Przejdź do treści

Przepis na pieczone gruszki słodko-słone. Sprawdzą się o każdej porze dnia!

Tekst o przepisie na pieczone gruszki słodko-słone. Na zdjęciu: Jedzenie na tacy z jedzeniem - HelloZdrowie
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?

Pieczone gruszki ze słonym serem kozim, rozmarynem, orzechami i słodkim miodem to ani deser, ani do końca wytrawne danie. Taka przekąska świetnie sprawdzi się więc i jako przystawka, jako drugie śniadanie albo kolacja. Skorzystaj z przepisu.

Gruszki są źródłem m.in. kwasu foliowego, witaminy D, E, K i C. Oprócz tego zawierają potas, bor, magnez i miedź. Poza tym są bogate w antyoksydanty i błonnik. Oznacza to, że opóźniają procesy starzenia i wypełniają żołądek. Dają uczucie sytości i regulują pracę jelit. Częste jedzenie gruszek obniża ciśnienie krwi, a ponieważ owoce te mają wysoką zawartość żelaza, przeciwdziała anemii. Gruszki mają dobry wpływ na pracę mózgu oraz wzmacniają koncentrację. Działają też moczopędnie i oczyszczające organizm.

Ciekawostką jest, że są dosyć kaloryczne, ale mają niski indeks glikemiczny. Jedzenie ich poleca się osobom zmagającym się z migreną.

Co może być smaczniejszego od gorącej, miękkiej, rozpływającej się gruszki z serem, chrupiącymi orzechami, ze słodkim miodowym akcentem? My uwielbiamy takie połączenia!

Pieczone gruszki słodko-słone

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki:

– 3 dojrzałe gruszki
– ok. 3-4 łyżki miodu
– łyżka igiełek rozmarynu
– ok. 5-6 czubatych łyżek rolady sera koziego
– garść ulubionych orzechów
– porządna szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej

Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Gruszki umyj, osusz i przekrój na pół. Wydrąż gniazda nasienne i w powstałe wgłębienia włóż ser. Gruszki ułóż w naczyniu do pieczenia. Rozmaryn rozetrzyj w dłoniach i posyp nim owoce. Orzechy posiekaj na większe kawałki i rozsyp na gruszki, całość skrop miodem. Posyp gałką. Piecz ok. 15-20 minut, aż gruszki zmiękną, a ser się rozpuści i zarumieni. Jedz gorące.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?