w diecie może mieć wpływ także na nasz nastrój…”. O ważnej roli wapnia dla organizmu, szczególnie w okresie ciąży, rozmawiamy z dietetyczką, specjalistką do spraw żywienia Agnieszką Piskałą-Topczewską
się ten artykuł?