Przejdź do treści

Miechunka (Physalis) – charakterystyka i właściwości

Miechunka (Physalis) - charakterystyka i właściwości Monika Grabkowska/Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Pij wodę jesienią! Poznaj 4 najważniejsze powody, dla których warto to robić
Śliwki pod orzechową kruszonką, czekoladowe mleko z orzechów laskowych, makaron z orzechowym sosem. Jesień po prostu smakuje orzechami!
7 sygnałów, że pijesz za dużo wody
Śniadaniowa miska zdrowia
Smoothie bowl, czyli śniadaniowa miska zdrowia. Na dobry początek dnia!
Rebel Wilson opowiada o obsesji społeczeństwa na punkcie wagi. "Prasa zaczęła się mną interesować dopiero, kiedy nie robiłam nic oprócz tego, że chudłam"
Rebel Wilson opowiada o obsesji społeczeństwa na punkcie wagi. „Prasa zaczęła się mną interesować dopiero, kiedy nie robiłam nic oprócz tego, że chudłam”

Co to jest miechunka? Miechunka pomidorowa i miechunka peruwiańska to rośliny z gatunku psiankowatych. Physalis zaliczane są do chwastów albo traktowane jako ozdobne, a spośród około 120 roślin z tej rodziny w zasadzie tylko miechunki pomidorowa i peruwiańska są zaliczane do jadalnych. Co zrobić z miechunki, jak ją suszyć i jakie właściwości zdrowotne mają owoce Physalis?

Miechunka jadalna – co to za roślina?

Miechunka występuje naturalnie na terenach Ameryki Środkowej i Południowej, przede wszystkim w Meksyku. Jednakże w obecnych czasach można ją spotkać (w mniejszym natężeniu) na niemal całym świecie. To rośliny o grubej łodydze, wyrastające do 40-100 cm wysokości. Mają, jak to botanicy określają, trójkątnie jajowate listki, a ich nazwa Physalis (z greki oznaczająca „bańkę”, „pęcherz”) doskonale odzwierciedla charakter owoców tej rośliny. Owoc Physalis ma formę drobnej jagody ukrytej w rozdętym kielichu o pomarańczowo-czerwonym kolorze. Owoce miechunki mają słodko-gorzki smak – zdecydowanie słodsze są owoce miechunki peruwiańskiej, zaś miechunka pomidorowa raczej zaliczana jest do warzyw – właśnie z uwagi na bardziej wytrawny smak.

100 gramów owoców miechunki ma około 53 kcal, w tym:

Ruta Kowalska

Miechunka jadalna – właściwości zdrowotne

Jeśli chodzi o działanie prozdrowotne, jakie ma miechunka, właściwości tego owocu określane na podstawie badań naukowych to przede wszystkim:

  • działanie przeciwgorączkowe (wykorzystywane np. w malarii, rzeżączce, zapaleniu wątroby i innych),
  • wpływ przeciwpasożytniczy i przeciwpierwotniakowy,
  • źródło acetylocholinoesterazy, czyli enzymu rozkładającego acetylocholinę (neuroprzekaźnik), potrzebnego do prawidłowego przesyłania informacji między komórkami nerwowymi,
  • działanie cytotoksyczne przeciwko komórkom nowotworowym (dzięki obecności witanolidów),
  • wpływ przeciwlękowy, antydepresyjny, a także stymulujący zaburzone funkcje seksualne (również dzięki witanolidom; jednak to działanie dotychczas zostało udowodnione tylko w badaniach na zwierzętach),
  • regenerujący wpływ na połączenia synaptyczne, czyli miejsca styku komórek nerwowych, pozwalające na przesyłanie między nimi informacji,
  • korzystny wpływ w przebiegu białaczki i innego rodzaju chorób ze współwystępowaniem stanu zapalnego (miechunka zawiera związki zwane fyzalinami, które ograniczają powstawanie cytokin prozapalnych),
  • działanie rozkurczające, przeciwbólowe, poprawiające pracę układu krwionośnego (dzięki zawartości alkaloidów).
Bomby pestycydowe - chemia z... warzywniaka

Miechunka – jak sadzić oraz jak suszyć?

Miechunkę powinno się sadzić w miejscu przestronnym – bowiem roślina bardzo lubi się rozrastać, a jej usunięcie jest bardzo trudne. Jeśli jednak zależy ci na sadzeniu miechunki i nie obawiasz się, że zajmie dużą powierzchnię ogródka, to możesz sadzić ją w dowolnym miejscu pod względem nasłonecznienia. Nie ma ona wysokich wymagań i dobrze rozwija się także w półcieniu. Większe wymagania ma natomiast co do gleby – warto sadzić miechunkę na glebach żyznych, cechujących się wysokim odczynem (pH).

Miechunka suszona jest często wykorzystywana w kuchni, na przykład jako dodatek do owsianek, koktajli, deserów, a nawet jako samodzielna przekąska. Można ją traktować dokładnie tak samo, jak inne owoce suszone, te bardziej pospolite – jak śliwka, morela czy winogrona (rodzynki). Nie bez powodu owoce miechunki po ususzeniu są zwane rodzynkami brazylijskimi lub peruwiańskimi!

Jak suszyć miechunkę? Łodygi miechunki należy ściąć wówczas, gdy kielichy rośliny będą miały pomarańczowy kolor – czyli na przełomie sierpnia i września. Uwaga – to ważne, by zbierać już dojrzałe (wybarwione) owoce, ponieważ te zielone mogą nam zaszkodzić (podobnie, jak na przykład surowe, zielone ziemniaki bogate w solaniny). Należy usunąć następnie liście z łodyg, a te pozostawić do suszenia w ciemnym i oczywiście suchym miejscu.

Zdrowie w doniczce. Dlaczego powinnaś mieć rośliny w domu?

Co zrobić z miechunki?

Poza wykorzystaniem suszonej miechunki bezpośrednio w formie bakalii, z powodzeniem można przygotowywać z niej przetwory takie, jak na przykład dżemy, galaretki, a nawet sosy, salsy czy dressingi. Do słodkich dań nada się miechunka peruwiańska, zaś miechunka pomidorowa będzie swoim kwaskowatym posmakiem doskonale podkreślać dania wytrawne, zwłaszcza mięsne. Owoce Physalis na świeżo lub po ususzeniu mogą także wzbogacać smak drinków.

Warto też dodać, że ususzone łodygi z owocniami miechunki mogą stanowić ciekawą ozdobę w domu czy na tarasie – samodzielnie, ale i jako dodatek do większych bukietów kwiatów.

 


Bibliografia:

  1. Agata K. i wsp.: Bioaktywne metabolity wtórne roślin z rodzaju Physalis. Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej (online), 2010; 64: 665-673.
  2. Mikulewicz E., Majkowska-Gadomska J., Miechunka pomidorowa (Physalis ixocarpa Brot. ex Hornem.) – roślina ozdobna i lecznicza o wielokierunkowym działaniu. Annales Horticulturae, 29(1), 15-24, 2019.
  3. http://ozoopole.pzd.pl/wp-content/uploads/2017/05/Miechunka.pdf [dostęp: 28.05.2021 r.]

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Mleko migdałowe – jak zrobić, gdzie kupić i do czego dodawać?

Kokos

Olej kokosowy – właściwości, zastosowanie, w kuchni, w kosmetyce, na skórę

Miód – rodzaje, właściwości. Jaki miód jest najzdrowszy?

Zapotrzebowanie kaloryczne – jak obliczyć i co na nie wpływa?

Miód akacjowy – właściwości, indeks glikemiczny, cena

Miód koniczynowy – rodzaje, właściwości, zastosowanie

Płatki ryżowe – wartości odżywcze, przepisy, jak gotować

Miód lipowy – jakie ma właściwości i na co pomaga?

Miód lawendowy – pochodzenie, właściwości i zastosowanie

Maltitol – zastosowanie, szkodliwość, kalorie, cena

Acerola – pochodzenie, właściwości, zastosowanie

Gotu kola – pochodzenie i zastosowanie

Teff – pochodzenie, wartość odżywcza, przepisy

Gojnik – pochodzenie i właściwości. Olej żywokostowy z gojnikiem

Ciemna strona banana, czyli jak tak naprawdę wygląda jego hodowla? Wyjaśnia Paulina Górska

Ciemna strona banana, czyli jak tak naprawdę wygląda jego uprawa. Wyjaśnia Paulina Górska

Dieta bulionowa - Gwyneth Paltrow schudła na niej 11 kg

Uwielbiana przez Gwyneth Paltrow, Salmę Hayek i Halle Berry. Co o diecie bulionowej sądzi naturopatka?

Kiełki lucerny – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Czy owoce i warzywa były kiedyś zdrowsze? Odpowiada dietetyk Radosław Smolik

Czy owoce i warzywa były kiedyś zdrowsze? Odpowiada dietetyk Radosław Smolik

Termin przydatności do spożycia jabłek? Wiemy, kiedy lepiej ich nie jeść

Źródło: iStockPhoto

A Ty, co wiesz o pomidorach? Sylwia Majcher o właściwościach i upodobaniach tych… owoców

Kurkumina w Hashimoto pomaga wyciszyć stan zapalny – mówią ekspertki z „Ogarnij Hashimoto”

Pieprz cayenne – dawkowanie, właściwości, zastosowanie

Rozmaryn lekarski – właściwości, zastosowanie i uprawa

Łuszczyca odwrócona – przyczyny, objawy, leczenie, dieta

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

kiszona czerwona kapusta

Kisimy czerwoną kapustę! Skorzystaj z naszego przepisu