Chcesz gotować więcej za mniej? Stwórz kapsułową kuchnię! Patent podpowiada Elwira Rogoda
Znasz pojęcie „kapsułowej szafy”? W skrócie: chodzi o wybór bazowych ubrań, z których można stworzyć kilka zestawów ubrań na każdą okazję. A co, jeśli przenieść zasady z szafy do kuchni? Warto! „Mniej bałaganu, mniej przytłaczania, mniej poczucia winy – więcej radości” – podpowiada Elwira Rogoda z @jakonatorobi na Instagramie.
Kapsułowa kuchnia
Termin “capsule wardrobe” został stworzony przez Susie Faux już w latach 70. XX wieku. Według niej to niewielki zbiór ubrań bazowych oraz sezonowych dodatków, które w łatwy sposób możesz wystylizować, niezależnie od mody i pory roku. Koncepcję można jednak rozszerzyć, przenosząc ją do kuchni! Pisze o tym Elwira Rogoda.
„Trend kapsułowej szafy uświadomił mi, że tak samo można stworzyć w kuchni. Zamiast kupować zbyt dużą liczbą produktów, rzeczy, których nie używamy, postanowiłam stworzyć kapsułową kuchnię” – pisze Elwira Rogoda na swoim profilu @jakonatorobi na Instagramie.
I dalej wymienia zasady, które możemy zastosować w kuchni:
- Pamiętaj, że nie chodzi o doskonałość!
- Napisz listę produktów, których używasz każdego tygodnia i które się powtarzają.
- Wskazówka: trzymaj te składniki pod ręką, a będziesz w stanie przygotować około 95 proc. przepisów bez konieczności biegania do sklepu spożywczego po dodatkowe przedmioty.
- Planuj w taki sposób, by konkretny produkt móc wykorzystać w różnych daniach. Wtedy przygotujesz go więcej.
- Dla przykładu: zaplanowałam na obiad ryż z warzywami. Gotuję od razu więcej ryżu, by w kolejnych dniach przygotować inne posiłki z jego udziałem (ryż na słodko, zapiekankę ryżową, itp.).
- Możesz zrobić dania tematyczne.
- Danie przyrządzaj w większej ilości i mroź. Dzięki temu zawsze będziesz mieć coś gotowego, co możesz rozmrozić, gdy nie masz pomysłu, czasu, chęci.
Dla przykładu: robię większą ilość bulionu i mrożę. Później wykorzystuję go jako bazę do zup, sosów i innych dań.
Przykładowy jadłospis
Autorka profilu @jakonatorobi do swojego postu dodała także przykładowy jadłospis, który można wykorzystać.
„Polecam go w szczególności osobom, które nie lubią przesiadywać w kuchni i preferują szybkie i proste dania. Głównym bohaterem jest jeden składnik” – pisze Elwira Rogoda.
Propozycja nr 1:
- Śniadanie: sałatka z cukinią, pasta z cukinii, placuszki z cukinii, szakszuka z cukinii.
- Obiad: placki z cukinii, leczo z tofu i cukinią, zupa cukiniowa, spaghetti z cukinii, lasagne z cukinii i z parmezanem, kotlety z cukinii, tarta z cukinii.
- Kolacja: zapiekane frytki z cukinią, sałatka z cukinią i kurkami.
Propozycja nr 2:
- Śniadanie: pasta warzywna z burakami, hummus z buraka, koktajl z buraka.
- Obiad: zupa krem z buraków, risotto buraczane, barszcz z buraków, buraczki zasmażane z jabłkiem.
- Kolacja: carpaccio z buraków, bułeczki z buraków, sałatka z buraków i fety.
Elwira Rogoda – kim jest?
Elwira Rogoda to autorka bloga „Jak ona to robi” poświęconego organizacji czasu, żywieniu i macierzyństwu. Prowadzi też profil na Instagramie o tej samej nazwie, który obserwuje ponad 21 tys. osób. Od lat inspiruje kobiety do aktywnego działania, dzieli się sprytnymi sposobami na lepszą codzienność oraz promuje ideę #planujeniemarnuje.
RozwińZobacz także
„Przestańmy robić zakupy na zasadzie 'zastaw się, a postaw się'” – Jagna Niedzielska o „zero waste” w blokowej kuchni
„Starsi może i biorą foliówki, ale rzadko kiedy wyrzucą jedzenie do kosza”. Ekspertka od zero waste podpowiada, czego możemy nauczyć się od starszego pokolenia
„Bez plastiku można żyć”. Paulina Górska mówi o tym, jak praktykuje ekologiczny styl życia we własnej rodzinie
Polecamy
Domagają się nowelizacji „rozporządzenia sklepikowego”. Aktywiści: ponad 17 proc. uczniów dyskryminowanych z uwagi na dietę
Wygląda jak brokuł, w smaku jest dziką krzyżówką trzech warzyw. Bimi dostępne już w polskich sklepach
Jakie napoje i jedzenie do szkoły warto przygotować dla dziecka?
Dieta na zdrowe stawy – co jeść i suplementować, by cieszyć się ich sprawnością
się ten artykuł?