Cynamon jest toksyczny? Dietetyczka Zofia Pomes wyjaśnia
Cynamon pojawia się w naszych posiłkach najczęściej jesienią, gdy za oknem robi się coraz zimniej, a my nabieramy ochoty na szarlotkę z pokruszoną laską cynamonu czy kawę nim oprószoną. Czy jednak, choć to tak popularna przyprawa, cynamon jest dla nas bezpieczny? Wyjaśnia to dietetyczka Zofia Pomes w swoim nowym poście na profilu „Holistycznie zdrowi”.
Cynamon – czy jest szkodliwy?
„Cynamon – większość z nas go uwielbia, a w sezonie jesienno-zimowym u części osób pojawia się w jadłospisie codziennie. Pojawiły się jednak pytania dotyczące tego, czy choć popularny, nie jest szkodliwy?” – pisze Zofia Pomes, dietetyczka z „Holistycznie Zdrowi”.
Jak się okazuje, odmiany inne niż tzw. cynamon cejloński, mogą mieć stosunkowo wyższą zawartość kumaryny – związku toksycznego dla wątroby. Jak dodaje dietetyczka, jest na ten temat tylko kilka badań, dlatego należy te doniesienia traktować z ostrożnością.
„Dopuszczalna dzienna dawka kumaryny, która nie wiąże się z ryzykiem, to około 0,1 mg/kg, co jesteśmy w stanie osiągnąć przy dużym spożyciu cynamonu” – pisze specjalistka.
Czy należy bać się cynamonu?
Zofia Pomes odpowiada:
Rozwiń„Jeżeli cynamon gości w twojej kuchni na co dzień, najlepiej będzie wybierać cynamon cejloński (powinno być to napisane na opakowaniu)”.
Holistycznie Zdrowi
Kim jest Zofia Pomes? Jak sama o sobie mówi, to „zafascynowana naturalnym dbaniem o zdrowie dietetyczka”. Specjalistka prowadzi poradnię dietetyczną online „Holistycznie zdrowi” oraz profile w mediach społecznościowych o tej samej nazwie. W swojej codziennej pracy pomaga najczęściej kobietom z PCOS, insulinoopornością i zaburzeniami miesiączkowania oraz niepłodnością.
Zobacz także
„Czarci pazur, czyli diabelsko skuteczna roślina. Doskonale sprawdza się w leczeniu kręgosłupa, uśmierza bóle mięśni i kości” – mówi dietetyczka dr Grażyna Pająk
„Ajurweda jest cennym drogowskazem, jak się sobą zaopiekować na co dzień” – mówi Nicole Radomska, terapeutka ajurwedyjska i psycholog
„Mam wrażenie, że nowocześni ludzie widzą w olejkach coś czarodziejskiego i nie mogą się z tym pogodzić. A one mają moc! I to jaką!”
Polecamy
Wygląda jak brokuł, w smaku jest dziką krzyżówką trzech warzyw. Bimi dostępne już w polskich sklepach
Dieta na zdrowe stawy – co jeść i suplementować, by cieszyć się ich sprawnością
Dieta dla dziecka. Co powinno znaleźć się w diecie maluchów?
Jak odchudzić dziecko? Poradnik dla rodziców
się ten artykuł?