Przejdź do treści

Morwa biała – właściwości i zastosowanie

morwa biała
morwa biała
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Morwa biała to roślina, która wspomaga odchudzanie. Jest ona zalecana przy obniżeniu poziomu cukru we krwi. Warto spożywać morwę , jeżeli znajdujemy się w grupie wysokiego zachorowania na miażdżycę.

Morwa biała – czym jest?

Są to niewielkie drzewa z gatunku morwowatych. Morwa biała – Morus alba L – od wieków uprawiana była w Chinach. Dopiero w późniejszych czasach jej uprawy rozprzestrzeniły się na dalsze rejony świata. Od XI wieku na stałe zagościła w Europie.

Morwa biała bardzo często mylona jest z morwą czarną i czerwoną ze względu na kolor swoich owoców.

Drzewko morwy jest w stanie osiągnąć nawet do 15 cm wysokości. Znajdują się w nim przewody, które wytwarzają sok mleczny. Kwiaty tego drzewa są rozdzielnopłciowe, jednak występują na tym samym drzewie. Morwa zaliczana jest do roślin jednopiennych. Liście mają kształt jaja i osiągają do 18 cm długości. Owoce są w kształcie drobnych niełupków obrośniętych soczystymi osnówkami powstałymi z okwiatu.

Owoce mają nieco mdły, ale słodki smak. Ich kolor może być różny.

Ciekawostką jest fakt, że w Chinach morwa hodowana jest dla jedwabnika morwowego. Te gąsienice zjadają liście morwy.

W obecnych czasach morwa biała zaliczana jest do tzw. superfoods, czyli żywności bogatej w składniki odżywcze. Jej składniki w bardzo pozytywny sposób oddziałują na organizm człowieka.

Morwa biała – przeciwwskazania

Istnieje grupa osób, które nie mogą spożywać żadnych preparatów z morwy. Należą do nich osoby uczulone na dany składnik produktu oraz kobiety w ciąży i w okresie karmienia piersią.

Morwa biała – właściwości

Jej dobroczynne działanie zostało docenione przez Chińczyków, którzy do dnia dzisiejszego używają jej przy bardzo wysokim cholesterolu i przy obniżaniu wysokiego ciśnienia.

Jest to roślina wykazująca właściwości antyoksydacyjne, czyli niweluje utlenianie lipoprotein z niską gęstością. Dzięki temu poziom “złego” cholesterolu w naszym organizmie jest niski.

Morwa biała zawiera związek DNJ. Zmniejsza on szybkość rozkładu skrobi zawartej w pożywieniu na cukry proste. Powoduje to zmniejszenie poposiłkowej hiperglikemii.

W morwie zawarte są również flawonoidy, które pomagają zwalczyć takie bakterie, jak gronkowiec złocisty, salmonella, poposiłkowej Shigella dysenteriae. Korzenie morwy z kolei blokują odwrotną transkryptazę wirusa HIV .

Morwa biała obniża również możliwość zachorowania na Alzheimera. Ekstrakt z liści morwy powoduje blokowanie białka b-amyloidu 1-42 oraz osłabia jego neurotoksyczność. To właśnie te białka odpowiedzialne są za chorobę Alzheimera.

Napar z morwy jest idealnym wsparciem w momencie przeziębienia i grypy. Jest to idealny środek napotny i działa łagodząco przy kaszlu.

Morwa biała bogata jest w żelazo, dlatego polecana jest sportowcom po intensywnym wysiłku lub chociażby po intensywnej wspinaczce górskiej. Dzięki niej nasz organizm o wiele szybciej się zregeneruje.

Tabletki z morwy białej można stosować przy:

  • obfitych krwawieniach
  • problemach naczyniowo – sercowych
  • cukrzycy typu II
  • otyłości
  • anemii
  • kłopotach ze strony układu oddechowego.

Morwa biała – spożywanie

Spożywanie morwy pod postacią tabletek lub też innych suplementów zawsze warto uzgodnić z lekarzem prowadzącym.

Tą roślinę można spożywać również w innej, mniej medycznej formie.

Z suszonych liści morwy białej można przygotować napar lub herbatę. Takie suszone liście bez problemu dostaniemy w sklepie zielarskim.

Pod koniec lipca możemy samodzielnie zbierać świeże owoce morwy białej, które również nadają się do spożycia. Można z nich zrobić różnego rodzaju przetwory, jak chociażby dżemy i nalewki.

Suszone owoce morwy białej można w chwili obecnej zakupić w sklepach ze zdrową żywnością w wielu miejscach. Pod tą postacią możemy dodawać ją do jogurtów, deserów lub nawet jeść w formie przekąski, dzięki czemu nie będziemy sięgać po niezdrowe rzeczy.

Ciekawostką jest fakt, że w Chinach morwa podawana jest dzieciom wątłym i wolno rosnącym. Dzieje się tak przez to, że w morwie został odkryty hormon wzrostu.

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: