Przejdź do treści

Dieta z Okinawy – zasady, efekty, przeciwwskazania

Dieta z Okinawy
Dieta z Okinawy
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką
Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka
Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka
Czy jedzenie ma płeć? Dietetyczka Sylwia Maksym wyjaśnia
„Karmię piersią, jem zdrowo”. Książka, którą powinna przeczytać każda świeżo upieczona mama!
Chleb
Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz

Zalecenia diety z Okinawy powstały na bazie badań nad tradycyjnym jadłospisem mieszkańców wysp Riukiu, z których największą jest właśnie Okinawa.

Inne nazwy: dieta okinawska.

Dieta z Okinawy – zasady

Zasady: zalecenia diety okinawskiej powstały na bazie badań nad tradycyjnym jadłospisem mieszkańców wysp Riukiu, z których największą jest właśnie Okinawa. Ich mieszkańcy są znani z długowieczności i najniższej zapadalności na choroby cywilizacyjne na świecie, a związek między ich dietą a stanem zdrowia potwierdzono w wieloletnich badaniach tych populacji, m.in. trzyczęściowym „Chample Study”. Dieta okinawska bazuje na produktach roślinnych, zapewnia o 20 proc. mniej kalorii i trzy razy więcej żółtych i zielonych warzyw niż menu w innych częściach Japonii. Charakteryzuje ją wysokie spożycie gorzkiego melona zwanego goja, soi, słodkich ziemniaków w miejsce ryżu, produktów pszennych czy innych zbóż; zawiera też niewiele cukru i całkiem brak w niej nabiału i jaj. Według naukowców menu to miało wysoką zawartość węglowodanów (nawet 85 proc.), a niską białka (9 proc.) i tłuszczu (6 proc.). Na bazie tych odkryć powstała komercyjna dieta odchudzająca autorstwa trzech lekarzy zajmujących się wspomnianymi badaniami: dr. Craiga Willcoxa, dr. Bradleya Willcoxa i dr. Makoto Suzuki. Opiera się na założeniu, że jadłospis powinien być sycący, co oznacza spożywanie 1–1,5 kg pożywienia dziennie (w tym min. 300 g warzyw). Jeśli więc chce się schudnąć, zamiast ilości jedzenia należy ograniczyć jego kaloryczność. Metoda dzieli produkty spożywcze na cztery grupy według ich gęstości energetycznej (ED, ilość kalorii w przeliczeniu na 100 g). Produkty wagi piórkowej można jeść do woli, bo mają ED poniżej 0,7 (to m.in. większość warzyw i owoców, wodorosty, grzyby, klarowne zupy, miękkie tofu); produkty wagi lekkiej o ED 0,8–1,5 należy jeść z umiarem (m.in. ryby o białym mięsie, krewetki, słodkie ziemniaki, gotowane produkty zbożowe czy nasiona roślin strączkowych, indyk); produkty wagi średniej o ED 1,6–3 należy ograniczać (to m.in. tłuste ryby, czerwone mięso, pieczywo), a te wagi ciężkiej, o ED powyżej 3 (oleje, orzechy, sery, czekolada), można jeść tylko w małych ilościach. Oznacza to, że codzienna dieta bazuje na warzywach, roślinach strączkowych i zbożach. Zalecane jest picie wody i herbat zielonych, czarnych i oolong; alkohol i słodycze można spożywać z umiarem, zalecana jest aktywność fizyczna.

Dieta z Okinawy – przeznaczenie

Dla kogo: dla osób otwartych, lubiących produkty i dania kuchni azjatyckiej. Dieta jest przyjazna dla wegetarian. Nie będzie raczej atrakcyjna dla osób zabieganych, preferujących zachodni sposób żywienia i typowe europejskie menu.

Dieta z Okinawy – zalety i efekty

Plusy: według badań mieszkańców Okinawy dieta zapewnia długowieczność i zmniejsza ryzyko rozwoju wielu chorób. Zawiera najbardziej wartościowe pokarmy – naturalne, nieprzetworzone produkty roślinne. Dieta promuje zdrowy styl życia, lekkie techniki kulinarne i prawidłowe nawyki żywieniowe, m.in. zasadę najadania się jedynie w 80 proc.

Dieta z Okinawy – przeciwwskazania

Minusy: niemożliwe jest dokładne odtworzenie składu tradycyjnej diety okinawskiej, m.in. ze względu na brak kompletnych danych, ale też brak dostępu do jej wielu typowych superproduktów (to m.in. gorzki melon, pewne warzywa liściaste). Wiele jej produktów, takich jak np. wodorosty, nie jest łatwo akceptowanych w kulturze europejskiej. Skład współczesnych zaleceń diety okinawskiej jest niezupełnie zgodny z faktami; według niektórych źródeł nie należała ona do niskotłuszczowych, bo tradycyjnie spożywano tam do 100 g wieprzowiny dziennie. Mięso pochodziło jednak od zwierząt z przydomowych hodowli z „wolnego wybiegu”, dzięki czemu zapewniało więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy D niż współcześnie; dziś zaleca się zastąpienie wieprzowiny chudym drobiem.

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Dieta na 2000 kcal – jadłospis, dla kogo? Czy na diecie 2000 kcal można schudnąć?

miód

5 najlepszych zamienników cukru

6 rzeczy, które spowalniają metabolizm

Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną

pączki

Tłusty czwartek. Jak zjeść pączka i nie przytyć? Ile pączek ma kalorii?

Szybko czy wolno? Wyjaśniamy, jak jeść, żeby na dłużej zaspokoić apetyt

Jedzenie dobre dla mózgu

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Szybkie diety oczyszczające przed Sylwestrem. Dietetyczka wyjaśnia, czy któraś z nich naprawdę działa

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

Marilyn Monroe nie przepadała za ćwiczeniami, choć miała słabość do ciężarków, a wieczorem szła na lody z dużą ilością bitej śmietany. Jak wyglądała jej dieta i trening?

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

Odchudzanie – na co dajesz się nabrać?

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

10 prostych sposobów, by jeść lepiej

Kontempluj każdy kęs! Jaki ma związek jedzenie z medytacją?

Dieta Cambridge

Dieta Cambridge – program odchudzania oparty na gotowych produktach

Margaryna czy masło na cholesterol? Skład margaryny

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Psychodietetyczka Małgorzata Akkus wyjaśnia, dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne i dlaczego warto zacząć jeść intuicyjnie

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Małgorzata Akkus tłumaczy, jak jeść intuicyjnie i dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne

Dieta ketogeniczna – co jeść? Zasady diety i jadłospis

Sól

Sód – rola, skutki niedoboru i nadmiaru, źródła sodu

mięso jako źródło siarki

Siarka – właściwości, niedobór i nadmiar, źródła w diecie

owoce cytrusowe

Fosfor – właściwości, nadmiar i niedobór, naturalne źródła

sól

Chlor – rola w organizmie, niedobór, objawy zatrucia

mięso, jaja i ryby

Azot – właściwości, źródła, skutki nadmiaru i niedoboru

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

5 największych kuchennych mitów

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?