Cytryniec chiński – uprawa, właściwości i działanie rośliny pięciu smaków
Cytryniec chiński od wieków stosowano w medycynie wschodniej jako środek wspomagający organizm w stanach zmęczenia i stresu. Owoce rośliny zawierają substancje aktywne, które mogą działać korzystnie na pracę wielu narządów organizmu, w tym m.in. mózgu i wątroby. Jakie właściwości ma cytryniec chiński i jak stosować pozyskiwane z niego surowce w celu poprawy stanu zdrowia?
Co to jest cytryniec chiński (schisandra)?
Cytryniec chiński (Schisandra chinensis) to roślina ozdobna i lecznicza o jadalnych owocach, w stanie naturalnym występująca w chłodnym klimacie północnych Chin, Korei oraz Rosji.
Jej uprawa możliwa jest również w Polsce. Cytryniec chiński ma postać pnącza wymagającego podpory w postaci altanki, ściany budynku, ogrodzenia, pergoli, pnia drzewa lub struktury gęstego krzewu. Roślina ta – choć lubi stanowiska ciepłe – jest także mrozoodporna. Sadzonki można kupić w wielu szkółkach roślin oraz w sklepach internetowych.
Jak wygląda cytryniec chiński?
Cytryniec chiński jest pnączem o cienkiej, elastycznej łodydze. Dorasta do 8-15 metrów wysokości, przy czym średni roczny przyrost to około 1 metra. Ma eliptyczne, dekoracyjne liście, które po roztarciu wydzielają przyjemny aromat. Kwiaty, również pachnące, barwy białej lub kremowej, zwisają na długich szypułkach. Okres kwitnienia cytryńca chińskiego przypada na maj i czerwiec. Pojawiające się później owoce wyrastają w kłosowatych kiściach długości do 15 cm, które składają się z kilkudziesięciu intensywnie czerwonych jagód.
Zbiór owoców cytryńca chińskiego
Ze względu na charakterystyczny, bogaty smak owoców, cytryniec chiński bywa nazywany rośliną o pięciu smakach (słodkim, słonym, gorzkim, kwaśnym i ostrym). To właśnie tę część rośliny uznaje się za najcenniejszą z punktu widzenia zastosowania w ziołolecznictwie oraz ze względu na właściwości kulinarne. Zbiór owoców cytryńca przeprowadza się w okresie od sierpnia do września, pierwsze z nich można pozyskać zwykle po 4-6 latach od posadzenia pnącza.
Jak stosować cytryniec chiński?
Cytryniec chiński wykorzystuje się w wielu postaciach:
- świeżych owoców, które można jeść bezpośrednio po zbiorze;
- „herbaty”, czyli naparu z suszonych owoców cytryńca – wystarczy 1-2 łyżki jagód zalać szklanką wrzącej wody i parzyć przez około 10 minut, a następnie wypić;
- tabletek lub kapsułek zawierających ekstrakt z owoców, lub nasion rośliny.
Z owoców cytryńca chińskiego można również zrobić dżemy, soki czy nalewki.
Właściwości cytryńca chińskiego
W medycynie chińskiej, owoce cytryńca wykorzystywano w terapii całego wachlarza schorzeń, od chorób układu pokarmowego, oddechowego i sercowo-naczyniowego, po dolegliwości związane ze stanami zmęczenia, osłabienia oraz bezsenności.
W ludowej medycynie Rosji cytryniec chiński był stosowany natomiast jako surowiec o działaniu zmniejszającym apetyt (wspomagającym odchudzanie), zwiększającym witalność i poprawiającym zdrowie psychiczne.
Cytryniec chiński jako adaptogen
Obecnie cytryńca często zalicza się do tzw. adaptogenów (ziół adaptacyjnych), czyli substancji lub surowców roślinnych o nieswoistym korzystnym działaniu na zdrowie. O adaptogenach mówi się, że wspomagają funkcje organizmu szczególnie w sytuacjach stresowych, przeciwdziałając negatywnym skutkom ich oddziaływania na człowieka. Z założenia mają więc także znaczenie w kontekście profilaktyki chorób cywilizacyjnych i wspomaganiu powrotu do zdrowia.
Pojęcie adaptogenów w ostatnich latach zdobywa dużą popularność, jednak warto zaznaczyć, że termin ten nie jest uznawany w medycynie i farmacji. Wynika to głównie z rodzaju definicji – obejmuje ona niespecyficzne działanie, które trudno zmierzyć i udokumentować w badaniach klinicznych. Wiąże się to z ograniczoną przydatnością w opartej na dowodach naukowych medycynie zachodniej.
Niektóre z efektów działania cytryńca chińskiego potwierdzono w badaniach, jednak większość dostępnych danych naukowych o właściwościach zdrowotnych tej rośliny pochodzi z eksperymentów na zwierzętach lub liniach komórkowych. Mogą one nie mieć bezpośredniego przełożenia na rezultaty obserwowane po zastosowaniu u ludzi.
Cytryniec chiński a praca mózgu
Badania in vitro wskazują na możliwość wykorzystania związku aktywnego obecnego w cytryńcu chińskim (schizandryny B) do przeciwdziałania chorobie Alzheimera. Naukowcy odkryli, że substancja hamuje powstawanie nadmiernej ilości białek amyloidowych, których odkładanie się w mózgu związane jest z postępem rozwoju zaburzeń neurologicznych u pacjentów z tym schorzeniem.
Cytryniec chiński a stan wątroby
Działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne substancji zawartych w cytryńcu chińskim potencjalnie może być wykorzystane również w kontekście profilaktyki i leczenia chorób wątroby. W badaniach wykazano m.in., że podawanie ekstraktu z rośliny myszom przeciwdziałało rozwojowi uszkodzeń hepatocytów i ostremu zapaleniu wątroby.
Cytryniec chiński a funkcje układu odpornościowego
W badaniach na myszach wykazano, że wybrane związki pozyskane z cytryńca chińskiego mogą wykazywać działanie immunomodulujące, czyli stymulujące pracę niektórych elementów układu odpornościowego. Co więcej, zawarte w roślinie substancje mają również właściwości przeciwwirusowe.
Cytryniec chiński a dolegliwości związane z menopauzą
W jednym z badań porównano nasilenie dolegliwości związanych z menopauzą u kobiet stosujących ekstrakt z cytryńca chińskiego przez 6 tygodni oraz kobiet przez ten sam czas przyjmujących placebo. W grupie, w której wykorzystano roślinę, znacznie rzadziej zaobserwowano występowanie uderzeń gorąca, pocenia się oraz palpitacji serca.
Cytryniec chiński w kosmetyce
Cytryniec chiński znalazł również zastosowanie jako składnik do kosmetyków do pielęgnacji skóry i włosów. Owoce wykorzystuje się w celu nawilżania, łagodzenia podrażnień i wspomagania procesu gojenia się ran. Ze względu na wysoką zawartość antyoksydantów cytryńcowi przypisuje się właściwości związane z przeciwdziałaniem starzeniu się skóry.
Źródła:
- Szopa A., Ekiert R., Ekiert R. (2017) Current knowledge of Schisandra chinensis (Turcz.) Baill. (Chinese magnolia vine) as a medicinal plant species: a review on the bioactive components, pharmacological properties, analytical and biotechnological studies, Phytochemistry Reviews, 16: 195-218.
- Park J. Y., Kim K. H. (2016) A randomized, double-blind, placebo-controlled trial of Schisandra chinensis for menopausal symptoms, Climacteric, 19(6): 574-580.
Polecamy
Wyższe opłaty za marnowanie żywności. Resort rolnictwa szykuje zmiany. „Przepis obejmuje wszystkie placówki”
Mycie nie usuwa pestycydów z owoców. Naukowcy twierdzą, że jest tylko jeden sposób, by się ich skutecznie pozbyć
Aronia ma uzdrawiającą moc! Nowa książka Agaty Lewandowskiej pod matronatem Hello Zdrowie
Jaki chleb jest najzdrowszy? Jest prosta odpowiedź. Podaje ją dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska
się ten artykuł?