Przejdź do treści

„Ma być czyściutko, nagotowane i dużo radości”, czyli Wielkanoc po ukraińsku

"Ma być czyściutko, nagotowane i dużo radości", czyli Wielkanoc po ukraińsku
"Ma być czyściutko, nagotowane i dużo radości", czyli Wielkanoc po ukraińsku / fot. GettyImages
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

– Nie mamy czegoś takiego jak wielkanocne ozdoby, nie mamy lanego poniedziałku, nie szukamy czekoladowych jajek – wymienia Maryna Kobyłecka, Ukrainka od 10 lat mieszkająca w Polsce. Są za to nocne święcenie pisanek i odwiedziny bliskich z obowiązkowym „woloczylnym”. W rozmowie z Hello Zdrowie Maryna opowiada o tym, co różni, a co łączy święta w Ukrainie i w naszym kraju.

Przygotowania czas zacząć

Tydzień po naszej Wielkanocy obchodzić będą ją nasi goście z Ukrainy. A właściwie nie Wielkanoc, a Woskresiniam Chrystowe, czyli Zmartwychwstanie Pańskie (inaczej Paschę), bo tak właśnie prawosławni Ukraińcy nazywają to święto. Dla wielu z nich bardzo ważny czas poprzedzający je zaczyna się już w czwartek.

– Na Czysty Czwartek (Wielki Czwartek) musi być już posprzątany dom i przygotowane wszystko na święta. W ten dzień idziemy do cerkwi po ogień, który w trakcie mszy zapalamy 12 razy. Ostatni raz już nie gasimy i niesiemy go do swojego domu. W piątek na środku cerkwi każdy wiesza swoje chusty i szaliki na znak ukrzyżowania Chrystusa. To bardzo cichy i skromny dzień – mówi nam Maryna Kobyłecka.

W Ukrainie, tak jak i w Polsce, szykuje się koszyczki wypełnione smakołykami i własnoręcznie pomalowanymi pisankami. Jednak nie święci się ich w ciągu dnia w Wielką Sobotę, a w nocy z soboty na niedzielę.

– Nad ranem, po powrocie do domu, każdy dzieli się z bliskimi święconym jajkiem i je śniadanie z koszyka. Po południu odwiedzany rodzinę, bliskich i cieszymy się razem! – opowiada Maryna.

W wielkanocnym ukraińskim koszyku znajdziemy niemal to samo co w Polsce: babkę zwaną „paską”, jajka, pisanki, sól, wodę, wędliny, coś słodkiego i… nabiał, który akurat może być dla nas zaskoczeniem, bo jednak w święta dominują u nas zazwyczaj potrawy mięsne.

Białe tulipany sadzone w Mariupolu / Alexander Ermochenko / Reuters via Forum

Bez lanego poniedziałku

Podczas gdy w Polsce wiele i wielu z nas dekoruje domy na Wielkanoc, wiosenne święta w Ukrainie wydają się dość minimalistyczne.

– Ma być czyściutko, nagotowane i dużo radości. Nie mamy czegoś takiego jak wielkanocne ozdoby! Nie mamy też lanego poniedziałku ani zajączków wielkanocnych, nie szukamy czekoladowych jajek – mówi Maryna Kobyłecka.

Jest jednak jeden zwyczaj popularny w Ukrainie: stukanie się jajkami. Pierwszy, kto uderzy jakiem o jajko, mówi: „Chrystus Zmartwychwstał” (w jęz. ukraińskim: „Chrystos Woskres”), a druga osoba odpowiada: „Zaprawdę Zmartwychwstał” („Woistynu Woskres”). Święta są dla Ukraińców, podobnie jak w Polsce, bardzo radosnym i rodzinnym czasem.

W Paschę gościmy rodzinę, odwiedzamy bliskich, chrześniaków – obowiązkowo z „woloczylnym” , czyli prezencikiem z jajek, pasek, słodyczy – opowiada Maryna.

Wielkanoc to survival dla wątroby. Jak przetrwać te święta?

Stół pełen smakołyków

W Ukrainie, tak samo jak i w Polsce, dużą wagę przywiązuje się do świątecznych potraw. Maryna podkreśla, że wszystkiego musi być dużo: wędlin, kiełbas, słodkości. Na świątecznym stole znajdziemy też, kojarzone być może z Bożym Narodzeniem, kulebiaki z nadzieniem z grzybów i kapusty, barszcz ukraiński i pierogi. Nieco zaskakującym dla nas daniem świątecznym mogą być… gołąbki. Jak mówi Maryna, zawsze w Ukrainie robi się je na większe święta. W Ukrainie nie je się za to dań bardzo popularnych w Polsce: białej kiełbasy i barszczu białego.

Ale prawdziwym symbolem ukraińskiej Paschy są „paski”, których, jak mówi Maryna, robi się „nieograniczenie wiele”. To ciasta przypominające nasze babki, ale sposób przygotowania, składniki i wygląd są nieco inne. Oprócz mąki, mleka, cukru i drożdży dodaje się do nich też ziemniaki. Są wyższe i węższe od babek wielkanocnych, które my znamy.

Maryna opowiada, że paski robi się samemu, w ciszy i spokoju. Przygotowując je, powinno się szeptać dobre życzenia. W tym roku szczególnie się przydadzą.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Jak zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyć święta wielkanocne?

Jak zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyć Święta Wielkanocne?

Jajka są zdrowe! Warto to sobie przypomnieć w czasie Wielkanocy

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Wielkanoc na diecie wegańskiej – jak poradzić sobie w święta bez jaj?

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Wielkanocne pisanki: zdrowe i pysznie czekoladowe

jajka po włosku

Jajka po włosku zapiekane w bułeczkach. Przepis wart sprawdzenia!

Ciasto

Co zrobić z ciastem po świętach? Podpowiada psychodietetyczka dr Anna Januszewicz

Wielkanoc to survival dla wątroby. Jak przetrwać te święta?

Wielkanoc to survival dla wątroby. Jak przetrwać te święta?

chrzan

Chrzan to wciąż niedoceniony naturalny antybiotyk. Dietetyczka mówi, jakie ma właściwości lecznicze

Pascha kokosowo-miodowa

Pascha kokosowo-miodowa. Wielkanocny deser w zdrowym wydaniu

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

„Nie kupujmy produktu, w którego składzie na pierwszym miejscu jest cukier”- apeluje dr inż. Anna Hinburg. Czy czekoladowe zajączki to dobry pomysł?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Jajka - wielkanoc

Wielkanoc z jajami. Jak je wybierać, by nie dać się zrobić w jajo i ile to już naprawdę za dużo?

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Znaki na rękach małych Ukraińców. Tak matki chronią swoje dzieci podczas wojny

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Pisanki

Nie farbuj jajek w chemicznych barwnikach. Czym naturalnie zabarwić pisanki?

Jak się przejeść i źle poczuć w święta? Oto sprawdzone metody!

Jak się przejeść i źle poczuć w święta? Oto sprawdzone metody!