Przejdź do treści

Groźne bakterie, które mogą grasować w twojej lodówce. Sprawdź, jak się przed nimi ustrzec

Kobieta wyjmuje mleko z lodówki
iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Rebel Wilson opowiada o obsesji społeczeństwa na punkcie wagi. "Prasa zaczęła się mną interesować dopiero, kiedy nie robiłam nic oprócz tego, że chudłam"
Rebel Wilson opowiada o obsesji społeczeństwa na punkcie wagi. „Prasa zaczęła się mną interesować dopiero, kiedy nie robiłam nic oprócz tego, że chudłam”
Kawa
Pijesz codziennie kawę z mlekiem? Pora dnia, kiedy to robisz, ma znaczenie! Wyjaśnia diabetolożka Luiza Napiórkowska
Chałwa
Salmonella w partii chałwy znanej marki. GIS wydał ostrzeżenie
Mleko migdałowe – jak zrobić, gdzie kupić i do czego dodawać?
Balon
Masz brzuch jak balon? Sprawdź, jak możesz zapobiec wzdęciom

Nie są wymagające, bo mnożą się nawet w niskich temperaturach. Człowiek może się nimi zarazić poprzez jedzenie surowego lub półsurowego mięsa wieprzowego, podrobów wieprzowych lub innej skażonej żywności. Czają się również w niepasteryzowanym mleku lub zakażonej odchodami wodzie. Mowa o bakteriach o nazwie Yersinie, które wywołują chorobę zakaźną – jersiniozę.

Jersinioza to odzwierzęca choroba zakaźna wywołana przez dwa szczepy bakterii należących do rodzaju Yersinia. Chodzi o szczepy Yersinia enterocolitica i Yersinia pseudotuberculosis. To bakterie mające postać pałeczek. Ich nazwa pochodzi od szwajcarskiego bakteriologa Aleksandra Yersina, który odkrył pałeczkę dżumy, nazwaną później Yersinia pestis.

Jak można się nabawić jersiniozy?

Rezerwuarem bakterii są świnie, dlatego do zakażenia najczęściej dochodzi po spożyciu skażonego mięsa wieprzowego pod postacią surową lub półsurową. Zarazić można się również poprzez picie niepasteryzowanego mleka lub zakażonej odchodami wody. Bakterie mnożą się w niskich temperaturach, dlatego mogą znajdować się również w żywności, która była przechowywana w lodówce. Profilaktyka zakażenia nie polega więc jedynie na odpowiednim przechowywaniu żywności, ale również na jej odpowiedniej obróbce termicznej.

Diagnostyka jersiniozy

Na podstawie objawów trudno zdiagnozować jersiniozę, ponieważ w podobny sposób manifestuje się wiele innych chorób. Jersinioza ma zazwyczaj ma łagodny przebieg, rozwija się od 1 do 11 dni, często przybiera postać biegunkową, której towarzyszą takie objawy jak wysoka temperatura, bóle brzucha i wymioty. Objawy mogą przybierać różne nasilenie, mogą się różnić w zależności od grupy wiekowej. Do głównych postaci zakażenia jersiniozą można zaliczyć: zatrucie pokarmowe, ostre zapalenie jelit, postać pseudowyrostkowa, posocznica, zakażenia miejscowe błony śluzowej gardła.

Leczenie i profilaktyka

Leczenie jersiniozy jest przede wszystkim objawowe. Jeżeli zakażenie ma ciężki przebieg, wymagana jest antybiotykoterapia. Przy łagodnym wymaga leczenia zachowawczego, które opiera się na dostatecznym nawadnianiu organizmu. Choroba zwykle ustępuje samoistnie po kilku dniach właściwej diety i leczenia objawowego.

Celem zapobiegania zarażeniu jersiniozą należy poddawać mięso wieprzowe odpowiedniej obróbce termicznej. Nie spożywać go w formie surowej lub półsurowej. Należy myć ręce ciepłą wodą z mydłem po każdym kontakcie z surowym mięsem i warzywami. Używać osobnych desek i noży do surowego mięsa i produktów poddanych obróbce termicznej. Zwracać uwagę na to, by w lodówce warzywa i owoce nie stykały się z surowym mięsem. Dbać o zachowanie czystości w lodówce.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Tauryna – pochodzenie, właściwości, suplementacja

Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny

Tanie mięso zaburza równowagę w jelitach. Fragment książki „Happy food green. O roślinnej diecie i szczęśliwym życiu” Niklasa Ekstedta i Henrika Ennarta

Sprawdź datę ważności produktów, które masz w domu. Niektóre najprawdopodobniej nie nadają się już do użytku

Co siedzi w parówkach? Wzięłyśmy je pod lupę

Mięso z probówki. Fragment książki „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie” Sylwii Majcher

Stop nadmiarowi mięsa, warzywa na stół! Nowa książka Sylwii Majcher „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie” już w księgarniach

Ze sprzedaży wycofano suszone kiełbasy. GIS ostrzega: wykryto w nich salmonellę

Suszone kiełbasy wycofane ze sprzedaży. GIS ostrzega: wykryto w nich salmonellę

Co się kryje w wędlinach? Przeglądamy ich skład i radzimy, gdzie najlepiej je kupować

Ser kozi wycofany ze sprzedaży. GIS ostrzega: „Nie można wykluczyć obecności bakterii Listeria monocytogenes”

Ser kozi wycofany ze sprzedaży. GIS ostrzega: nie można wykluczyć obecności bakterii Listeria monocytogenes

Upadło na ziemię! Czy można to zjeść?

Arbuz, pomarańcze i spółka. Jedzenie, które koniecznie musisz umyć

Lubisz czerwone mięso? Te sygnały świadczą o tym, że jesz go za dużo

Kwas masłowy – kiedy i w jaki sposób należy go suplementować?

Masz zapasy mielonej wołowiny? Sprawdź, czy możesz ją zjeść

Jak mrozić mięso, drób i owoce morza? Ile mamy czasu na ich zjedzenie?

Kobieta je hamburgera

GIS wycofał popularne produkty gotowe do spożycia. Powodem jest obecność bakterii wywołującej listeriozę

Boczek

GIS wycofuje z Biedronki boczek wędzony. Powodem jest obecność bakterii wywołującej listeriozę

Kobieta trzyma w dłoni ser w sklepie

GIS wycofał popularny ser. Powodem decyzji jest wykrycie obecności groźnej bakterii

Żywieniowcy z Dietetyki #NieNaŻarty: jedząc mięso, wzmagasz suszę. Nie namawiają do przejścia od razu na dietę roślinną, ale do wprowadzenia drobnych zmian

Żywieniowcy z Dietetyki #NieNaŻarty: jedząc mięso, wzmagasz suszę. Namawiają do zmian

Grill i piwo – zdrowy duet?

Grill i piwo – zdrowy duet?

Kobieta kupuje mięso w sklepie

Sklep Aldi wycofuje ze sprzedaży mięso na pulpety. Powodem jest znalezienie pałeczek salmonelli

mrożone warzywa

Warzywa na patelnię z popularnej sieci sklepów wycofane z obrotu. Sprawdź, czy ich nie kupiłaś

mięso

Dieta karniwora – jakie daje efekty? Co mówi o niej ekspert?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze