Czym są fitoncydy – gdzie występują i jak działają? Jak wprowadzić naturalne antybiotyki do diety
Fitoncydy to substancje o silnym działaniu bakteriobójczym, grzybobójczym i pierwotniakobójczym. Dostarczamy je do organizmu wraz z dietą spożywając czosnek, cebulę, por czy rzodkiewkę oraz wdychając leśne powietrze nasycone olejkami eterycznymi. Dieta bogata w produkty zawierające fitoncydy wzmacnia odporność, zapobiega stanom zapalnym i poprawia profil lipidowy.
Czym są fitoncydy?
Fitoncydy to naturalne substancje wytwarzane przez rośliny w celu ochrony przed owadami i innymi szkodliwymi mikroorganizmami. Te siarkoorganiczne związki działają bakteriobójczo, bakteriostatycznie, grzybobójczo, fungistatycznie i pierwotniakobójczo, hamują też namnażanie się wirusów.
Fitoncydy wydzielane są przez różne części roślin, w tym liście, kwiaty i korę. Drzewa uwalniające fitoncydy sprawiają, że w powietrzu leśnym jest dwukrotnie mniej bakterii niż w miastach. Samo wdychanie lotnych olejków działa prozdrowotnie, dlatego też spacery po lesie wspomagają układ odpornościowy i poprawiają samopoczucie. Do fitoncydów zalicza się takie związki, jak: alfa-pinen, beta-pinen, d-limonen, sabinen, mircen, kamfen, allicyna czy dihydroallina.
Termin fitoncydy wprowadził po raz pierwszy w 1937 roku rosyjski biochemik Borys Pietrowicz Tokin. Naukowiec zaobserwował, że rośliny wytwarzają substancje, które chronią je przed gniciem bądź zjedzeniem przez zwierzęta. Nazwa wywodzi się od dwóch słów: greckiego „phytón” odnoszącego się do roślin oraz „cide” oznaczającego zabijanie lub wyniszczanie. Nadana nazwa podkreśla więc działanie fitoncydów.
Gdzie występują fitoncydy?
Fitoncydy produkowane są przez rośliny wyższe. Wytwarzają je m.in.:
- drzewa i krzewy iglaste: jałowce, sosny, świerki, jodły, żywotniki,
- drzewa i krzewy liściaste: czeremcha, jarzębina, buk, porzeczka czarna, jaśminowiec, brzoza, olcha, bez czarny,
- rośliny zielne: piołun, kolendra, tymianek, macierzanka, szałwia, anyż, pokrzywa, koper,
- rośliny warzywne: cebula, czosnek, chrzan, papryka, pomidor, psianka, rzodkiewka, por, gorczyca.
Fitoncydy – działanie
Fitoncydy wykazują działanie odpowiadające naturalnym antybiotykom wytwarzanym przez bakterie, grzyby i porosty. Substancje te nie tylko chronią drzewa i inne rośliny przed zwierzętami, ale i korzystnie wpływają na zdrowie ludzi. Fitoncydy uwalniane z drzew i krzewów zmniejszają produkcję hormonu stresu, dlatego przebywanie w lesie działa uspokajająco i relaksująco. Badania wykazały, że dwugodzinny spacer w lesie zwiększa aktywność komórek NK (natural killer – naturalni zabójcy) i działanie to może utrzymywać się nawet przez kilka dni.
Terpeny, główny rodzaj fitoncydów, łagodzą stany zapalne i zmniejszają stres oksydacyjny. Ekspozycja na powietrze leśne działa uspokajająco na układ nerwowy oraz obniża poziom kortyzolu. Beta-pinen wykazuje właściwości antydepresyjne, a alfa i beta-pinen, mircen, beta-tujen, octan bornylu i 3-karen wpływają na poprawę snu. W badaniach stwierdzono, że fitoncydy regulują ciśnienie krwi, obniżają poziom glukozy we krwi, wzmacniają odporność i działają leczniczo w chorobach układu oddechowego.
Fitoncydy czosnku i cebuli, a w szczególności związek określany jako allicyna, działa bakteriobójczo na gronkowca złocistego (Staphylococcus aureus), pałeczkę ropy błękitnej (Pseudomonas aeruginosa), pałeczkę okrężnicy (Esterechia coli) i laseczkę sienną (Bacillus subtilis). Fitoncydy wykazują właściwości antyseptyczne, a ponadto ułatwiają gojenie się ran, zwiększają wrażliwość na antybiotyki, mogą też działać jako inhibitory cholesterolu i tym samym obniżać jego stężenie w organizmie.
Ale to nie wszystko. Wykazano, że fitoncydy mogą zapobiegać uszkodzeniom błony śluzowej przewodu pokarmowego. Badania wskazują, iż związki te działają przeciwzapalnie w przełyku, żołądku, jelicie cienkim i okrężnicy. Fitoncydy wykazują właściwości przeciwutleniające i przeciwnowotworowe. W przeprowadzonych badaniach zaobserwowano, że olejek aromatyczny uzyskany z kumkwatu japońskiego (Citrus japonica Thunb) działa antyproliferacyjnie na komórki raka prostaty. W olejku eterycznym z sosny występuje aż 50 różnych związków terpenowych, z czego 37 ma właściwości przeciwnowotworowe. Alfa-pinen działa przeciwnowotworowo przeciwko rakowi wątrobowokomórkowemu i rakowi prostaty, indukuje apoptozę komórek w raku jajnika oraz hamuje rozwój raka piersi. Z kolei składniki olejku z gorzkiej pomarańczy (Citrus aurantium) wspomagają procesy pamięciowe i działają wspomagająco w leczeniu choroby Alzheimera. Na poprawę nastroju, koncentracji i pamięci wpływa też olejek z cytryny zwyczajnej (Citrus Limon).
Fitoncydy w diecie
Spożywanie produktów bogatych w fitoncydy niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych. Oprócz wspomnianego już działania bakteriobójczego i grzybobójczego, fitoncydy:
- pobudzają trawienie (wzmagają wydzielanie soków trawiennych i żółci, ułatwiają przepływ żółci przez drogi żółciowe,);
- wspierają układ sercowo-naczyniowy – działają przeciwzakrzepowo i przeciwmiażdżycowo, obniżają stężenie cholesterolu, wspomagają krążenie krwi;
- zmniejszają stężenie glukozy we krwi.
Jak włączyć produkty z fitoncydami do diety? Można to zrobić w prosty sposób urozmaicając dania drobnymi dodatkami:
- do kanapek warto dodawać pomidory, plasterki cebuli i rzodkiewkę;
- w diecie może znaleźć się sok lub syrop z cebuli, spożywane po kilka łyżeczek na dzień, szczególnie gdy męczy nas kaszel lub angina;
- syrop z młodych pędów sosny lub świerku również sprawdzi się wspomagająco w leczeniu kaszlu oraz w celu poprawy trawienia;
- czosnek niech będzie składnikiem zup i sałatek;
- dużą dawkę fitoncydów dostarczymy jedząc konfiturę z czarnego bzu, np. podaną na toście;
- jedną szklankę herbaty można zastąpić herbatą lub naparem z pokrzywy, piołunu, kopru, czy szałwii;
- do dań można dodawać przyprawy takie, jak oregano, kolendra, tymianek czy szałwia.
Fitoncydy – zastosowanie
Dzięki wytwarzanym przez drzewa fitoncydom spacery po lesie nie tylko poprawiają kondycję i ogólne zdrowie fizyczne, ale i wspomagają leczenie chorób. Tzw. kąpiele leśne polecane są szczególnie osobom z nadciśnieniem tętniczym, przewlekłą obturacyjną chorobą płuc (PoChP), przewlekłą niewydolnością serca i zaburzeniami snu. Spacery zmniejszają stres, poprawiają zdolności poznawcze i samopoczucie. Środowisko leśne sprzyja zwiększeniu aktywności układu nerwowego współczulnego, co przynosi odprężenie dla organizmu.
Produkty bogate w fitoncydy powinny znaleźć się w diecie profilaktycznie jako składniki o działaniu prozdrowotnym. Warzywa, takie jak czosnek i cebula polecane są szczególnie dla osób, które chcą żywieniowo wspomóc działanie układu odpornościowego. Przy spożywaniu ziół należy zachować ostrożność – osoby chorujące na choroby przewlekłe powinny skonsultować z lekarzem możliwość wprowadzenia ziół do diety.
Źródła:
- Duka R., Ardelean D., Phytoncides and phytoalexins – Vegetal antibiotics, Jurnal Medical Aradean (Arad Medical Journal) Vol. XIII, 3, 2010, pp. 19-25.
- Antonelli M. i wsp., Forest Volatile Organic Compounds and Their Effects on Human Health: A State-of-the-Art Review. Int. J. Environ. Res. Public Health 2020, 17(18).
Polecamy
Przebadali pomidory z popularnych w Polsce dyskontów. „Mamy do czynienia z 'powracaniem’ w żywności pestycydów wycofanych z UE” – grzmią eksperci
Jak zacząć uprawiać swoje własne warzywa, nawet jeśli mieszkamy w bloku?
Napary wiosenne prosto z drzew. Rozpieść swoje kubki smakowe herbatą z pąków leszczyny, igieł sosny i kory brzozowej
Nawłoć kanadyjska – tępić czy hodować? Właściwości, leczenie, zastosowanie
się ten artykuł?