Przejdź do treści

Czekolada poprawia koncentrację. Ale nie każda

Czekolada poprawia koncentrację, obniża stres i ciśnienie krwi
zdjęcie: istockphoto.com
Podoba Ci
się ten artykuł?

Czekolada – chyba nie ma na świecie osoby, która jej nie lubi. Badania potwierdzają skuteczność czekolady w poprawie koncentracji i sprawności umysłowej. Co więcej, czekolada zwiększa nasze umiejętności matematyczne, przyczyniając się do większej efektywności pracy. Czekolada zawiera takie składniki, jak: teobromina, fenetylamina i kofeina, które skutecznie pobudzają mózg do pracy. 

 

Czekolada w oczach naukowców

Badania naukowców z Uniwersytetu Północnej Arizony dowodzą, że jedzenie gorzkiej czekolady może zapobiec spadkowi energii i produktywności w ciągu dnia, wzmocnić naszą czujność i koncentrację. Czekolada, która dodatkowo zabiera teaninę, czyli związek o działaniu relaksującym, wpływa na jasność umysłu, działa antystresowo i obniża ciśnienie krwi. Zalecana jest szczególnie osobom narażonym na czynniki stresogenne, ponieważ czekolada poprawia także samopoczucie. Badania potwierdziły, że niektóre składniki czekolady pomagają w uwalnianiu się glukozy i wspomagają przepływ krwi, co prowadzi do zwiększenia wydajności funkcji poznawczych mózgu.

Czekolada a matematyka

Jak się okazuje, czekolada wpływa  na nasze zdolności matematyczne. O tym można było się dowiedzieć z programu „Wszystko w temacie” na antenie RMF.  Michał Dobrołowicz w rozmowie z Krzysztofem Urbaniakiem powiedział m.in. że  „Czekolada zawiera flawanole. To są bardzo sprytne substancje, dzięki którym więcej natlenionej krwi dociera do naszego mózgu – nasz mózg lepiej liczy, szybciej i sprawniej dodaje”.

Jako przykład podał wyniki badań, podczas których testom poddano dwie grupy. „Wszyscy usłyszeli liczbę 999 i mieli głośno podawać liczby o dokładnie 3 mniejsze. (…) Jedna grupa dostała rozpuszczoną czekoladę z mlekiem, druga nie dostała czekolady. Badani z tej pierwszej grupy liczyli znacznie szybciej” – zdradził Dobrołowicz.

Czekolada a mózg

Na temat czekolady porozmawialiśmy z mgr Małgorzatą Turek, absolwentką kierunku żywienie człowieka i ocena żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

– Czekolada ma wpływ na pracę naszego mózgu. Jednak trzeba zwrócić uwagę na dobry skład, czyli taki, w którym zawartość kakao wynosi powyżej 70%. Taka czekolada w ograniczonej ilości ma prozdrowotny wpływ na nasze zdrowie oraz samopoczucie. Pomaga w koncentracji i skupieniu – podkreśla mgr Małgorzata Turek.

Czy potwierdzasz skuteczność czekolady na twoją koncentrację?

TAK
NIE
Zobacz wyniki ankiety

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci
się ten artykuł?