Przejdź do treści

Miechunka (Physalis) – charakterystyka i właściwości

Miechunka (Physalis) - charakterystyka i właściwości Monika Grabkowska/Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad/fot. Pexels
Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad
Bazylia – odmiany, właściwości i zastosowanie
Termin przydatności do spożycia jabłek? Wiemy, kiedy lepiej ich nie jeść
Źródło: iStockPhoto
Jak układać jedzenie w lodówce? O sposobie, którego (być może) wcześniej nie znałaś, pisze Jagna Niedzielska
Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe

Co to jest miechunka? Miechunka pomidorowa i miechunka peruwiańska to rośliny z gatunku psiankowatych. Physalis zaliczane są do chwastów albo traktowane jako ozdobne, a spośród około 120 roślin z tej rodziny w zasadzie tylko miechunki pomidorowa i peruwiańska są zaliczane do jadalnych. Co zrobić z miechunki, jak ją suszyć i jakie właściwości zdrowotne mają owoce Physalis?

Miechunka jadalna – co to za roślina?

Miechunka występuje naturalnie na terenach Ameryki Środkowej i Południowej, przede wszystkim w Meksyku. Jednakże w obecnych czasach można ją spotkać (w mniejszym natężeniu) na niemal całym świecie. To rośliny o grubej łodydze, wyrastające do 40-100 cm wysokości. Mają, jak to botanicy określają, trójkątnie jajowate listki, a ich nazwa Physalis (z greki oznaczająca „bańkę”, „pęcherz”) doskonale odzwierciedla charakter owoców tej rośliny. Owoc Physalis ma formę drobnej jagody ukrytej w rozdętym kielichu o pomarańczowo-czerwonym kolorze. Owoce miechunki mają słodko-gorzki smak – zdecydowanie słodsze są owoce miechunki peruwiańskiej, zaś miechunka pomidorowa raczej zaliczana jest do warzyw – właśnie z uwagi na bardziej wytrawny smak.

100 gramów owoców miechunki ma około 53 kcal, w tym:

Ruta Kowalska

Miechunka jadalna – właściwości zdrowotne

Jeśli chodzi o działanie prozdrowotne, jakie ma miechunka, właściwości tego owocu określane na podstawie badań naukowych to przede wszystkim:

  • działanie przeciwgorączkowe (wykorzystywane np. w malarii, rzeżączce, zapaleniu wątroby i innych),
  • wpływ przeciwpasożytniczy i przeciwpierwotniakowy,
  • źródło acetylocholinoesterazy, czyli enzymu rozkładającego acetylocholinę (neuroprzekaźnik), potrzebnego do prawidłowego przesyłania informacji między komórkami nerwowymi,
  • działanie cytotoksyczne przeciwko komórkom nowotworowym (dzięki obecności witanolidów),
  • wpływ przeciwlękowy, antydepresyjny, a także stymulujący zaburzone funkcje seksualne (również dzięki witanolidom; jednak to działanie dotychczas zostało udowodnione tylko w badaniach na zwierzętach),
  • regenerujący wpływ na połączenia synaptyczne, czyli miejsca styku komórek nerwowych, pozwalające na przesyłanie między nimi informacji,
  • korzystny wpływ w przebiegu białaczki i innego rodzaju chorób ze współwystępowaniem stanu zapalnego (miechunka zawiera związki zwane fyzalinami, które ograniczają powstawanie cytokin prozapalnych),
  • działanie rozkurczające, przeciwbólowe, poprawiające pracę układu krwionośnego (dzięki zawartości alkaloidów).
Bomby pestycydowe - chemia z... warzywniaka

Miechunka – jak sadzić oraz jak suszyć?

Miechunkę powinno się sadzić w miejscu przestronnym – bowiem roślina bardzo lubi się rozrastać, a jej usunięcie jest bardzo trudne. Jeśli jednak zależy ci na sadzeniu miechunki i nie obawiasz się, że zajmie dużą powierzchnię ogródka, to możesz sadzić ją w dowolnym miejscu pod względem nasłonecznienia. Nie ma ona wysokich wymagań i dobrze rozwija się także w półcieniu. Większe wymagania ma natomiast co do gleby – warto sadzić miechunkę na glebach żyznych, cechujących się wysokim odczynem (pH).

Miechunka suszona jest często wykorzystywana w kuchni, na przykład jako dodatek do owsianek, koktajli, deserów, a nawet jako samodzielna przekąska. Można ją traktować dokładnie tak samo, jak inne owoce suszone, te bardziej pospolite – jak śliwka, morela czy winogrona (rodzynki). Nie bez powodu owoce miechunki po ususzeniu są zwane rodzynkami brazylijskimi lub peruwiańskimi!

Jak suszyć miechunkę? Łodygi miechunki należy ściąć wówczas, gdy kielichy rośliny będą miały pomarańczowy kolor – czyli na przełomie sierpnia i września. Uwaga – to ważne, by zbierać już dojrzałe (wybarwione) owoce, ponieważ te zielone mogą nam zaszkodzić (podobnie, jak na przykład surowe, zielone ziemniaki bogate w solaniny). Należy usunąć następnie liście z łodyg, a te pozostawić do suszenia w ciemnym i oczywiście suchym miejscu.

Zdrowie w doniczce. Dlaczego powinnaś mieć rośliny w domu?

Co zrobić z miechunki?

Poza wykorzystaniem suszonej miechunki bezpośrednio w formie bakalii, z powodzeniem można przygotowywać z niej przetwory takie, jak na przykład dżemy, galaretki, a nawet sosy, salsy czy dressingi. Do słodkich dań nada się miechunka peruwiańska, zaś miechunka pomidorowa będzie swoim kwaskowatym posmakiem doskonale podkreślać dania wytrawne, zwłaszcza mięsne. Owoce Physalis na świeżo lub po ususzeniu mogą także wzbogacać smak drinków.

Warto też dodać, że ususzone łodygi z owocniami miechunki mogą stanowić ciekawą ozdobę w domu czy na tarasie – samodzielnie, ale i jako dodatek do większych bukietów kwiatów.

 


Bibliografia:

  1. Agata K. i wsp.: Bioaktywne metabolity wtórne roślin z rodzaju Physalis. Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej (online), 2010; 64: 665-673.
  2. Mikulewicz E., Majkowska-Gadomska J., Miechunka pomidorowa (Physalis ixocarpa Brot. ex Hornem.) – roślina ozdobna i lecznicza o wielokierunkowym działaniu. Annales Horticulturae, 29(1), 15-24, 2019.
  3. http://ozoopole.pzd.pl/wp-content/uploads/2017/05/Miechunka.pdf [dostęp: 28.05.2021 r.]

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Źródło: iStockPhoto

A Ty, co wiesz o pomidorach? Sylwia Majcher o właściwościach i upodobaniach tych… owoców

Kurkumina w Hashimoto pomaga wyciszyć stan zapalny – mówią ekspertki z „Ogarnij Hashimoto”

Pieprz cayenne – dawkowanie, właściwości, zastosowanie

Rozmaryn lekarski – właściwości, zastosowanie i uprawa

Łuszczyca odwrócona – przyczyny, objawy, leczenie, dieta

czereśnie

Zjadłaś robaczywe czereśnie i zastanawiasz się, czy to mogło ci zaszkodzić? Sprawdź, co mówi dietetyczka w tej sprawie

Kobiety jedzą posiłek

Okno żywieniowe w Hashimoto i insulinooporności. „Bez leków spadły nam poziomy glukozy i insuliny na czczo”

Twoja skóra potrzebuje nawilżenia? Wraz z dietetyczką Agatą Lewandowską przyjrzyj się swojemu menu!

Deficyt kaloryczny – czym jest i jak go wyliczyć?

Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska

Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska

Soja – właściwości, zastosowanie i sposoby przyrządzania

Papaja – wartości odżywcze, właściwości, jak jeść

Zioła w domu – jakie i jak uprawiać na parapecie lub balkonie

Kapary – właściwości zdrowotne, zastosowanie i przepisy

Orzechy pekan – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie

Co siedzi w parówkach? Wzięłyśmy je pod lupę

Jabłko

Dietetyczka Zofia Pomes: owoce mogą, a wręcz powinny być spożywane przez osoby z insulinoopornością

Bomby pestycydowe - chemia z... warzywniaka

Chemia z warzywniaka. Te owoce i warzywa to prawdziwe bomby pestycydowe

Zespół policystycznych jajników a węglowodany. O czym pamiętać? / Fot: Unsplash

Zespół policystycznych jajników a węglowodany. O czym pamiętać?

3 szybkie przepisy na owocowe śniadanie

Camu camu – właściwości, zastosowanie, cena, gdzie kupić

Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?

Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?

Szparagi – właściwości, wartości odżywcze i przepisy

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

18 przepisów dla miłośników awokado

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze