Przejdź do treści

Groźne bakterie, które mogą grasować w twojej lodówce. Sprawdź, jak się przed nimi ustrzec

Kobieta wyjmuje mleko z lodówki
iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Chlorella – właściwości, efekty, dawkowanie
Białko konopne – właściwości, przepisy, jak stosować
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa
Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?
Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna

Nie są wymagające, bo mnożą się nawet w niskich temperaturach. Człowiek może się nimi zarazić poprzez jedzenie surowego lub półsurowego mięsa wieprzowego, podrobów wieprzowych lub innej skażonej żywności. Czają się również w niepasteryzowanym mleku lub zakażonej odchodami wodzie. Mowa o bakteriach o nazwie Yersinie, które wywołują chorobę zakaźną – jersiniozę.

Jersinioza to odzwierzęca choroba zakaźna wywołana przez dwa szczepy bakterii należących do rodzaju Yersinia. Chodzi o szczepy Yersinia enterocolitica i Yersinia pseudotuberculosis. To bakterie mające postać pałeczek. Ich nazwa pochodzi od szwajcarskiego bakteriologa Aleksandra Yersina, który odkrył pałeczkę dżumy, nazwaną później Yersinia pestis.

Jak można się nabawić jersiniozy?

Rezerwuarem bakterii są świnie, dlatego do zakażenia najczęściej dochodzi po spożyciu skażonego mięsa wieprzowego pod postacią surową lub półsurową. Zarazić można się również poprzez picie niepasteryzowanego mleka lub zakażonej odchodami wody. Bakterie mnożą się w niskich temperaturach, dlatego mogą znajdować się również w żywności, która była przechowywana w lodówce. Profilaktyka zakażenia nie polega więc jedynie na odpowiednim przechowywaniu żywności, ale również na jej odpowiedniej obróbce termicznej.

Diagnostyka jersiniozy

Na podstawie objawów trudno zdiagnozować jersiniozę, ponieważ w podobny sposób manifestuje się wiele innych chorób. Jersinioza ma zazwyczaj ma łagodny przebieg, rozwija się od 1 do 11 dni, często przybiera postać biegunkową, której towarzyszą takie objawy jak wysoka temperatura, bóle brzucha i wymioty. Objawy mogą przybierać różne nasilenie, mogą się różnić w zależności od grupy wiekowej. Do głównych postaci zakażenia jersiniozą można zaliczyć: zatrucie pokarmowe, ostre zapalenie jelit, postać pseudowyrostkowa, posocznica, zakażenia miejscowe błony śluzowej gardła.

Leczenie i profilaktyka

Leczenie jersiniozy jest przede wszystkim objawowe. Jeżeli zakażenie ma ciężki przebieg, wymagana jest antybiotykoterapia. Przy łagodnym wymaga leczenia zachowawczego, które opiera się na dostatecznym nawadnianiu organizmu. Choroba zwykle ustępuje samoistnie po kilku dniach właściwej diety i leczenia objawowego.

Celem zapobiegania zarażeniu jersiniozą należy poddawać mięso wieprzowe odpowiedniej obróbce termicznej. Nie spożywać go w formie surowej lub półsurowej. Należy myć ręce ciepłą wodą z mydłem po każdym kontakcie z surowym mięsem i warzywami. Używać osobnych desek i noży do surowego mięsa i produktów poddanych obróbce termicznej. Zwracać uwagę na to, by w lodówce warzywa i owoce nie stykały się z surowym mięsem. Dbać o zachowanie czystości w lodówce.

Zobacz także

Pierwsze suplementy od kobiet dla kobiet

Poznaj WIMIN

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Mięso z probówki. Fragment książki „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie” Sylwii Majcher

Stop nadmiarowi mięsa, warzywa na stół! Nowa książka Sylwii Majcher „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie” już w księgarniach

Ze sprzedaży wycofano suszone kiełbasy. GIS ostrzega: wykryto w nich salmonellę

Suszone kiełbasy wycofane ze sprzedaży. GIS ostrzega: wykryto w nich salmonellę

Co się kryje w wędlinach? Przeglądamy ich skład i radzimy, gdzie najlepiej je kupować

Ser kozi wycofany ze sprzedaży. GIS ostrzega: „Nie można wykluczyć obecności bakterii Listeria monocytogenes”

Ser kozi wycofany ze sprzedaży. GIS ostrzega: nie można wykluczyć obecności bakterii Listeria monocytogenes

Upadło na ziemię! Czy można to zjeść?

Arbuz, pomarańcze i spółka. Jedzenie, które koniecznie musisz umyć

Lubisz czerwone mięso? Te sygnały świadczą o tym, że jesz go za dużo

Kwas masłowy – kiedy i w jaki sposób należy go suplementować?

Wszystkie produkty w twoim domu mają dobrą datę ważności? Sprawdź, które warto wymienić

Masz zapasy mielonej wołowiny? Sprawdź, czy możesz ją zjeść

Jak mrozić mięso, drób i owoce morza? Ile mamy czasu na ich zjedzenie?

Kobieta je hamburgera

GIS wycofał popularne produkty gotowe do spożycia. Powodem jest obecność bakterii wywołującej listeriozę

Boczek

GIS wycofuje z Biedronki boczek wędzony. Powodem jest obecność bakterii wywołującej listeriozę

Kobieta trzyma w dłoni ser w sklepie

GIS wycofał popularny ser. Powodem decyzji jest wykrycie obecności groźnej bakterii

Żywieniowcy z Dietetyki #NieNaŻarty: jedząc mięso, wzmagasz suszę. Nie namawiają do przejścia od razu na dietę roślinną, ale do wprowadzenia drobnych zmian

Żywieniowcy z Dietetyki #NieNaŻarty: jedząc mięso, wzmagasz suszę. Namawiają do zmian

Grill i piwo – zdrowy duet?

Grill i piwo – zdrowy duet?

Kobieta kupuje mięso w sklepie

Sklep Aldi wycofuje ze sprzedaży mięso na pulpety. Powodem jest znalezienie pałeczek salmonelli

mrożone warzywa

Warzywa na patelnię z popularnej sieci sklepów wycofane z obrotu. Sprawdź, czy ich nie kupiłaś

mięso

Dieta karniwora – jakie daje efekty? Co mówi o niej ekspert?

Sól w diecie / Emmy Smith / Unsplash

1,3 kg pomidorów ma tyle sodu co jedna łyżka ketchupu. Sól szkodzi twojemu zdrowiu. Czy wiesz, jak bardzo?

Po przebytej infekcji czujesz się osłabiona? Dowiedz się, jak zadbać o dietę po chorobie

Dietetyczka kontra student na zakupach. Co zazwyczaj ląduje w koszyku, a nie powinno?

„Żaden inny narząd tak mocno, jak narząd bakteryjny, nie wpływa na funkcjonowanie każdej komórki w naszym organizmie” – mówi doktor nauk biologicznych Patrycja Szachta

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol