Przejdź do treści

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

Wegetariański tuning dnia IStock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Regularne jedzenie posiłków - co to oznacza?
Przybierasz na wadze, masz ochotę na słodkie i tłuste? To może być wina nieregularnego spożywania posiłków
Pieprz cayenne – dawkowanie, właściwości, zastosowanie
Kiełki fasoli mung – wartości odżywcze, właściwości i hodowla
Lody wegańskie
Wegańskie lody. Sprawdź te 3 przepisy idealne na lato
Co się stanie, gdy zjesz za dużo orzechów? Skutki uboczne mogą być wyjątkowo przykre

Jeśli wegetarianizm cię kusi, ale nie stać cię na ostateczne rozwiązanie kwestii mięsożerstwa w twoim życiu, spróbuj poddać swój dotychczasowy jadłospis wegetariańskiemu tuningowi. Nie musisz od razu żegnać się raz na zawsze z ukochanym schabowym, zastępując go ze łzami w oczach kotletami z cieciorki. Urozmaicaj i próbuj – małymi krokami.

Czym jest wegetarianizm, wie chyba każdy. Ta dieta, która nierzadko staje się stylem życia, ma swoich zwolenników, a także zagorzałych przeciwników.Zamiast więc zastanawiać się, czy jeść mięso, czy rzucić ten krwiożerczy nawyk, spróbuj urozmaicić swój dotychczasowy jadłospis, czerpiąc z przepisów bazujących na warzywach. Szybko się przekonasz, że warzywa w diecie to coś więcej niż pomidorek na kanapce czy surówka z kapusty do obiadu. Możliwości są praktycznie niewyczerpane. Wystarczy fajna wegeinspiracja, by codzienny posiłek prawie bez wysiłku zmienić w kulinarny majstersztyk.

ŚNIADANIE – postaw na kolor

Zaczynamy dzień! Skoro zjeść coś z samego rana wypada, spraw, aby ten obowiązek był także momentem przyjemności. Przeciętny mięsożerca uważa, że mięso jest kluczowym elementem posiłku. To ono ma konkretny smak, reszta jest tylko dodatkiem. Błąd. Warzywa, odpowiednio przyprawione, pod względem smakowym w niczym nie ustępują mięsnej konkurencji. A jak wyglądają! Pamiętaj, że konsumujesz także wzrokiem. Jedzenie powinno być przyjemne również dla oka. Na twoim talerzu może być obecna cała paleta barw. W tym temacie kuchnia wegetariańska jest w stanie zaoferować ci naprawdę wiele. Od fioletowych bakłażanów, przez czerwone pomidory, po piękne pomarańczowe dynie. Kolorowe śniadanie to doskonały pomysł na zachęcenie dzieci do jedzenia – naukowcy z Uniwersytetu Cornwella dowodzą, że o atrakcyjności posiłku decyduje u dzieci liczba kolorów na talerzu (dorosłym wystarczą trzy kolory, natomiast u dzieci jedzeniowy sukces gwarantuje dopiero sześć). Nawet najprostsze danie podane w nietuzinkowy sposób będzie prezentować się ciekawiej, poza tym kolorowe śniadanie naprawdę poprawi ci humor.

Nasza propozycja: Plasterki szynki na kanapce zastąp pastą z zielonego groszku.

Pasta z zielonego groszku

Składniki:
puszka konserwowego zielonego groszku
sól
pieprz ziołowy
dla chętnych ząbek czosnku
około 1 łyżeczki oleju

Przygotowanie:
Groszek odcedzamy i przekładamy do naczynia, w którym rozgniatamy go widelcem. Następnie dodajemy przyprawy, czosnek oraz olej i wszystko razem mieszamy. Pastą smarujemy kromkę razowego pieczywa, gotową kanapkę dekorujemy natką pietruszki, plasterkiem pomidora lub kawałkiem czerwonej papryki.

OBIAD – wege nie znaczy papka

Skoro lubisz raczyć się mięsem przygotowanym na 30 różnych sposobów, daj się ponieść fantazji i spróbuj wyczarować nowe przysmaki obiadowe, tym razem warzywne. Gotuj, grilluj, mieszaj! Otwórz lodówkę i spójrz na nią w nowy sposób. Posiłkiem bez mięsa też można się najeść. Zwłaszcza że właśnie tego oczekujemy od obiadu. Gęste sosy, zapiekanki czy pożywne zupy kremy są w stanie naprawdę porządnie nasycić. Dania z roślin strączkowych warto włączyć do jesienno-zimowego menu. Wykorzystaj więc znany ci przepis i zmodyfikuj go w sposób bezmięsny. Jeśli uważasz, że druga, nieodłączna część słowa „kotlet” to „schabowy” lub „mielony”, pora zweryfikować to przekonanie. Do przyrządzania kotletów doskonale nadają się również: ryż, ziemniaki, różnego rodzaju kasze, soczewica, kalafior, marchewka, szpinak, tofu, feta, ziarna słonecznika czy sezamu i wiele innych produktów, których o kotletowy potencjał nawet nie podejrzewałeś. Boisz się, że takie kotlety nie przetrwają smażenia w całości? Niepotrzebnie. Dania wegetariańskie naprawdę nie muszą być papką. Tradycyjna metoda na utrzymanie kotleta w całości to dodanie do składu jajka. Możesz też dosypać bułki tartej, mąki kukurydzianej, kaszy manny lub dodać trochę płatków – w ten sposób doskonale scalisz przygotowaną masę.

Nasza propozycja: kotlety z kalafiora zamiast typowego mielonego.

Kotlety z kalafiora

Składniki:
1 kalafior
2 surowe jajka
koperek
pietruszka
3 łyżki bułki tartej
sól
pieprz
olej do smażenia

Przygotowanie:
Kalafiora podzielonego na różyczki gotujemy w wodzie, aż nieco zmięknie. Po odcedzeniu rozgniatamy go w misce. Koperek i pietruszkę drobno kroimy. Pozostałe składniki wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy. Zależnie od upodobań można dodać dowolne przyprawy: zioła, paprykę pikantną lub słodką albo zeszkloną wcześniej na oliwie drobno posiekaną cebulę. Jeśli masa jest za rzadka, można dodać więcej bułki tartej lub łyżkę parmezanu, który przy okazji wyostrzy smak. Z powstałej masy formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na gorącym oleju na złocisty kolor.

Paulina Górska / Instagram

KOLACJA – potęga zapachu

Większość z nas nie odmawia sobie przyjemności wieczornego posiłku. Czym innym jednak jest zjedzenie w ramach ostatniego posiłku wielkiej buły, czym innym lekkiej sałatki czy warzyw na parze. Kolacja musi być lekka, by nocą organizm mógł zająć się przede wszystkim regeneracją, a nie trawieniem. Ale lekka też może być pachnąca i aromatyczna. Jedzenie oddziałuje nie tylko na jeden zmysł. Wspaniałe zapachy wprawiają w doskonały nastrój. Zapamiętujemy je na długo – chyba każdy ma swoją własną kolekcję zapachów ulubionych dań z dzieciństwa. Jeśli do kolacji dodamy zioła, nie tylko zapewnimy posiłkowi kuszący zapach, ale też poprawimy trawienie. Warto pamiętać, że niektóre zioła mają działanie uspokajające, więc przygotowana z ich użyciem potrawa ułatwi zasypianie.

Nasza propozycja: sałatka z melisą zamiast kanapek.

Sałatka z melisą

Składniki:
½ główki małej białej kapusty
pęczek czerwonych rzodkiewek
cebula
2 łyżki posiekanych listków melisy
łyżka posiekanej natki pietruszki
2–3 łyżki oleju
łyżka soku z cytryny
łyżeczka cukru
sól i pieprz

Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy, cebulę i rzodkiewki kroimy – najlepiej na plasterki. Melisę i natkę pietruszki drobno siekamy. Następnie mieszamy olej z sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę i dokładnie mieszamy.

Smacznego!

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Tilapia – właściwości, cena, pochodzenie, jak przyrządzić

Łosoś atlantycki a norweski i bałtycki. Czy warto go jeść?

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

Bomby pestycydowe - chemia z... warzywniaka

Chemia z warzywniaka. Te owoce i warzywa to prawdziwe bomby pestycydowe

Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 5 faktów na jego temat, których nie znałaś

Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 3 fakty na jego temat, których nie znałaś

Micha zdrowia. Buddha bowl, smoothie bowl, poke – z czym to się je?

Kapusta – pospolita tylko z pozoru

Kapusta – pospolita tylko z pozoru. Sprawdź 3 przepisy na pyszne dania z kapusty

Niezdrowe nawyki żywieniowe – te przyzwyczajenia warto wyeliminować

Talerz z kawałkiem ciasta

Czy po dniu obżarstwa można przytyć? Ile tyjemy w jeden dzień?

Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?

Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?

Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?

Dieta na 2000 kcal – jadłospis, dla kogo? Czy na diecie 2000 kcal można schudnąć?

Rzepa biała i czarna – jak jeść, gdzie kupić, jakie mają wartości?

Pasternak – jak wygląda, właściwości, przepisy. Pasternak a pietruszka

miód

5 najlepszych zamienników cukru

6 rzeczy, które spowalniają metabolizm

Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną

pączki

Tłusty czwartek. Jak zjeść pączka i nie przytyć? Ile pączek ma kalorii?

Szybko czy wolno? Wyjaśniamy, jak jeść, żeby na dłużej zaspokoić apetyt

Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?

Jedzenie dobre dla mózgu

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki Czytamy Etykiety

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki „Czytamy Etykiety”

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

18 przepisów dla miłośników awokado

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać