Przejdź do treści

Dodatki E to sama chemia? Dietetyczka wyjaśnia, jak jest naprawdę

Makaron instant / Miguel Andrade Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Sadzone jajka na patelni
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia? Niekoniecznie. Takich mitów jest więcej
Zioła w domu – jakie i jak uprawiać na parapecie lub balkonie
Kapary – właściwości zdrowotne, zastosowanie i przepisy
Orzechy pekan – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie
Lepiej unikaj w kupowanych produktach "szóstki z Southampton". Czym jest i dlaczego jest groźna? Tłumaczy Agnieszka Pocztarska
Lepiej unikaj „szóstki z Southampton”. Czym jest i dlaczego jest groźna? Tłumaczy Agnieszka Pocztarska

„Sama chemia”, „Zamach na nasze zdrowie”, „Tylko niektóre są bezpieczne dla człowieka” – takimi słowami najczęściej określa się dodatki E. „Temat dodatków do żywności to temat kontrowersyjny. Uważa się je za przyczynę wszystkich chorób tego świata” – wyjaśnia Anna Reguła, dietetyczka. Czy to jednak prawda?

Dodatki do żywności

Robiąc zakupy, zwracasz uwagę na skład produktów? Widzisz dodatek „E” w składzie, więc odkładasz artykuł na półkę? Robiąc tak, popełniasz błąd. Nie wszystkie dodatki do żywności są szkodliwe dla twojego zdrowia. Ten temat podjęła dietetyczka Anna Reguła, autorka profilu „Niekoniecznie dietetycznie” na Instagramie.

„Temat dodatków do żywności to temat kontrowersyjny. Uważa się je za przyczynę wszystkich chorób tego świata. Dodatki do żywności w dopuszczalnych dawkach są jednak bezpieczne, a za nasz zły stan zdrowia odpowiada zazwyczaj nadmiar cukru, tłuszczów nasyconych, soli, niedobór błonnika, warzyw, owoców, bazowanie na żywności wysokoprzetworzonej i brak aktywności fizycznej” – wyjaśnia Anna Reguła na swoim profilu na Instagramie.

Dodatki „E” – jak jest naprawdę?

Dietetyczka wyjaśnia także, że:

  • wszystkie numery „E” w dopuszczalnych dawkach są bezpieczne, jednak czujność należy zachować w przypadku alergików oraz najmłodszych;
  • nie trzeba bać się dodatków do żywności, bo ich stosowanie jest regulowane prawem żywnościowym i kontrolowane przez urzędową kontrolę żywności;
  • aby spożywać ich jak najmniej, staraj się opierać swój jadłospis na żywności nieprzetworzonej.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Temat dodatków do żywności to temat kontrowersyjny. Uważa się je za przyczynę wszystkich chorób tego świata. Dodatki do żywności w dopuszczalnych dawkach są jednak bezpieczne, a za nasz zły stan zdrowia odpowiada zazwyczaj nadmiar cukru, tłuszczów nasyconych, soli, niedobór błonnika, warzyw, owoców, bazowanie na żywności wysokoprzetworzonej i brak aktywności fizycznej. Na story zapraszam Cię na sprawdzający test wiedzy na temat dodatków do żywności oraz jego podsumowanie. Po 24 będą one zapisane w wyróżnionych relacjach „pomocne stories” ? ▫ ▫ #dietetykaracjonalnie #dietetyka #infografika #fitgirl #redukcja #odchudzanie #nutrition #healthyfood #zdrowejedzenie #zdrowystylzycia #metabolizm #jakschudnac #detoks #detox #wiemcojem #siłownia #fitness #dieta #dodatkidozywnosci #dodatkie #zdrowezakupy

Post udostępniony przez Anna Reguła Dietetyka (@niekoniecznie_dietetycznie)

Kobieta jedząca pizzę / istockphoto.com

Anna Reguła

Anna Reguła to dyplomowana dietetyczka prowadząca w mediach społecznościowych profil pod nazwą „niekoniecznie_dietetycznie”. Zajmuje się układaniem planów dietetycznych oraz prowadzeniem szkoleń z zakresu odżywiania. Jej konto na Instagramie obserwuje ponad 200 tys. osób. Ekspertka wydała też książkę „Ach ten cukier”, w której wyjaśnia zgubną rolę cukru w naszym życiu.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Czy data ważności zniknie z produktów spożywczych? Sylwia Majcher o możliwych zmianach

Czego nie jeść, by mieć dobry seks?

Jedzenie, które obniża libido. Tych produktów lepiej unikaj

Boczniaki – co to za grzyby, wartości odżywcze i przepisy

Dieta BeBio – na czym polega, jak wygląda przykładowy jadłospis?

Kazeina – czym jest, gdzie występuje, nietolerancja

Semolina z pszenicy durum – czym jest, skład, właściwości

Kasza bulgur – właściwości, kalorie, proste przepisy

Guma guar – co to, właściwości, zastosowanie i szkodliwość

Chleb

Kto powinien jeść jasny, a kto ciemny chleb? Wyjaśniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Eko, bio, organic - brzmi chwytliwie, ale co to właściwie oznacza? Tłumaczy eko aktywistka Sylwia Majcher

Eko, bio, organic – brzmi chwytliwie, ale co to właściwie oznacza? Tłumaczy eko aktywistka Sylwia Majcher

kobieta w pracy

Czujesz, że tracisz moc? Oto 10 sposobów na zapewnienie sobie energii w ciągu dnia

Kobieta w sklepie

Najczęściej fałszowana żywność. Sylwia Majcher o pułapkach, które zastawiają na nas producenci

Jak sobie poradzić z objadaniem? Radzi dietetyczka Martyna Mańka

Jak sobie poradzić z objadaniem? Radzi dietetyczka Martyna Mańka

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Kobieta trzyma herbatę w szklance

Nie tylko pielęgnacja ma znaczenie dla skóry! Poznaj żywność, która pomoże ją oczyścić

Kobieta

Czego nie jeść w trakcie miesiączki, by nie nasilać bólu brzucha? Wyjaśniają dietetyczki

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

Świąteczne resztki - co z nimi zrobić?

Co zrobić z resztkami po świętach? Znana blogerka zdradza sprawdzone patenty

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowszą wersję czekolady?

śwęta

10 patentów na zdrowe święta. Wypróbuj i zapomnij o dodatkowych kilogramach!

Jadalne prezenty. Pyszne propozycje do wyboru

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

"Jedzenie jest jak plaster na trudne emocje i jednocześnie jest najczęściej nadużywanym środkiem uspokajającym"

„Jedzenie jest jak plaster na trudne emocje i jednocześnie jest najczęściej nadużywanym środkiem uspokajającym”

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?