Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie? Sprawdziłyśmy!
Czy zdarzyło ci się kiedyś ugryźć fragment spleśniałego pokarmu? Pewnie niejeden raz. Nie jest to miły smak, ale także niedobre substancje dla organizmu. Jak twoje ciało może zareagować na nieświeże jedzenie?
Czym jest pleśń?
Pleśń to rozwijające się grzyby na powierzchni jedzenia. Charakteryzuje się gęstym, białym lub zielonkawo-niebieskim kożuszkiem. W zależności od stopnia rozwoju może przyjmować różne rozmiary, gęstość i kolor. Warto wiedzieć, że niektórych gatunków grzybów powodujących pleśń używa się w przemyśle farmaceutycznym (penicylina) lub żywieniowym (produkcja win). Produkcja serów również opiera się na stosowaniu pleśni. Gorgonzola lub ser niebieski wytwarzane są dzięki wprowadzeniu do nich odpowiednich zarodników grzybów. Podobnie działa produkcja camembert i brie, które rozwijają się dzięki białej pleśni. Większość grzybów może jednak bardzo poważnie wpływać na organizm. Zależnie od stopnia odporności i wieku, negatywne skutki spożycia pleśni mogą przebiegać inaczej.
Jak pleśń działa na człowieka?
W pleśni odnaleźć można wiele toksycznych chemikaliów. Do lżejszych objawów po spożyciu pleśni można zaliczyć nudności, wymioty i biegunkę. Ilość toksycznych związków wiąże się z tym, jak długo pleśń się rozwijała oraz ile jej zjedliśmy. W większości przypadków nie warto się martwić na zapas. Jeśli spożyłaś jej naprawdę mało, możesz nic nie poczuć. Trzeba być jednak bardzo uważnym, ponieważ czasem organizm się nie obroni i będzie narażony na groźniejsze objawy. Jednym z nich może być alergia. Gdybyś przez przypadek zjadła pleśń, wiedząc o jej alergicznym wpływie na twoje ciało, od razu skontaktuj się z lekarzem. Objawami mogą być:
- pokrzywka, wysypka,
- świszczący oddech,
- katar,
- swędzące, łzawiące oczy.
Niebezpieczne choroby wywołane przez pleśń
Do najniebezpieczniejszych skutków zjedzenia pleśni można zaliczyć uszkodzenia wątroby, całego układu odpornościowego, a nawet nerwowego. Zatrucie może też powodować bóle gardła, ogólne zmęczenie. Do najgroźniejszych substancji wytwarzanych przez pleśń należą mykotoksyny, które są substancjami rakotwórczymi i mutagennymi.
Co jeść, a co wyrzucić?
Niektóre produkty, nawet jeśli mają niezaawansowaną pleśń, można wyczyścić i bezpiecznie spożyć. Są to:
- twarde salami i szynka suszona na sucho,
- twardy ser, w którym pleśń nie jest częścią procesu (jeśli odetniesz wokół niego co najmniej 2,5 cm);
- ser wytwarzany z pleśni, ale z rosnącą na niej dodatkową powłoką (jeśli ją zeskrobiesz);
- twarde warzywa i owoce, o ile odetniesz co najmniej 2,5 cm dookoła.
Te spleśniałe produkty natychmiast wyrzuć:
- parówki, kiełbasa i boczek;
- gotowane resztki drobiu, innych rodzajów mięs i makaronu;
- śmietana, jogurt;
- dżem, konfitury;
- miękkie owoce i warzywa,
- masło orzechowe i orzechy,
- chleb i inne wypieki.
Źródło: brightside
Polecamy
Domagają się nowelizacji „rozporządzenia sklepikowego”. Aktywiści: ponad 17 proc. uczniów dyskryminowanych z uwagi na dietę
Wyrzuć czarne akcesoria kuchenne. Zawierają alarmujące ilości środków toksycznych… ze starych telewizorów
Jakie napoje i jedzenie do szkoły warto przygotować dla dziecka?
GIS wykrył Salmonellę w partii mięsa. Ryzyko zatrucia pokarmowego
się ten artykuł?