3 min.
Sportowiec wegetarianin

Sportowiec, wegetarianin, fot. Shutterstock
12.08.2022
Masz problemy z jelitami? Wypróbuj „Metodę 5R”, czyli plan naprawczy polecany przez dietetyka
10.08.2022
Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad
09.08.2022
Popularne lody wycofane. Powodem wystąpienie rakotwórczego tlenku etylenu
08.08.2022
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
07.08.2022
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!
Wiele osób sądzi, że bez dostarczania organizmowi mięsa nie da się intensywnie trenować, a sportowcy wegetarianie są słabsi i gorzej umięśnieni. Nieprawda. Produkty bezmięsne są w stanie zaspokoić zapotrzebowania osób trenujących nawet wyczynowo.
W 1997 roku Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyczne i Dietetycy z Kanady wydali oświadczenie, w którym oznajmili, że produkty wegetariańskie są w stanie zaspokoić zapotrzebowania osób trenujących wyczynowo. Zrobili to oczywiście po całym szeregu badań. Mimo tego, wciąż panuje przekonanie, że bez mięsa się nie da. No cóż… My sami jesteśmy mięsożerni i jeśli mam być szczery, jakoś nie wyobrażamy sobie, aby mogło się to zmienić. Jednak w moim kilkuletnim doświadczeniu w pracy z klientami wciąż trafiają się osoby niejedzące mięsa. Czy mają przez to przestać uprawiać sport? Ależ skąd! Po prostu dbać o zbilansowane posiłki w trochę inny sposób.
Po pierwsze: zadbaj o białko
Będąc na diecie wegetariańskiej, powinno się dostarczać białka z takich produktów jak: warzywa strączkowe, nabiał, jajka, nasiona, orzechy, zboża oraz produkty sojowe.
Jednak pojedyncze produkty nie zawierają w sobie wszystkich potrzebnych aminokwasów, dlatego powinno się łączyć produkty zbożowe z warzywami strączkowymi, co daje wysokiej jakości białko, np.
– Fasola i gorące warzywa z ryżem lub makaronem
– Kanapki z masłem orzechowym
– Burgery torfu w bułce
Osoby aktywne fizycznie, które zrezygnowały z mięsa i cały czas zwiększają swoją intensywność treningową, powinny pamiętać o zwiększeniu liczby spożywanych kalorii i o uzupełnianiu białek. Dla pewności powinieneś przyjmować więcej źródeł węglowodanów pod postacią suszonych owoców, soków owocowych, produktów pełnoziarnistych. Jeżeli nie będziesz tego kontrolował, okaże się, że będzie cię męczyć gorsze samopoczucie, znużenie, stracisz na wadze, będziesz zmęczony, a twoja regeneracja będzie trwała dłużej.
Uzupełniaj dobre tłuszcze
Jeżeli jesteś wegetarianinem i nie jadasz ryb, musisz zwiększyć podaż kwasów tłuszczowych Omega-3 i wybierać produkty bogate w kwas alfa-linolenowy ( ALA) – sięgaj po nasiona dyni, olej lniany. Staraj się spożywać ten kwas w ilości ok 4 g. dziennie.
W 2005 r. Brytyjskie Stowarzyszenie Dietetyczne ( BDA) oznajmiło, że „ zbilansowana dieta” wegetariańska może dostarczyć wszystkich substancji odżywczych potrzebnych organizmowi w każdym wieku” ( BDA,2005). Odżywianie się osób, które stosują urozmaiconą, racjonalną dietę wegetariańską ,jest równie wartościowe jak to zalecane w postaci diety niskotłuszczowej, a bogatej w błonnik. Badania medyczne wykazały, że wegetarianie rzadziej zapadają na niektóre choroby, np. nowotwory, choroby serca, cukrzycę dietozależną, otyłość i wysokie ciśnienie krwi (Appleby i in.,1999.)
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

08.08.2022
Klątwa MONW, czyli otyłość, której nie widać. Jak ją rozpoznać i jak z nią walczyć, mówi Klaudia Wiśniewska, dietetyczka

01.08.2022
„Głodówka oczyszczająca nie istnieje. Bo z czego miałaby oczyszczać? Raczej nie z toksyn czy złogów w jelitach” – mówi dietetyk kliniczny Kamil Paprotny

22.07.2022
Piotr Ciemny: Zbieranie chwastów kojarzy się ze starszym panem w kaloszach, w obdartej koszuli. Ja do tego obrazka ludziom nie pasowałem

17.07.2022