Przejdź do treści

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

Wegetariański tuning dnia IStock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Jeśli wegetarianizm cię kusi, ale nie stać cię na ostateczne rozwiązanie kwestii mięsożerstwa w twoim życiu, spróbuj poddać swój dotychczasowy jadłospis wegetariańskiemu tuningowi. Nie musisz od razu żegnać się raz na zawsze z ukochanym schabowym, zastępując go ze łzami w oczach kotletami z cieciorki. Urozmaicaj i próbuj – małymi krokami.

Czym jest wegetarianizm, wie chyba każdy. Ta dieta, która nierzadko staje się stylem życia, ma swoich zwolenników, a także zagorzałych przeciwników.Zamiast więc zastanawiać się, czy jeść mięso, czy rzucić ten krwiożerczy nawyk, spróbuj urozmaicić swój dotychczasowy jadłospis, czerpiąc z przepisów bazujących na warzywach. Szybko się przekonasz, że warzywa w diecie to coś więcej niż pomidorek na kanapce czy surówka z kapusty do obiadu. Możliwości są praktycznie niewyczerpane. Wystarczy fajna wegeinspiracja, by codzienny posiłek prawie bez wysiłku zmienić w kulinarny majstersztyk.

ŚNIADANIE – postaw na kolor

Zaczynamy dzień! Skoro zjeść coś z samego rana wypada, spraw, aby ten obowiązek był także momentem przyjemności. Przeciętny mięsożerca uważa, że mięso jest kluczowym elementem posiłku. To ono ma konkretny smak, reszta jest tylko dodatkiem. Błąd. Warzywa, odpowiednio przyprawione, pod względem smakowym w niczym nie ustępują mięsnej konkurencji. A jak wyglądają! Pamiętaj, że konsumujesz także wzrokiem. Jedzenie powinno być przyjemne również dla oka. Na twoim talerzu może być obecna cała paleta barw. W tym temacie kuchnia wegetariańska jest w stanie zaoferować ci naprawdę wiele. Od fioletowych bakłażanów, przez czerwone pomidory, po piękne pomarańczowe dynie. Kolorowe śniadanie to doskonały pomysł na zachęcenie dzieci do jedzenia – naukowcy z Uniwersytetu Cornwella dowodzą, że o atrakcyjności posiłku decyduje u dzieci liczba kolorów na talerzu (dorosłym wystarczą trzy kolory, natomiast u dzieci jedzeniowy sukces gwarantuje dopiero sześć). Nawet najprostsze danie podane w nietuzinkowy sposób będzie prezentować się ciekawiej, poza tym kolorowe śniadanie naprawdę poprawi ci humor.

Nasza propozycja: Plasterki szynki na kanapce zastąp pastą z zielonego groszku.

Pasta z zielonego groszku

Składniki:
puszka konserwowego zielonego groszku
sól
pieprz ziołowy
dla chętnych ząbek czosnku
około 1 łyżeczki oleju

Przygotowanie:
Groszek odcedzamy i przekładamy do naczynia, w którym rozgniatamy go widelcem. Następnie dodajemy przyprawy, czosnek oraz olej i wszystko razem mieszamy. Pastą smarujemy kromkę razowego pieczywa, gotową kanapkę dekorujemy natką pietruszki, plasterkiem pomidora lub kawałkiem czerwonej papryki.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł

OBIAD – wege nie znaczy papka

Skoro lubisz raczyć się mięsem przygotowanym na 30 różnych sposobów, daj się ponieść fantazji i spróbuj wyczarować nowe przysmaki obiadowe, tym razem warzywne. Gotuj, grilluj, mieszaj! Otwórz lodówkę i spójrz na nią w nowy sposób. Posiłkiem bez mięsa też można się najeść. Zwłaszcza że właśnie tego oczekujemy od obiadu. Gęste sosy, zapiekanki czy pożywne zupy kremy są w stanie naprawdę porządnie nasycić. Dania z roślin strączkowych warto włączyć do jesienno-zimowego menu. Wykorzystaj więc znany ci przepis i zmodyfikuj go w sposób bezmięsny. Jeśli uważasz, że druga, nieodłączna część słowa „kotlet” to „schabowy” lub „mielony”, pora zweryfikować to przekonanie. Do przyrządzania kotletów doskonale nadają się również: ryż, ziemniaki, różnego rodzaju kasze, soczewica, kalafior, marchewka, szpinak, tofu, feta, ziarna słonecznika czy sezamu i wiele innych produktów, których o kotletowy potencjał nawet nie podejrzewałeś. Boisz się, że takie kotlety nie przetrwają smażenia w całości? Niepotrzebnie. Dania wegetariańskie naprawdę nie muszą być papką. Tradycyjna metoda na utrzymanie kotleta w całości to dodanie do składu jajka. Możesz też dosypać bułki tartej, mąki kukurydzianej, kaszy manny lub dodać trochę płatków – w ten sposób doskonale scalisz przygotowaną masę.

Nasza propozycja: kotlety z kalafiora zamiast typowego mielonego.

Kotlety z kalafiora

Składniki:
1 kalafior
2 surowe jajka
koperek
pietruszka
3 łyżki bułki tartej
sól
pieprz
olej do smażenia

Przygotowanie:
Kalafiora podzielonego na różyczki gotujemy w wodzie, aż nieco zmięknie. Po odcedzeniu rozgniatamy go w misce. Koperek i pietruszkę drobno kroimy. Pozostałe składniki wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy. Zależnie od upodobań można dodać dowolne przyprawy: zioła, paprykę pikantną lub słodką albo zeszkloną wcześniej na oliwie drobno posiekaną cebulę. Jeśli masa jest za rzadka, można dodać więcej bułki tartej lub łyżkę parmezanu, który przy okazji wyostrzy smak. Z powstałej masy formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na gorącym oleju na złocisty kolor.

Paulina Górska / Instagram

KOLACJA – potęga zapachu

Większość z nas nie odmawia sobie przyjemności wieczornego posiłku. Czym innym jednak jest zjedzenie w ramach ostatniego posiłku wielkiej buły, czym innym lekkiej sałatki czy warzyw na parze. Kolacja musi być lekka, by nocą organizm mógł zająć się przede wszystkim regeneracją, a nie trawieniem. Ale lekka też może być pachnąca i aromatyczna. Jedzenie oddziałuje nie tylko na jeden zmysł. Wspaniałe zapachy wprawiają w doskonały nastrój. Zapamiętujemy je na długo – chyba każdy ma swoją własną kolekcję zapachów ulubionych dań z dzieciństwa. Jeśli do kolacji dodamy zioła, nie tylko zapewnimy posiłkowi kuszący zapach, ale też poprawimy trawienie. Warto pamiętać, że niektóre zioła mają działanie uspokajające, więc przygotowana z ich użyciem potrawa ułatwi zasypianie.

Nasza propozycja: sałatka z melisą zamiast kanapek.

Sałatka z melisą

Składniki:
½ główki małej białej kapusty
pęczek czerwonych rzodkiewek
cebula
2 łyżki posiekanych listków melisy
łyżka posiekanej natki pietruszki
2–3 łyżki oleju
łyżka soku z cytryny
łyżeczka cukru
sól i pieprz

Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy, cebulę i rzodkiewki kroimy – najlepiej na plasterki. Melisę i natkę pietruszki drobno siekamy. Następnie mieszamy olej z sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę i dokładnie mieszamy.

Smacznego!

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Brokuły jesienią – wartości odżywcze, właściwości. Jak je gotować?

płatki śniadaniowe

7 „odchudzających” produktów, które… nie odchudzają!

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

kobieta pijąca koktajl

„Czysta micha” wcale nie taka czysta! Dlaczego trend „clean eating” przynosi więcej szkody niż pożytku?

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera! Najwyższa pora, żeby odczarować to niedoceniane warzywo

Głęboki smak i duża oszczędność. We wrześniu jemy na pomarańczowo, fioletowo i czerwono

Mizuna (sałata japońska) – przepisy, właściwości, uprawa musztardowca w ogródku i na balkonie

Ogórkowe love, czyli 3 letnie przepisy z ogórkiem

Naleśniki ryżowe z kabaczkiem. Aromatyczne danie w sam raz na sierpień

4 propozycje "inflacyjnych" obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty

4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty

Warzywa psiankowate – lista, właściwości zdrowotne, czy są bezpieczne

„Głodówka oczyszczająca nie istnieje. Bo z czego miałaby oczyszczać? Raczej nie z toksyn czy złogów w jelitach” – mówi dietetyk kliniczny Kamil Paprotny

Lody z zielonego groszku. Obłędny smak, bajeczny kolor!

Słoiki z kiszonymi ogórkami

Kisisz ogórki w butelkach po napojach? To poważny błąd, przekonuje chemiczka Sylwia Majcher

Dieta na urlopie. Jak uniknąć niezdrowych pułapek?

fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa rządzi! 3 przepisy na dania z tym warzywem w roli głównej

Grzyby na patelni

Garście pełne wiśni, porzeczek, jagód i kurek, ale nie tylko! Co jeść w lipcu, wymienia Sylwia Majcher

Witariańskie lato

Witariańskie lato. Poznaj trzy pomysły na warzywa i owoce

Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

Sałatka warzywa w misce

Pomidor i ogórek to toksyczne połączenie? Ekspertki z „Czytamy Etykiety” rozwiewają wątpliwości

Chipsy warzywne – jak zrobić domowe chipsy z piekarnika?

Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!

Nie, dziękuję, jestem na diecie

Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!

×