Przejdź do treści

Migrena zabiera ci trzy dni z życia? Przyjrzyj się swojemu menu!

Kobieta stoi w kuchni, pije kawę i patrzy w telefon
Migrena zabiera ci trzy dni z życia? Przyjrzyj się swojemu menu!/ iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Zupa cebulowa to zimowy hit. Rozgrzej się jedną w wybranych przez nas wersji!
Czy sushi jest zdrowe? Anna Reguła podaje 6 faktów na jego temat
Bliny z wędzonym łososiem i śmietankowym serem czy świderki z pieczonymi warzywami i oliwkami? Sprawdź przepisy bez glutenu, pszenicy i nabiału!
Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne
7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

„Istnieje grupa produktów, które zaleca się ograniczyć, jeśli dokuczają nam bóle migrenowe” – zaznacza dietetyczka kliniczna Joanna Dauksza. Ekspertka wymienia produkty spożywcze, na które należy uważać, jeśli migrena jest częstą towarzyszką dnia.

Obserwuj swój organizm

Nie tylko brak snu, zmiana pogody czy zmęczenie powodują rozwój migreny. Na świecie choruje na nią miliard ludzi, w Polsce cierpi na nią ponad 3 mln kobiet w wieku produkcyjnym. Migrena to poważna choroba, której towarzyszą nudności, nadwrażliwość na światło i dźwięki, wymioty i ból często przewyższający ból porodowy. Ból jednostronny, pulsujący, który może trwać nawet przez 3 dni bez przerwy, wykluczając nas w tym czasie z życia. Można jednak znacznie wpłynąć na częstotliwość występowania migreny dzięki odpowiedniej diecie.

Problem ten poruszyła na swoim profilu na Instagramie dietetyczka kliniczna Joanna Dauksza, autorka profilu na Instagramie „Dieta z przyjemnością”. Jak zaznacza, migrena zaliczana jest do tzw. pierwotnych bólów głowy. Oznacza to, że jej wystąpienie nie ma podłoża chorobowego.

Aktualnie metody leczenie migreny obejmują podawanie leków przeciwbólowych w czasie napadu.

Etiologia tego schorzenia nie jest do końca znana. Migreny nie można też całkowicie wyleczyć. W dużej mierze bazujemy przy tym schorzeniu na wnikliwej obserwacji własnego organizmu – dodaje ekspertka.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Migrena czy neuralgia / istock

Dieta a migrena

Szukając winowajcy migreny, należy przyjrzeć się więc swojemu menu. „Istnieje grupa produktów, które zaleca się ograniczyć, jeśli dokuczają nam bóle migrenowe” – zaznacza Dauksza. Specjalistka podkreśla również, by założyć sobie dzienniczek żywieniowy i zapisywać wszystko to, co jemy w ciągu dnia. W ten sposób najszybciej można sprawdzić, które produkty spożywcze należy wyeliminować ze swojej diety.

Na które produkty uważać?

1. Produkty bogate w aminy biogenne – (…) związki biologicznie aktywne, powstające naturalnie w wyniku wielu przemian aminokwasów – histydyny, tyrozyny i tryptofanu oraz w produktach spożywczych na drodze fermentacji, starzenia się i dojrzewania.”

  • tyramina: banany, awokado, pomidory, papryka, kapusta, szpinak, żółte sery, piwo, wino, kiszona kapusta, salami oraz fermentowane produkty sojowe (zawierają tyraminę w dużych ilościach),
  • histamina: truskawki, owoce cytrusowe, pomidory, owoce morza, ananasy, kiwi, orzechy, kapusta kiszona, sery dojrzewające, ryby i owoce morza zepsute lub źle przechowywane, ocet, piwo, wino czerwone, alkohol i leki,
  • tryptamina: żółte sery, mięso i wędliny, ryby, orzechy i migdały.

2. Kofeina – znajdziecie ją w kawie, czekoladzie, napojach energetycznych i napojach typu coca-cola czy yerba mate. Ciekawostką dla niektórych z was pewnie jest fakt, że kofeina może być także w lekach przeciwbólowych. Na bóle migrenowe lepiej więc nie stosować leków, które mają w nazwie „max” lub „extra”, bo często mają kofeinę w swoim składzie i zamiast pomóc, mogą nasilić objawy.

3. Alkohol – nawet 30 proc. osób cierpiących na migreny deklaruje, że alkohol wywołuje napad bólu. Ból może wywoływać etanol zawarty w alkoholu (prowadzi do odwodnienia), wyżej opisane aminy, siarczyny lub flawonoidy fenolowe.

4. Kwasy tłuszczowe – zauważono, że dieta niskotłuszczowa powoduje obniżenie częstości, czasu trwania i intensywności bólu migrenowego.

5. Aspartam (E951) – może być odpowiedzialny za nasilanie bólu migrenowego; jednak badania pokazują, że musiałby on być stosowany długotrwale (ponad 2 tygodnie lub dłużej) w dawce >30mg/dobę; znajdziecie go przede wszystkim w produktach typu „zero”, „light”, gumach do żucia

– wymienia dietetyczka.

Warto także pamiętać, że każdy jest inny. Należy więc obserwować swój organizm i powoli eliminować produkty.  „Jest to kwestia bardzo indywidualna. Żadne produkty nie powinny być więc eliminowane, jeśli nie powodują nasilenia bólów migrenowych” – zaznacza dietetyczka.

Woda z imbirem na migrenę / istock

„Dieta z przyjemnością”

Za profilem „Dieta z przyjemnością” stoi mgr Joanna Dauksza, która jest dietetykiem klinicznym. Sprawia, że dieta to przyjemność, jak sama o sobie pisze. Zarówno w mediach społecznościowych oraz na blogu dzieli się swoją wiedzą. Jej profil na Instagramie obserwuje ponad 11 tys. osób.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Mąka konopna – zdrowa alternatywa dla mąki pszennej

Mąka z orzechów arachidowych – właściwości, stosowanie

Olej rafinowany czy tłoczony na zimno? Który jest lepszy?

Olej z wiesiołka – na co pomaga, jak stosować, jaki wybrać

Olej arachidowy – właściwości i zastosowanie

Zimowe tycie – jak sobie z nim poradzić?

Nie masz czasu na zdrową dietę? Dietetyczka podpowiada, jak możesz sobie pomóc

Grzybki shiitake – wartości odżywcze i właściwości

Fasola adzuki – właściwości i zastosowanie

Kmin rzymski – właściwości, skutki uboczne

Japońska dieta wodna – zasady i efekty

Jak ugotować kaszę jaglaną? Proporcje, czas i porady

7 powszechnych wyborów żywieniowych, które rujnują naszą skórę /fot. Getty Images

7 powszechnych wyborów żywieniowych, które rujnują naszą skórę

Cytrusy – dlaczego warto je jeść?

Co jeść na śniadanie? / istock

7 rzeczy, których nie powinniśmy jeść na śniadanie

Wypadają ci włosy i męczy cię ciągłe zmęczenie? Sprawdź, czy nie masz niedoboru ferrytyny

Agata Głyda: W podręczniku dla czwartoklasistów znajduje się czytanka o odchudzaniu dziewczynki i nikogo to nie dziwi

Agata Głyda: W podręczniku dla czwartoklasistów znajduje się czytanka o odchudzaniu dziewczynki i nikogo to nie dziwi

Unikasz schabowego i alkoholu? Są jeszcze inne rzeczy, na które musisz uważać w trosce o swoją wątrobę

Gotowanie na parze – zalety i potrzebne urządzenia

Pstrąg w kuchni? Jak najbardziej! Wyjaśniamy, dlaczego warto włączyć go do diety

Mleko sojowe – jak je zrobić, jak smakuje i czy jest zdrowe?

Blanszowanie warzyw – co to jest i do czego służy?

Zapotrzebowanie na białko – ile białka dziennie spożywać?

Mleko migdałowe – jak zrobić, gdzie kupić i do czego dodawać?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pączek

Co cukier robi z twoim mózgiem? Nie będziesz zadowolona

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

5 największych kuchennych mitów

×