Przejdź do treści

Chrzan to wciąż niedoceniony naturalny antybiotyk. Dietetyczka mówi, jakie ma właściwości lecznicze

chrzan
Chrzan to wciąż niedoceniony naturalny antybiotyk. Dietetyczka mówi, jakie jeszcze ma właściwości lecznicze / iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką
Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka
Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka
Czy jedzenie ma płeć? Dietetyczka Sylwia Maksym wyjaśnia
„Karmię piersią, jem zdrowo”. Książka, którą powinna przeczytać każda świeżo upieczona mama!
Chleb
Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz

Chrzan kojarzy ci się głównie z dodatkiem do wielkanocnych dań? Niesłusznie! Dietetyczka Alicja Kalińska przekonuje, że powinnyśmy go włączyć na stałe do diety. Sprawdź, dlaczego jest taki ważny.

Chrzan – działanie lecznicze

O tym, że czosnek jest naturalnym antybiotykiem, wiemy chyba wszystkie. Ale niewiele z nas zdaje sobie sprawę z tego, że takie właściwości ma też chrzan. To roślina, o której przypominamy sobie zazwyczaj w święta wielkanocne, kiedy ląduje na stole. W Polsce jest wciąż niedoceniona. Niesłusznie.

– Chrzan bardzo silne działanie bakteriobójcze, bakteriostatyczne. Jeśli zaczyna się jakaś infekcja i będziemy dodawać chrzan do potraw w różnej formie, to jest duże prawdopodobieństwo, że ją zahamujemy – mówi w rozmowie z Hello Zdrowie dietetyczka Alicja Kalińska.

Działanie lecznicze chrzan zawdzięcza między innymi witaminie C, która uszczelnia naczynia krwionośne, pobudza oskrzela do pozbywania się śluzu i przyśpiesza wychodzenie z infekcji. Za jego bakteriobójcze właściwości odpowiadają też fitoncydy, których jest w nim niemal tyle, co w czosnku i cebuli. Ma też bardzo dużo witamin z grupy B, potrzebnych do właściwej przemiany materii i kwasu foliowego, który jest niezbędny do budowania prawidłowych krwinek.

Jednak kluczowym składnikiem chrzanu są glukozynolany. Oprócz tego, że wspomagają walkę z infekcją, sprawiają też, że chrzan ma działanie antynowotworowe. To właśnie one nadają mu charakterystyczny, ostry smak.

kobieta myje warzywa w zlewie

W jakiej formie najlepiej jeść chrzan?

Alicja Kalińska radzi, żeby najlepiej korzeń zetrzeć samemu, zamiast kupować już gotowy, starty chrzan w sklepie.

– Informacje na etykietach są koszmarnie mylące, na przykład „100 proc. chrzanu”. Gdy czytamy skład, okazuje się, że w tych 100 proc.  jest go 20 proc. Jeśli decydujemy się na gotowy produkt, wybierajmy taki, który ma najmniej składników i największą zawartość chrzanu – mówi Kalińska.

Dietetyczka radzi, żeby do startego chrzanu dodać soku z cytryny, żeby nie ciemniał i się nie utleniał. Jeśli chcemy złagodzić jego smak, możemy go wymieszać z serkiem kanapkowym albo użyć go jako składnik sosu do sałatek. Chrzan warto dodawać też do ciężkostrawnych potraw, ponieważ ułatwi ich trawienie.

Zazwyczaj w kuchni wykorzystuje się tylko korzeń chrzanu. Ale liście też mogą być bardzo przydatne. Wiele produktów spożywczych o krótkim terminie ważności (świeże ryby, mięso lub wędliny) dłużej utrzyma świeżość, gdy owiniemy je w liście chrzanu. – Olejki eteryczne, które chrzan z siebie emituje, odpędzają szkodniki. Dlatego był sadzony kiedyś pomiędzy grządkami – tłumaczy dietetyczka.

Bergamotka jest skarbnicą witaminy A i C

Chrzan – kto powinien z nim uważać?

Alicja Kalińska zwraca uwagę na to, że niektórzy powinni być ostrożni z ilością spożywanego chrzanu. Zamiast pomóc, może im zaszkodzić.

– Przez to, że ma drażniące działanie dla przewodu pokarmowego, to niestety będą miały z nim problemy osoby, które mają nadwrażliwość jelitowo-żołądkową, zgagę. Pobudza żołądek do intensywniejszej pracy, dlatego u osób z uszkodzonym przewodem pokarmowym może nieść ze sobą jakieś dolegliwości bólowe. Nie jest też wskazany dla osób, które mają kłopoty z nerkami, ponieważ pobudza do większej filtracji – mówi Alicja Kalińska.

Dla nich lepsze będą okłady z chrzanu. Takie wykorzystanie korzenia tej rośliny polecane jest głównie osobom starszym i takim, które mają problemy z reumatyzmem. Może ukoić ból dzięki temu, że zwiększa się ukrwienie i dochodzi do szybszego przepływu krwi w danym rejonie.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Ciasto

Co zrobić z ciastem po świętach? Podpowiada psychodietetyczka dr Anna Januszewicz

Wielkanoc to survival dla wątroby. Jak przetrwać te święta?

Wielkanoc to survival dla wątroby. Jak przetrwać te święta?

Pascha kokosowo-miodowa

Pascha kokosowo-miodowa. Wielkanocny deser w zdrowym wydaniu

Wielkanoc na diecie wegańskiej – jak poradzić sobie w święta bez jaj?

Jak zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyć święta wielkanocne?

Jak zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyć święta wielkanocne?

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Pisanki

Nie farbuj jajek w chemicznych barwnikach. Czym naturalnie zabarwić pisanki?

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Jajka - wielkanoc

Wielkanoc z jajami. Jak je wybierać, by nie dać się zrobić w jajo i ile to już naprawdę za dużo?

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

6 produktów lepszych dla zdrowia kobiet niż superfoods

Cytrusy

Superfoods przy PCOS. Które produkty warto włączyć do swojej diety?

kobieta nad morzem

Zdrowotne shoty. Co w nich siedzi i jakie mają działanie?

Młody jęczmień – zdrowa moda

Młody jęczmień – zdrowa moda. Poznaj jego właściwości

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Kobieta po 40-tce

10 produktów, po które warto sięgać, gdy jesteś po 40-tce

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Dżem z borówek lub jagód. Przepis na przetwory bez cukru

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

5 największych kuchennych mitów

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?