Przejdź do treści

Laktoferyna a niedobór żelaza. Farmaceutka tłumaczy, dlaczego warto ją łączyć z preparatami żelaza

Laktoferyna a niedobór żelaza.
Zdjęcie: Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?
Szparagi – właściwości, wartości odżywcze i przepisy
Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy
Bulletproof coffee – kawa idealna przed treningiem i dla osób z nadwagą
Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?

Laktoferyna to wielozadaniowe białko, które sprawuje między innymi kontrolę nad obrotem żelaza w naszym organizmie – pisze farmaceutka, Zofia Winczewska. W swoim wpisie na Instagramie ekspertka wyjaśnia, jakie funkcje spełnia ta substancja i dlaczego, korzystnie jest po nią sięgać przy anemii.

Z anemią może zmagać się nawet 30 proc. populacji. Głównie dotyka ona kobiet podczas ciąży i laktacji oraz przy intensywnych krwawieniach miesiączkowych, dzieci w okresie intensywnego wzrostu, osoby, których dieta bazuje na żywności typu fast-food i dużej ilości cukrów prostych, a także osoby cierpiące na choroby przewodu pokarmowego, które zaburzają wchłanianie żelaza z diety. Rutynowym działaniem przy niedokrwistości jest – jak podaje farmaceutka, Zofia Winczewska – podawanie preparatów żelaza drogą doustną w celu wyrównania niedoborów.

„Niestety dość duża grupa pacjentów podczas kuracji doświadcza uciążliwych skutków ubocznych (głównie ze strony przewodu pokarmowego), co niejednokrotnie prowadzi do nieprzestrzegania zaleceń lekarskich” – dodaje ekspertka.

Do najczęstszych skutków ubocznych suplementacji preparatami żelaza należą bóle brzucha, nudności, zgaga, zaparcia, biegunki. Farmaceutka podkreśla, że jednym ze sposobów na wyrównanie niedoborów jest łączenie preparatów żelaza z laktoferyną.

Laktoferyna – co to jest?

Laktoferyna to białko z grupy transferyny, które wytwarzane jest przez ludzki organizm i występuje w wielu płynach ustrojowych: w mleku, ślinie i łzach, a zwłaszcza w pierwszym mleku matki (siarze), którym karmiony jest noworodek. Substancja ta wykazuje szereg zdrowotnych właściwości.

„Zmniejsza lub zwiększa przyswajanie żelaza (z pokarmu, preparatów żelaza) w zależności od aktualnych potrzeb organizmu. Zapewnia ochronę przeciwbakteryjną, przeciwpasożytniczą i przeciwwirusową. Dba o prawidłowy rozwój układu odpornościowego” – wymienia Zofia Winczewska w swoim wpisie na Instagramie.

Miksujemy: koktajl na anemię

Laktoferyna w leczeniu anemii

Na przestrzeni ostatnich lat pojawiło się sporo badań na temat stosowania laktoferyny w leczeniu anemii. Na jedno z takich badań powołuje się w swoim wpisie farmaceutka. „Badania przeprowadzone na kobietach ciężarnych z anemią wykazały wyższą skuteczność laktoferyny nad preparatami żelaza oraz brakiem skutków ubocznych ze strony przewodu pokarmowego podczas podaży laktoferyny” – pisze Winczewska.

View this post on Instagram

Niedobór żelaza to najczęściej występujący niedobór na świecie, a z anemią (spowodowaną niedoborem żelaza) może zmagać się nawet 30% populacji. 🥴😱 . . Rutynowym postępowaniem w takiej sytuacji jest podawanie preparatów żelaza drogą doustną w celu wyrównania niedoborów. 💊 Niestety dość duża grupa pacjentów podczas kuracji doświadcza uciążliwych skutków ubocznych (głównie ze strony przewodu pokarmowego), co niejednokrotnie prowadzi do nieprzestrzegania zaleceń lekarskich. 😬 . . W ostatnich latach przybyło badań na temat laktoferyny- wielozadaniowego bialka, które sprawuje miedzy innymi kontrolę nad obrotem żelaza w naszym organizmie. . Laktoferyna: . .📍jest białkiem występującym w mleku, ślinie i łzach, a zwłaszcza w pierwszym mleku matki (➡️ siarze), którym karmiony jest noworodek . 📍zmniejsza lub zwiększa przyswajanie żelaza (z pokarmu, preparatow żelaza) w zależności od aktualnych potrzeb organizmu . 📍zapewnia ochronę przeciwbakteryjną, przeciwpasozytniczą i przeciwwirusową . 📍dba o prawidłowy rozwój układu odpornościowego . . ‼️Badania‼️ . 1. Badania przeprowadzone na kobietach ciężarnych z anemią wykazały wyższą skuteczność laktoferyny nad preparatami żelaza oraz brakiem skutków ubocznych ze strony przewodu pokarmowego podczas podaży laktoferyny. 2. Połączenie preparatów żelaza z laktoferyną może dać poprawę w przyswajaniu żelaza oraz zminimalizować dokuczliwe skutki uboczne towarzyszące monoterapii preparatami żelaza. Tyle słowem wstępu. 😁 pozostałe informacje i praktyczne wskazówki znajdziecie w najnowszym wpisie na blogu. Link w BIO @zosia_winczewska . . . #laktoferyna#żelazo#anemia#stanzapalny#ciąża#suplementacja#porada#blog#bloger#zdrowie#farmaceutka#ferrum#pharmacy#med#advice#healthy#zdrowystylzycia#medycyna#profilaktyka

A post shared by Zdrowie okiem farmaceuty 🔎 (@zosia_winczewska) on

To dowodzi, że stosowanie laktoferyny w zapobieganiu i leczeniu anemii z niedoboru żelaza może być skuteczniejsze niż stosowanie samych preparatów żelaza.

Laktoferyna czy żelazo?

Z kolei na pytanie, co lepiej stosować czy laktoferynę, czy preparaty żelaza, farmaceutka odpowiada, że najbardziej optymalnym rozwiązaniem wydaje się być podawanie żelaza w towarzystwie laktoferyny. „Połączenie preparatów żelaza z laktoferyną może dać poprawę w przyswajaniu żelaza oraz zminimalizować dokuczliwe skutki uboczne towarzyszące monoterapii preparatami żelaza” – tłumaczy farmaceutka.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka Zofia Winczewska

Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka

Magnez i potas razem? Jak łączyć witaminy i mikroelementy

burger

Niedobór żelaza to najczęstszy brak pokarmowy. Jak sobie z nim poradzić? Sam szpinak nie pomoże

Żelazo tylko w mięsie? Nic bardziej mylnego

istockphoto.com

„Dzień dobry, poproszę to, co reklamuje Mostowiakowa”, czyli co można usłyszeć w aptece?

Way of Blonde

„Potrzebuję treningu, żeby rozsądnie myśleć i wyładować nadmiar energii”. Way of Blonde o sile kobiecej motywacji

Jak wzmocnić odporność przed sezonem infekcyjnym? Wyjaśnia farmaceutka, Zofia Winczewska

kolorowe kapsułki

„Najgorszym asortymentem w aptece są słodycze udające leki”. Farmaceutka krytycznie o preparatach dla dzieci

istockphoto.com

Uzupełnij braki. 8 najczęstszych niedoborów w diecie

Unsplash

„Masz za mało żelaza we krwi? Wbij kilka gwoździ do jabłek, później je wyjmij, a owoc zjedz!” Ostrzegamy przed tym niebezpiecznym trendem

Niedobór żelaza? Dieta roślinna sobie poradzi!

5 naturalnych źródeł żelaza

Niedożywienie – zaskoczy cię jego nowe oblicze!

Boczniaki – co to za grzyby, wartości odżywcze i przepisy

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

Dieta BeBio – na czym polega, jak wygląda przykładowy jadłospis?

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Konferencja online “Vege Day” już 24 kwietnia! Hello Zdrowie patronem medialnym

Kazeina – czym jest, gdzie występuje, nietolerancja

Semolina z pszenicy durum – czym jest, skład, właściwości

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Kasza bulgur – właściwości, kalorie, proste przepisy

Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka

Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka

Czy jedzenie ma płeć? Dietetyczka Sylwia Maksym wyjaśnia

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?