Czekolada poprawia koncentrację. Ale nie każda
Czekolada – chyba nie ma na świecie osoby, która jej nie lubi. Badania potwierdzają skuteczność czekolady w poprawie koncentracji i sprawności umysłowej. Co więcej, czekolada zwiększa nasze umiejętności matematyczne, przyczyniając się do większej efektywności pracy. Czekolada zawiera takie składniki, jak: teobromina, fenetylamina i kofeina, które skutecznie pobudzają mózg do pracy.
Czekolada w oczach naukowców
Badania naukowców z Uniwersytetu Północnej Arizony dowodzą, że jedzenie gorzkiej czekolady może zapobiec spadkowi energii i produktywności w ciągu dnia, wzmocnić naszą czujność i koncentrację. Czekolada, która dodatkowo zabiera teaninę, czyli związek o działaniu relaksującym, wpływa na jasność umysłu, działa antystresowo i obniża ciśnienie krwi. Zalecana jest szczególnie osobom narażonym na czynniki stresogenne, ponieważ czekolada poprawia także samopoczucie. Badania potwierdziły, że niektóre składniki czekolady pomagają w uwalnianiu się glukozy i wspomagają przepływ krwi, co prowadzi do zwiększenia wydajności funkcji poznawczych mózgu.
Czekolada a matematyka
Jak się okazuje, czekolada wpływa na nasze zdolności matematyczne. O tym można było się dowiedzieć z programu „Wszystko w temacie” na antenie RMF. Michał Dobrołowicz w rozmowie z Krzysztofem Urbaniakiem powiedział m.in. że „Czekolada zawiera flawanole. To są bardzo sprytne substancje, dzięki którym więcej natlenionej krwi dociera do naszego mózgu – nasz mózg lepiej liczy, szybciej i sprawniej dodaje”.
Jako przykład podał wyniki badań, podczas których testom poddano dwie grupy. „Wszyscy usłyszeli liczbę 999 i mieli głośno podawać liczby o dokładnie 3 mniejsze. (…) Jedna grupa dostała rozpuszczoną czekoladę z mlekiem, druga nie dostała czekolady. Badani z tej pierwszej grupy liczyli znacznie szybciej” – zdradził Dobrołowicz.
Czekolada a mózg
Na temat czekolady porozmawialiśmy z mgr Małgorzatą Turek, absolwentką kierunku żywienie człowieka i ocena żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
– Czekolada ma wpływ na pracę naszego mózgu. Jednak trzeba zwrócić uwagę na dobry skład, czyli taki, w którym zawartość kakao wynosi powyżej 70%. Taka czekolada w ograniczonej ilości ma prozdrowotny wpływ na nasze zdrowie oraz samopoczucie. Pomaga w koncentracji i skupieniu – podkreśla mgr Małgorzata Turek.
Czy potwierdzasz skuteczność czekolady na twoją koncentrację?
Polecamy
HELLO PONIEDZIAŁEK: Triumfują w klinice Budzik. 17-letnia Daria wybudziła się ze śpiączki po siedmiu miesiącach
Pierwszy pacjent z implantem mózgowym gra w szachy za pomocą myśli. „To zmieniło moje życie”
Pierwszemu pacjentowi wszczepiono implant mózgowy od Elona Muska. „Umożliwia sterowanie telefonem lub komputerem za pomocą myśli”
Łyżka służy do jedzenia zupy, a nie do zatrzymania ataku padaczkowego. Ratownik medyczny pokazał mocne zdjęcie i apeluje
się ten artykuł?