Kwas ferulowy – gdzie występuje i efekty stosowania
Kwas ferulowy to substancja o szerokim zastosowaniu w dietetyce oraz przemyśle kosmetycznym. Jako antyoksydant może przyczyniać się do zapobiegania niekorzystnym zmianom w organizmie zachodzącym na poziomie komórkowym. Stosowanie kosmetyków z kwasem ferulowym na twarz zapobiega m.in. powstawaniu zmarszczek, a efektem uwzględnienia zawierających go produktów w diecie może być przeciwdziałanie rozwojowi nowotworów.
Co to jest kwas ferulowy?
Kwas ferulowy to związek organiczny naturalnie występujący w ścianach komórkowych niektórych roślin. Jako składnik diety może przynosić korzyści zdrowotne dzięki działaniu antyoksydacyjnemu. Kwas ferulowy wykorzystuje się również w przemyśle spożywczym w celu zapobiegania zmianie barwy produktów podczas ich przechowywania. Jest również popularnym składnikiem kosmetyków mających na celu m.in. przeciwdziałanie starzeniu się skóry.
Gdzie występuje kwas ferulowy?
Do źródeł kwasu ferulowego zalicza się przede wszystkim dwie grupy żywności: produkty zbożowe oraz warzywa i owoce.
Produkty zbożowe bogate w kwas ferulowy to:
- mąka żytnia i produkty z niej wytworzone,
- płatki owsiane,
- ryż,
- kukurydza,
- popcorn.
Wśród warzyw i owoców o wysokiej zawartości kwasu ferulowego warto wymienić:
- kiełki bambusa,
- bakłażany,
- buraki,
- szpinak,
- rzodkiewki,
- brokuły,
- czerwoną kapustę,
- grejpfruty,
- pomarańcze.
Oprócz wymienionych wyżej produktów kwas ferulowy znajdziemy również w ziarnach kawy oraz orzechach.
Właściwości kwasu ferulowego
Kwas ferulowy w dietetyce
Potwierdzone naukowo informacje dotyczące wpływu spożywania kwasu ferulowego na zdrowie na razie są bardzo nieliczne. Wiemy, że substancja wykazuje właściwości przeciwutleniające i w związku z tym podejrzewa się, że regularne uwzględnianie w diecie bogatych w nią produktów może wykazywać korzyści w kontekście profilaktyki nowotworów, insulinooporności i cukrzycy, a także chorób układu krążenia oraz schorzeń wątroby.
Dotychczas brakuje jednak badań przeprowadzonych na ludziach, które bezpośrednio potwierdziłyby właściwości prozdrowotne wynikające ze spożywania kwasu ferulowego.
Kwas ferulowy jako składnik kosmetyków
Kwas ferulowy w przemyśle kosmetycznym również ceniony jest przede wszystkim ze względu na działanie antyoksydacyjne. Substancja ta przeciwdziała niszczeniu skóry przez wolne rodniki, powstające na skutek promieniowania UV czy kontaktu z zanieczyszczonym powietrzem. Właściwości antyoksydacyjne kwasu ferulowego wykorzystuje się więc, by zapobiegać przyspieszonemu starzeniu się skóry związanemu m.in. z negatywnym oddziaływaniem środowiska zewnętrznego.
Do efektów stosowania kwasu ferulowego zaliczyć można również nawilżenie skóry oraz działanie depigmentacyjne (przeciwdziałające przebarwieniom) i rozświetlające.
Zastosowanie kwasu ferulowego
Kwas ferulowy w dietetyce i przemyśle spożywczym
Produkty zbożowe oraz owoce i warzywa bogate w kwas ferulowy są cennymi elementami codziennej diety (nie tylko ze względu na wysoką zawartość tego związku). Kwas ferulowy może być również potencjalnie wykorzystywany jako naturalna substancja konserwująca. Dotychczas stosowano go m.in. do zapobiegania niekorzystnym zmianom występującym podczas przechowywania owoców, tłuszczów spożywczych oraz słodyczy.
Kwas ferulowy w kosmetyce
Kwas ferulowy na twarz i skórę ciała możemy nakładać w domu, stosując zawierające go kosmetyki (serum, krem czy balsam). Substancję tę często wykorzystuje się w produktach w połączeniu z witaminą C, która dodatkowo zwiększa działanie antyoksydacyjne. Kosmetyki z kwasem ferulowym bez problemu można kupić w popularnych drogeriach oraz w sklepach internetowych. Nie ma przeciwwskazań, by w stężeniu wykorzystywanym w wymienionych kosmetykach kwas ferulowy stosować codziennie.
W ofercie wybranych gabinetów kosmetycznych znajdziemy zabiegi z zastosowaniem kwasu ferulowego. Dostępne są m.in. peelingi chemiczne, które zaleca się osobom chcącym poprawić napięcie skóry, zredukować zmarszczki, przebarwienia oraz blizny (np. potrądzikowe). W celu uzyskania optymalnych efektów profilaktycznych rekomenduje się stosowanie zabiegów z kwasem ferulowym na twarz dość często – co około 14 dni.
Źródła:
- Kumar N., Pruthi V. (2014) Potential applications of ferulic acid from natural sources, Biotechnology Reports, 4: 86-93.
- Mancuso C., Santangelo R. (2014) Ferulic acid: Pharmacological and toxological aspects, Food and Chemical Toxicology, 65: 185-195.
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy
Wygląda jak brokuł, w smaku jest dziką krzyżówką trzech warzyw. Bimi dostępne już w polskich sklepach
Dieta na zdrowe stawy – co jeść i suplementować, by cieszyć się ich sprawnością
Dieta dla dziecka. Co powinno znaleźć się w diecie maluchów?
Jak odchudzić dziecko? Poradnik dla rodziców
się ten artykuł?