Przejdź do treści

Laktoferyna a niedobór żelaza. Farmaceutka tłumaczy, dlaczego warto ją łączyć z preparatami żelaza

Laktoferyna a niedobór żelaza.
Zdjęcie: Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Czy dieta ma wpływ na naszą seksualność? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz
Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!
Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!
Jedzenie dobre dla mózgu
Elektrolity – sprawdź, czego jeszcze o nich nie wiesz
Prekoncepcja - czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska
Prekoncepcja – czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska

Laktoferyna to wielozadaniowe białko, które sprawuje między innymi kontrolę nad obrotem żelaza w naszym organizmie – pisze farmaceutka, Zofia Winczewska. W swoim wpisie na Instagramie ekspertka wyjaśnia, jakie funkcje spełnia ta substancja i dlaczego, korzystnie jest po nią sięgać przy anemii.

Z anemią może zmagać się nawet 30 proc. populacji. Głównie dotyka ona kobiet podczas ciąży i laktacji oraz przy intensywnych krwawieniach miesiączkowych, dzieci w okresie intensywnego wzrostu, osoby, których dieta bazuje na żywności typu fast-food i dużej ilości cukrów prostych, a także osoby cierpiące na choroby przewodu pokarmowego, które zaburzają wchłanianie żelaza z diety. Rutynowym działaniem przy niedokrwistości jest – jak podaje farmaceutka, Zofia Winczewska – podawanie preparatów żelaza drogą doustną w celu wyrównania niedoborów.

„Niestety dość duża grupa pacjentów podczas kuracji doświadcza uciążliwych skutków ubocznych (głównie ze strony przewodu pokarmowego), co niejednokrotnie prowadzi do nieprzestrzegania zaleceń lekarskich” – dodaje ekspertka.

Do najczęstszych skutków ubocznych suplementacji preparatami żelaza należą bóle brzucha, nudności, zgaga, zaparcia, biegunki. Farmaceutka podkreśla, że jednym ze sposobów na wyrównanie niedoborów jest łączenie preparatów żelaza z laktoferyną.

Laktoferyna – co to jest?

Laktoferyna to białko z grupy transferyny, które wytwarzane jest przez ludzki organizm i występuje w wielu płynach ustrojowych: w mleku, ślinie i łzach, a zwłaszcza w pierwszym mleku matki (siarze), którym karmiony jest noworodek. Substancja ta wykazuje szereg zdrowotnych właściwości.

„Zmniejsza lub zwiększa przyswajanie żelaza (z pokarmu, preparatów żelaza) w zależności od aktualnych potrzeb organizmu. Zapewnia ochronę przeciwbakteryjną, przeciwpasożytniczą i przeciwwirusową. Dba o prawidłowy rozwój układu odpornościowego” – wymienia Zofia Winczewska w swoim wpisie na Instagramie.

Miksujemy: koktajl na anemię

Laktoferyna w leczeniu anemii

Na przestrzeni ostatnich lat pojawiło się sporo badań na temat stosowania laktoferyny w leczeniu anemii. Na jedno z takich badań powołuje się w swoim wpisie farmaceutka. „Badania przeprowadzone na kobietach ciężarnych z anemią wykazały wyższą skuteczność laktoferyny nad preparatami żelaza oraz brakiem skutków ubocznych ze strony przewodu pokarmowego podczas podaży laktoferyny” – pisze Winczewska.

View this post on Instagram

Niedobór żelaza to najczęściej występujący niedobór na świecie, a z anemią (spowodowaną niedoborem żelaza) może zmagać się nawet 30% populacji. 🥴😱 . . Rutynowym postępowaniem w takiej sytuacji jest podawanie preparatów żelaza drogą doustną w celu wyrównania niedoborów. 💊 Niestety dość duża grupa pacjentów podczas kuracji doświadcza uciążliwych skutków ubocznych (głównie ze strony przewodu pokarmowego), co niejednokrotnie prowadzi do nieprzestrzegania zaleceń lekarskich. 😬 . . W ostatnich latach przybyło badań na temat laktoferyny- wielozadaniowego bialka, które sprawuje miedzy innymi kontrolę nad obrotem żelaza w naszym organizmie. . Laktoferyna: . .📍jest białkiem występującym w mleku, ślinie i łzach, a zwłaszcza w pierwszym mleku matki (➡️ siarze), którym karmiony jest noworodek . 📍zmniejsza lub zwiększa przyswajanie żelaza (z pokarmu, preparatow żelaza) w zależności od aktualnych potrzeb organizmu . 📍zapewnia ochronę przeciwbakteryjną, przeciwpasozytniczą i przeciwwirusową . 📍dba o prawidłowy rozwój układu odpornościowego . . ‼️Badania‼️ . 1. Badania przeprowadzone na kobietach ciężarnych z anemią wykazały wyższą skuteczność laktoferyny nad preparatami żelaza oraz brakiem skutków ubocznych ze strony przewodu pokarmowego podczas podaży laktoferyny. 2. Połączenie preparatów żelaza z laktoferyną może dać poprawę w przyswajaniu żelaza oraz zminimalizować dokuczliwe skutki uboczne towarzyszące monoterapii preparatami żelaza. Tyle słowem wstępu. 😁 pozostałe informacje i praktyczne wskazówki znajdziecie w najnowszym wpisie na blogu. Link w BIO @zosia_winczewska . . . #laktoferyna#żelazo#anemia#stanzapalny#ciąża#suplementacja#porada#blog#bloger#zdrowie#farmaceutka#ferrum#pharmacy#med#advice#healthy#zdrowystylzycia#medycyna#profilaktyka

A post shared by Zdrowie okiem farmaceuty 🔎 (@zosia_winczewska) on

To dowodzi, że stosowanie laktoferyny w zapobieganiu i leczeniu anemii z niedoboru żelaza może być skuteczniejsze niż stosowanie samych preparatów żelaza.

Laktoferyna czy żelazo?

Z kolei na pytanie, co lepiej stosować czy laktoferynę, czy preparaty żelaza, farmaceutka odpowiada, że najbardziej optymalnym rozwiązaniem wydaje się być podawanie żelaza w towarzystwie laktoferyny. „Połączenie preparatów żelaza z laktoferyną może dać poprawę w przyswajaniu żelaza oraz zminimalizować dokuczliwe skutki uboczne towarzyszące monoterapii preparatami żelaza” – tłumaczy farmaceutka.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka Zofia Winczewska

Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka

Magnez i potas razem? Jak łączyć witaminy i mikroelementy

burger

Niedobór żelaza to najczęstszy brak pokarmowy. Jak sobie z nim poradzić? Sam szpinak nie pomoże

Żelazo tylko w mięsie? Nic bardziej mylnego

istockphoto.com

„Dzień dobry, poproszę to, co reklamuje Mostowiakowa”, czyli co można usłyszeć w aptece?

Way of Blonde

„Potrzebuję treningu, żeby rozsądnie myśleć i wyładować nadmiar energii”. Way of Blonde o sile kobiecej motywacji

Jak wzmocnić odporność przed sezonem infekcyjnym? Wyjaśnia farmaceutka, Zofia Winczewska

kolorowe kapsułki

„Najgorszym asortymentem w aptece są słodycze udające leki”. Farmaceutka krytycznie o preparatach dla dzieci

istockphoto.com

Uzupełnij braki. 8 najczęstszych niedoborów w diecie

Unsplash

„Masz za mało żelaza we krwi? Wbij kilka gwoździ do jabłek, później je wyjmij, a owoc zjedz!” Ostrzegamy przed tym niebezpiecznym trendem

Niedobór żelaza? Dieta roślinna sobie poradzi!

5 naturalnych źródeł żelaza

Niedożywienie – zaskoczy cię jego nowe oblicze!

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Ewa Wojciechowska

Less Stress From Plants, czyli suplementacja dla wszystkich, którzy chcą naturalnie zadbać o swój układ nerwowy. Przetestowałam!

Kobieta trzyma herbatę w szklance

Nie tylko pielęgnacja ma znaczenie dla skóry! Poznaj żywność, która pomoże ją oczyścić

Kobieta

Czego nie jeść w trakcie miesiączki, by nie nasilać bólu brzucha? Wyjaśniają dietetyczki

Dieta przed ciążą. Kiedy zacząć? Wyjaśnia dietetyczka

Dieta ubogoresztkowa – kiedy trzeba ją zastosować?

Śniadanie, które szkodzi

Parówki, dosładzane serki i inne, czyli czego nie podawać dziecku na śniadanie

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki Czytamy Etykiety

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki „Czytamy Etykiety”

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Pancakes

Pancakes orkiszowo-orzechowe. Rozkosz dla podniebienia!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

5 największych kuchennych mitów

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

12 przepisów na sałatki wigilijne

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?