Kolejne produkty wycofane ze sprzedaży. GIS ostrzega: znaleziono w nich szkło i bakterie
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o kilku produktach, które zostały wycofane ze sprzedaży. Powód? Znalezione w nich groźne bakterie i szkło. Chodzi m.in. o wędzonego łososia i buraczki ze słoika. Sprawdź, czy nie kupiłaś któregoś z tych produktów!
Co zostało wycofane z obrotu?
GIS wydał ostrzeżenia dotyczące kilku produktów, które z powodu zanieczyszczenia szkłem i obecności groźnych bakterii musiały zostać wycofane ze sprzedaży. To:
- Buraczki wiórki 420 g o numerze partii 20.07.2023/A i dacie minimalnej trwałości 20.07.2023, których producentem jest VICTUS Mielczarek i Kowalska Sp. J.,
- Classic ŁOSOŚ ALTANTYCKI wędzony na zimno 250 g o numerze partii L39321 i dacie minimalnej trwałości: 22.10.2022 (wyprodukowano go dla sklepu Carrefour Polska Sp. z o.o.),
- Metka łososiowa Kiełbasa Surowa Metka (opakowanie MAP o średniej wadze ok. 1,4 kg) o numerze partii: 1F828092828 i terminie przydatności do spożycia 20.10.2022, której producentem jest Zakład Mięsny Peklimar 2 Sp. z o.o.
Powodem wycofania z obrotu partii buraczków była możliwość obecność fragmentów szkła. Natomiast w łososiu i kiełbasie wykryto niebezpieczną bakterię o nazwie Listeria monocytogenes. Jeśli kupiłaś któryś z tych produktów, absolutnie ich nie jedz!
„W przypadku wystąpienia objawów choroby (…) należy skontaktować się z lekarzem” – podkreśla GIS.
Bakteria listeria monocytogenes
Bakteria listeria monocytogenes, którą wykryto w łososiu i metce łososiowej, może wywołać listeriozę. To choroba zakaźna, którą można się zarazić przez spożycie zakażonego pokarmu – najczęściej niepasteryzowanych produktów mlecznych – w szczególności serów pleśniowych, camembert, żółtych tartych oraz brie, niedokładnie umytych owoców i warzyw, surowego mięsa, owoców morza, ryb.
Listerioza u dorosłych rozwija się częściej u osób starszych, z upośledzoną odpornością, w przebiegu chorób nowotworowych, w trakcie leczenia immunosupresyjnego, m.in. po przeszczepach, a także u ciężarnych. Jest groźna nie tylko dla kobiet w ciąży, ale także rozwijający się płodu, który może się zarazić od przyszłej matki.
Człowiek chory na listeriozę może nie prezentować żadnych objawów – dzieje się tak zazwyczaj u osób z prawidłowo wykształconą odpornością. Choroba może jednak objawiać się gorączką, dreszczami, bólami mięśniowymi oraz niespecyficznymi objawami ze strony przewodu pokarmowego, które trwają od 1 do 3 dni.
Zobacz także
Infekcja bakteryjna za tobą? Sprawdź 5 rzeczy, które powinnaś zrobić po antybiotykoterapii
Biotechnolożka o niebezpiecznej modzie na oczyszczanie jelit. „Przesiewajcie przez naukowe sito tego typu internetowe wymysły”
Pałeczka ropy błękitnej – drogi zakażenia, postacie infekcji, leczenie zakażenia zieloną bakterią
Polecamy
Domagają się nowelizacji „rozporządzenia sklepikowego”. Aktywiści: ponad 17 proc. uczniów dyskryminowanych z uwagi na dietę
Żywność wysoko przetworzona zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci. Zagrożone są szczególnie kobiety
Naukowcy z Poznania stworzyli parówkę z ziemniaka. „Wygląda, pachnie i smakuje jak paróweczka”
Wyższe opłaty za marnowanie żywności. Resort rolnictwa szykuje zmiany. „Przepis obejmuje wszystkie placówki”
się ten artykuł?