Przejdź do treści

Dieta przyspieszająca metabolizm – co jeść, aby trawić szybciej?

sieta
Fot. Minerva Studio/AdobeStock
Podoba Ci
się ten artykuł?

Dieta przyspieszająca metabolizm pomaga nie tylko szybciej spalać tłuszcz, ale usprawnia trawienie. Przestrzeganie jej pozytywnie wpłynie nie tylko na figurę, ale i włosy, skórę oraz paznokcie.

lek. Marta Dąbrowska

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

Marta Dąbrowska

lekarz

Dieta przyspieszająca metabolizm to jedna z ulubionych metod wielu kobiet na piękną i szczupłą figurę. Kilka razy w roku kobiety stosują tę dietę, aby pozbyć się zbędnych i szkodliwych toksyn. Oprócz sylwetki i wyglądu, poprawia się także samopoczucie.

Dieta przyspieszająca metabolizm – jadłospis, zasady i fazy

Dietę przyspieszającą metabolizm stworzyła Haylie Pomroy, która jest niekwestionowaną ekspertką w dziedzinie odżywiania i dietetyki. Jej książka stała się inspiracją dla tysięcy ludzi na całym świecie i szybko okazała się bestsellerem na wielu rynkach całego świata. Oczywiście skutkiem ubocznym jest utrata wagi. Dieta składa się z trzech faz. Należy podkreślić, że przestrzeganie tej diety wymaga dyscypliny i systematyczności. Jej dużym plusem jest to, że nie ma potrzeby liczenia kalorii. Trwa 28 dni, podczas których codziennie należy jeść 5 posiłków. Pierwszym z nich jest śniadanie, po upływie 3 godzin należy skonsumować małą przekąskę. Po kolejnych trzech godzinach przypada pora obiadu, po następnych trzech zaś podwieczorku (drobnej przekąski). Nim miną następne trzy godziny, jest pora ostatniego posiłku, czyli kolacji. Całość zamyka się zatem w 5 posiłkach spożywanych w równych odstępach co 3 godziny. Nie wolno opuszczać żadnego posiłku. Każda z opracowanych przez Haylie Pomroy faz ma za zadanie pobudzać do działania inny organ lub gruczoł do produkcji konkretnego hormonu.

Dieta przyspieszająca metabolizm – faza 1

Pierwsza faza ma na celu uspokojenie pracy kory nadnerczy, dzięki czemu dochodzi do redukcji wydzielania hormonu stresu (czyli kortyzolu), który sieje spustoszenie nie tylko w jelitach, ale i w mózgu. Ponadto pobudzeniu ulegają enzymy trawienne, co wpływa na szybszy rozkład węglowodanów, a dzięki temu stabilizację poziomu glukozy we krwi. Faza pierwsza rozpoczyna się od poniedziałku i trwa do wtorku, a zatem dwa pełne dni. Przez ten czas zaleca się jeść jedynie warzywa, owoce, ziarna oraz białka. Ponadto każdego dnia należy wykonać lekki trening np. jogging lub jogę.

Faza 2

Wraz z rozpoczęciem fazy drugiej zaczyna się etap szybkiego odblokowania zapasów tłuszczu, a także pobudzania wątroby, trzustki i pęcherzyka żółciowego. Faza druga rozpoczyna się w środę i kończy w czwartek. W tym okresie należy jeść tylko warzywa i proteiny. W czasie tych dwóch dni powinno się wykonać jeden trening siłowy.

Faza 3

Ostatnia faza to już całkowite spalanie tłuszczu, czemu towarzyszy wysoki poziom wydzielania endorfin. Faza trzecia trwa trzy dni – od piątku do niedzieli, a jadłospis musi być bogaty w owoce, warzywa, zdrowe tłuszcze i ziarna. Oczywiście dietę można rozpocząć w dowolnym dniu tygodnia, jednakże należy pamiętać o trzymaniu się tych reguł. Warto zaznaczyć, że autorka tej diety stworzyła listę składników, z których należy komponować posiłki i podała przykładowe jadłospisy. Ponadto posiłki muszą mieć odpowiednią gramaturę. Tylko warzywa można jeść bez ograniczeń.

Zobacz także

Dieta przyspieszająca metabolizm – co jeść?

Przykładowe przepisy można bez problemu odszukać w Internecie. Podczas przyrządzania posiłków w każdej fazie należy trzymać się jasno określonych reguł i obostrzeń. Dieta ta wyklucza spożywanie kofeiny i teiny, co oznacza rezygnację z kawy i herbaty. Nie można także spożywać alkoholu. Autorka zaleca odstawienie nabiału, pszenicy, kukurydzy, soi, suszonych owoców, soków owocowych oraz cukru rafinowanego (i sztucznych słodzików). To, czy uzyska się spodziewane efekty, jest kwestią indywidualną i zależy od wielu czynników. Sama Pomroy podkreśla, że dieta ta pomaga wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe i systematyczną aktywność fizyczną. Książki autorstwa Haylie Pomroy pt. „Książka kucharska. Dieta przyspieszająca metabolizm” oraz „Lecz się jedzeniem. Diety do zadań specjalnych” można dostać w polskich księgarniach. Czytelnik znajdzie w nim szczegółowe informacje na temat diety oraz będzie miał możliwość zapoznania się z przepisami na każdą z faz.

Najnowsze w naszym serwisie

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci
się ten artykuł?