Przejdź do treści

Miechunka (Physalis) – charakterystyka i właściwości

Miechunka (Physalis) - charakterystyka i właściwości Monika Grabkowska/Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki
„Uważaj na zgorzknienie organizmu!” – ostrzega dietetyk dr Damian Parol i podpowiada, jak do niego nie doprowadzić
Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!
Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!
Zdrowa przekąska na wieczór! Frytki z batatów z domowym sosem aioli

Co to jest miechunka? Miechunka pomidorowa i miechunka peruwiańska to rośliny z gatunku psiankowatych. Physalis zaliczane są do chwastów albo traktowane jako ozdobne, a spośród około 120 roślin z tej rodziny w zasadzie tylko miechunki pomidorowa i peruwiańska są zaliczane do jadalnych. Co zrobić z miechunki, jak ją suszyć i jakie właściwości zdrowotne mają owoce Physalis?

Miechunka jadalna – co to za roślina?

Miechunka występuje naturalnie na terenach Ameryki Środkowej i Południowej, przede wszystkim w Meksyku. Jednakże w obecnych czasach można ją spotkać (w mniejszym natężeniu) na niemal całym świecie. To rośliny o grubej łodydze, wyrastające do 40-100 cm wysokości. Mają, jak to botanicy określają, trójkątnie jajowate listki, a ich nazwa Physalis (z greki oznaczająca „bańkę”, „pęcherz”) doskonale odzwierciedla charakter owoców tej rośliny. Owoc Physalis ma formę drobnej jagody ukrytej w rozdętym kielichu o pomarańczowo-czerwonym kolorze. Owoce miechunki mają słodko-gorzki smak – zdecydowanie słodsze są owoce miechunki peruwiańskiej, zaś miechunka pomidorowa raczej zaliczana jest do warzyw – właśnie z uwagi na bardziej wytrawny smak.

100 gramów owoców miechunki ma około 53 kcal, w tym:

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Ruta Kowalska

Miechunka jadalna – właściwości zdrowotne

Jeśli chodzi o działanie prozdrowotne, jakie ma miechunka, właściwości tego owocu określane na podstawie badań naukowych to przede wszystkim:

  • działanie przeciwgorączkowe (wykorzystywane np. w malarii, rzeżączce, zapaleniu wątroby i innych),
  • wpływ przeciwpasożytniczy i przeciwpierwotniakowy,
  • źródło acetylocholinoesterazy, czyli enzymu rozkładającego acetylocholinę (neuroprzekaźnik), potrzebnego do prawidłowego przesyłania informacji między komórkami nerwowymi,
  • działanie cytotoksyczne przeciwko komórkom nowotworowym (dzięki obecności witanolidów),
  • wpływ przeciwlękowy, antydepresyjny, a także stymulujący zaburzone funkcje seksualne (również dzięki witanolidom; jednak to działanie dotychczas zostało udowodnione tylko w badaniach na zwierzętach),
  • regenerujący wpływ na połączenia synaptyczne, czyli miejsca styku komórek nerwowych, pozwalające na przesyłanie między nimi informacji,
  • korzystny wpływ w przebiegu białaczki i innego rodzaju chorób ze współwystępowaniem stanu zapalnego (miechunka zawiera związki zwane fyzalinami, które ograniczają powstawanie cytokin prozapalnych),
  • działanie rozkurczające, przeciwbólowe, poprawiające pracę układu krwionośnego (dzięki zawartości alkaloidów).
Bomby pestycydowe - chemia z... warzywniaka

Miechunka – jak sadzić oraz jak suszyć?

Miechunkę powinno się sadzić w miejscu przestronnym – bowiem roślina bardzo lubi się rozrastać, a jej usunięcie jest bardzo trudne. Jeśli jednak zależy ci na sadzeniu miechunki i nie obawiasz się, że zajmie dużą powierzchnię ogródka, to możesz sadzić ją w dowolnym miejscu pod względem nasłonecznienia. Nie ma ona wysokich wymagań i dobrze rozwija się także w półcieniu. Większe wymagania ma natomiast co do gleby – warto sadzić miechunkę na glebach żyznych, cechujących się wysokim odczynem (pH).

Miechunka suszona jest często wykorzystywana w kuchni, na przykład jako dodatek do owsianek, koktajli, deserów, a nawet jako samodzielna przekąska. Można ją traktować dokładnie tak samo, jak inne owoce suszone, te bardziej pospolite – jak śliwka, morela czy winogrona (rodzynki). Nie bez powodu owoce miechunki po ususzeniu są zwane rodzynkami brazylijskimi lub peruwiańskimi!

Jak suszyć miechunkę? Łodygi miechunki należy ściąć wówczas, gdy kielichy rośliny będą miały pomarańczowy kolor – czyli na przełomie sierpnia i września. Uwaga – to ważne, by zbierać już dojrzałe (wybarwione) owoce, ponieważ te zielone mogą nam zaszkodzić (podobnie, jak na przykład surowe, zielone ziemniaki bogate w solaniny). Należy usunąć następnie liście z łodyg, a te pozostawić do suszenia w ciemnym i oczywiście suchym miejscu.

Zdrowie w doniczce. Dlaczego powinnaś mieć rośliny w domu?

Co zrobić z miechunki?

Poza wykorzystaniem suszonej miechunki bezpośrednio w formie bakalii, z powodzeniem można przygotowywać z niej przetwory takie, jak na przykład dżemy, galaretki, a nawet sosy, salsy czy dressingi. Do słodkich dań nada się miechunka peruwiańska, zaś miechunka pomidorowa będzie swoim kwaskowatym posmakiem doskonale podkreślać dania wytrawne, zwłaszcza mięsne. Owoce Physalis na świeżo lub po ususzeniu mogą także wzbogacać smak drinków.

Warto też dodać, że ususzone łodygi z owocniami miechunki mogą stanowić ciekawą ozdobę w domu czy na tarasie – samodzielnie, ale i jako dodatek do większych bukietów kwiatów.

 


Bibliografia:

  1. Agata K. i wsp.: Bioaktywne metabolity wtórne roślin z rodzaju Physalis. Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej (online), 2010; 64: 665-673.
  2. Mikulewicz E., Majkowska-Gadomska J., Miechunka pomidorowa (Physalis ixocarpa Brot. ex Hornem.) – roślina ozdobna i lecznicza o wielokierunkowym działaniu. Annales Horticulturae, 29(1), 15-24, 2019.
  3. http://ozoopole.pzd.pl/wp-content/uploads/2017/05/Miechunka.pdf [dostęp: 28.05.2021 r.]

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Anna Sudoł

Kuchnia polska w wegańskim wydaniu? Tak, to możliwe! Anna Sudoł opowiada o kuchni roślinnej po polsku [WIDEO]

Syrop z sosny – zrobisz go z pędów, szyszek, a jego właściwości zadziwiają

Syrop z sosny – zrobisz go z pędów, szyszek, jego właściwości zadziwiają

Herbata z liści malin – właściwości, jak zrobić i gdzie kupić?

8 ziół na redukcję napięcia / pexels

Poczuj się lepiej! 8 ziół, które poprawiają nastrój i redukują napięcie

Słyszałaś o oleju z poziomki? Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu odkryli, że jest skarbnicą witamin

Słyszałaś o oleju z poziomki? Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu odkryli, że jest skarbnicą witamin

Kwas linolowy (omega-6) – występowanie i właściwości. Co różni kwas linolowy od linolenowego?

Wskazówki dla osób z insulinoopornością / istock

5 wskazówek na Wielkanoc dla osób z insulinoopornością

Brudna Dwunastka i Czysta Piętnastka / istock

Brudna Dwunastka i Czysta Piętnastka 2022 ogłoszone. Które warzywa i owoce są najbardziej zanieczyszczone, a po które warto sięgać?

Makaron pełnoziarnisty – jak ugotować, kaloryczność

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi /fo. iStock

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi

Kwas winowy – gdzie występuje, zastosowanie

Likopen – co to jest, właściwości, działanie, gdzie występuje

Makaron razowy – właściwości, kalorie, indeks glikemiczny

Ziołolecznictwo. Renesans naturalnych sposobów na wsparcie organizmu. Korzyści i środki ostrożności

„Już 3000 lat temu wiadomo było, że ciepłe zupy mają leczniczą moc. Jedną z nich nazywa się żydowską penicyliną”. O dietoterapii zupami mówi Anna Stoitsi-Nieprzecka

Czym jest świadomość interoceptywna i dlaczego to twoja supermoc? Przedstawiamy fundamenty jedzenia intuicyjnego

Kwas foliowy – nie tylko dla kobiet w ciąży

Ryż basmati – indeks glikemiczny, jak gotować ten typ ryżu

dr Wanda Baltaza

„Budując swoją zdrową dietę, warto wyluzować” – mówi Wanda Baltaza, autorka książki „Poczuj się lepiej”

Kobieta

Objawy za dużego deficytu kalorycznego można łatwo przeoczyć. „Nie zawsze od razu mdlejesz” – ostrzegają żywieniowcy z „Dietetyka nie na żarty”

Według naukowców odpowiednia dieta może nas uchronić przed COVID-19. Co powinniśmy jeść?

Według naukowców odpowiednia dieta może nas uchronić przed COVID-19. Co powinniśmy jeść?

Granolowe śniadanie. Rozkosz dla podniebienia i uciecha dla oczu

Spermidyna w jabłkach / istock

Spermidyna pomoże ci zachować długowieczność. Czym jest substancja, o której wszyscy mówią?

Suszone owoce

Suszone owoce – wartości odżywcze, indeks glikemiczny. Jak suszyć owoce?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 przepisów dla miłośników awokado

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

×