Jak przygotowywać burgery z tuńczyka? I czy warto to robić?
Tuńczyk to ryba nie tylko smaczna, ale i niskokaloryczna. Nic więc dziwnego, że wiele osób szuka dań, w których można byłoby ją wykorzystać. Jednym z nich są burgery z tuńczyka. Przepis na nie nie jest z reguły trudny, a w naszym artykule przygotowaliśmy aż dwa. Jak zatem zrobić tego typu danie? I jakie właściwości ma odżywcze ma omawiana przez nas ryba?
Jakie właściwości odżywcze ma tuńczyk?
Tuńczyk zawiera przede wszystkim dużą ilość pełnowartościowego białka, witaminy D, A, E i K oraz te z grupy B. W porównaniu do łososia dostarcza organizmowi więcej cennych kwasów tłuszczowych Omega-3, które nie są produkowane w ludzkim organizmie. Do tego można w nim znaleźć potas, selen, fosfor czy nawet jod i magnez. Co więcej, znajduje się w nim mniej szkodliwych tłuszczów nasyconych niż w przypadku czerwonego mięsa.
W jakich postaciach można zakupić tuńczyka?
Zdecydowanie największą popularnością cieszy się tuńczyk w puszce – w postaci rozdrobnionej lub w kawałkach, np. w oleju roślinnym, sosie własnym czy też w wodzie. Dostępny jest on w sklepach również w formie filetów mrożonych bądź świeżych, a w niektórych z nich także jako stek czy polędwica.
Burgery z tuńczyka – przepis nr 1
Składniki (na 2 porcje):
- 0,5 łyżki czosnku (posiekanego),
- 1 łyżeczka świeżego szczypiorku (posiekanego),
- 0,5 łyżki pietruszki (suszonej),
- 210 g tuńczyka z puszki (odsączonego),
- 0,5 łyżki oliwy z oliwek i nieco więcej do gotowania,
- 0,5 dużego jajka (ubitego),
- 0,3 szklanki bułki tartej panko,
- 0,25 łyżeczki soli,
- 0,25 łyżeczki pieprzu,
- 0,5 łyżeczka papryki,
- bułka do burgerów z mąki pełnoziarnistej,
- opcjonalnie: pomidor, sałata, majonez.
Sposób przygotowania:
- W dużej misce umieść bułkę panko, oliwę, tuńczyka, szczypiorek oraz pietruszkę, pieprz, sól, paprykę, jajko, a także czosnek.
- Połącz wszystkie powyższe składniki do momentu aż uzyskasz jednolitą konsystencję.
- Podziel całość na 2 porcje i uformuj z niej 2 osobne kotlety.
- Na patelni umieść trochę oliwy z oliwek.
- Smaż kotlety przez okres 3-5 minut z każdej strony, do momentu aż uzyskają złocistobrązowy kolor.
- Umieść kotlety w bułkach z mąki pełnoziarnistej.
- Dodaj do całości ukochane dodatki, np. pomidor, sałatę czy majonez.
Burgery z tuńczyka – przepis nr 2
Składniki:
- 100 g puszki kukurydzy (którą należy odsączyć),
- 1,5 cebulki dymki (które należy drobno posiekać),
- 42 g białego chleba (który należy porwać na kawałki),
- 0,5 jajka (które należy ubić),
- 1 łyżka oleju roślinnego,
- 1 puszka tuńczyka w wodzie (który należy odsączyć),
- 4 bułki pełnoziarniste,
- 1 łyżka oleju roślinnego,
- 12,5 g sera cheddar (który należy zetrzeć),
- sałata,
- salsa,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Miksuj chleb w malakserze do momentu aż powstaną okruchy.
- Chleb umieść w misce.
- Do malaksera włóż kukurydzę i miksuj ją do chwili aż będzie bardzo drobno posiekana.
- W misce z chlebem umieść posiekaną i nieposiekaną kukurydzę, ser, tuńczyka oraz cebulę i posyp całość przyprawami, np. solą i pieprzem.
- Następnie całość precyzyjnie wymieszaj.
- Dodawaj do mieszanki jajko – rób to stopniowo (być może wykorzystanie całej połówki nie będzie konieczne), aż całość będzie odpowiednio lepka, aby wykorzystać ją do ulepienia 2 burgerów.
- Wlej na patelnię olej i go rozgrzej.
- Smaż burgery przez 5 minut po każdej stronie. Powinny mieć one złotą barwę oraz być gorące wewnątrz.
- Między bułki i kotleta włóż sałatę oraz posmaruj mięso dużą łyżką salsy.
Bibliografia:
- Aberoumand A., Baesi F., The nutritional quality and contents of heavy elements due to thermal processing and storage in canned Thunnus tonggol fish change compared to fresh fish, Food Science & Nutrition, 2023, 11(6): 3588–3600.
- Chamorro F., Cassani L., Garcia-Oliveira P., Barral-Martinez M., Jorge A. O. S., Pereira A. G., Otero P., Fraga-Corral M., Oliveira M. B. P. P., Prieto M. A., Health benefits of bluefin tuna consumption: (Thunnus thynnus) as a case study, Frontiers in Nutrition, 2024, 11: 1340121.
- Hosomi R., Yoshida M., Fukunaga K., Seafood Consumption and Components for Health, Global Journal of Health Science, 2012 May, 4(3), s. 72–86.
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy
Wygląda jak brokuł, w smaku jest dziką krzyżówką trzech warzyw. Bimi dostępne już w polskich sklepach
Dieta na zdrowe stawy – co jeść i suplementować, by cieszyć się ich sprawnością
Jak odchudzić dziecko? Poradnik dla rodziców
Aronia – poznaj polskie superfood. „To jeden z najzdrowszych owoców świata”
się ten artykuł?