Przejdź do treści

Upadło na ziemię! Czy można to zjeść?

Upadło na ziemię! Czy można to zjeść? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Mąka sezamowa – zastosowanie, jak zrobić ją samodzielnie
Nie tylko picie kawy. Sprawdź czego jeszcze nie warto robić na pusty żołądek
Mąka z amarantusa – właściwości, indeks glikemiczny
Carpaccio, trufle, pudding. Przepisy na 3 desery z awokado
Lubisz cytrusy? To super! Poznaj ich pięć zalet

Dziecko niezdarnie jedzące owoce, kobieta w biegu przygotowująca sobie lunch do pracy, dziadek z kanapką w ręku. Niezależnie od wieku każdemu zdarza się upuścić na ziemię apetycznie zapowiadające się jedzenie. I co wtedy? Powinno trafić do kosza czy może do ust?

„5 sekund nie leżało”

Niektórzy kierują się powszechnie znaną zasadą: jeśli jedzenie nie leżało na ziemi dłużej niż 5 sekund, można je bezpiecznie zjeść. Czy to prawda? Ten mit zakłada, że w tak krótkim czasie brud i bakterie nie zdążą się na nie przedostać. Co prawda obalenie go nie jest krokiem milowym dla ludzkości, ale pomogłoby wyjaśnić, co można bezpiecznie zjeść. Postanowił to sprawdzić profesor dietetyki z Uniwersytetu Clemson. W tym celu wykonał w swoim laboratorium eksperyment, który miał odpowiedzieć na pytanie, czy po upadku na ziemię dochodzi do zanieczyszczenia jedzenia. Okazało się, że zasada ta się sprawdza, ale nie na każdej podłodze.

Skąd się wzięła reguła „5 sekund”?

Dylemat, czy jedzenie po upadku na ziemię jest nadal zdatne do jedzenia, towarzyszy człowiekowi nie od dziś. Za zapoczątkowanie mitu o bezpiecznych 5 sekundach obwinia się Julię Child. To znana kucharka, która w latach 60. uczyła Amerykanów gotować. Przez dziesięć lat prowadziła telewizyjny program kulinarny. Podczas jednych z nagrań szef kuchni z Francji zauważył, że prowadząca upuściła naleśnik na blachę piekarnika i wrzuciła go z powrotem na patelnię, z wyjaśnieniem, że są sami w kuchni i goście nigdy się o tym nie dowiedzą. Jak to zwykle bywa z anegdotami, zaczęła ona żyć swoim życiem i dopowiedziano do niej regułę 5 sekund.

Trudno jest dowiedzieć się, skąd tak naprawdę wzięło się to usprawiedliwienie, ale z ankiety przeprowadzonej w 2003 roku wynika, że 70 proc. kobiet i 56 proc. mężczyzn wierzy w nią i nie przejmuje się tym, że jedzenie przez moment było na ziemi.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Etykieta na produkcie / istock

Reguła 5 sekund – co na to nauka?

Pierwszy eksperyment pokazujący, jak szybko bakterie przedostają się na jedzenie, przeprowadzili licealiści podczas praktyk na Uniwersytecie Illinois. Zaszczepili oni bakterie na podłodze zbudowanej z płytek, a później umieścili na niej jedzenie. Zauważyli, że w ciągu 5 sekund bakterie przedostały się na żelki i ciastka. Jednak ci młodzi naukowcy nie mieli jeszcze takich narzędzi, by sprawdzić, jaki rodzaj tak szybko skusił się na słodkości.

Temat podjął też zespół naukowców z Uniwersytetu Clemson. By sprawdzić, jak długo jedzenie może bezpiecznie leżeć na ziemi, umieścili na podłodze z płytek, drewna i dywanie bakterie salmonelli. Potem sprawdzano, jaka ich ilość znalazła się na makaronie z sosem bolońskim i chlebie w ciągu 5, 30 i 60 sekund. Analizowano to w sytuacji, kiedy bakterie były na podłodze 2, 4, 8 i 24 godziny. Eksperyment pokazał, że bakteriom wystarcza mniej niż 5 sekund, by przedostać się na jedzenie. Tak naprawdę bardziej istotne jest to, w jakim stopniu zabrudzone jest miejsce, z którym jedzenie miało kontakt. Dlatego jeśli myjesz podłogę w kuchni częściej niż blat, może się ona okazać bezpieczniejszą przestrzenią do gotowania.

Znaczenie ma też to, na jaki rodzaj podłogi upadło jedzenie. Lepiej, jeśli będzie miało kontakt z dywanem niż drewnianym parkietem czy ceramicznymi płytkami. Kiedy umieszczono bakterie właśnie na dywanie, okazało się, że tylko 1 proc. zdołał przedostać się na jedzenie. W przypadku drewna i płytek udało się to aż 48-70 proc. Wnioski te potwierdziły także badania przeprowadzone na Uniwersytecie Asto w Wielkiej Brytanii. Przy okazji tej analizy sprawdzono, że aż 87 proc. badanych zjadłoby jedzenie, które upadło na ziemię.

Dietetycy wybrali owoc roku 2020. O włos wyprzedził inny popularny gatunek

Zjeść czy nie zjeść?

Jeśli na podłodze są miliony bakterii, to gdy na jedzenie przedostanie się zaledwie 0,1 proc., i tak pojawia się zagrożenie zatrucia pokarmowego. Jednak tylko niektóre ich rodzaje tak naprawdę zagrażają. Na szczęście jest to niewielka grupa. Na przykład bakterie E.coli mogą wywołać kilka chorób, a nawet doprowadzić do śmierci, zwłaszcza u tych osób, u których układ odpornościowy działa nieprawidłowo. Ryzyko, że te bakterie znajdą się na posadzce, jest jednak mniejsze niż w przypadku blatu czy zlewu.

Warto bowiem pamiętać, że bakterie dostają się na jedzenie nie tylko przez kontakt z brudną podłogą. Mogą pochodzić z surowego mięsa, rozmnażać się na zawilgoconych powierzchniach, jak zmywak, znajdują się na niedokładnie umytych dłoniach, rozprzestrzenia je kaszląca albo kichająca osoba. Na rękach, jedzeniu czy naczyniach mogą znajdować się pojedyncze bakterie, ich kolonie, a nawet tzw. biofilm bakteryjny. Jest to błona, którą tworzą bakterie, by się chronić. To zwarta struktura, która, kiedy już powstanie, jest bardzo trudna do usunięcia. Powstawaniu jej zapobiega dokładne mycie i dezynfekcja używanych przedmiotów

Dlatego kiedy zjesz kanapkę, która upadła na podłogę, szanse, że skończysz z zatruciem pokarmowym, wcale nie są tak duże. Jednak jeśli w miejscu, na które upadła, były bakterie, możesz być pewien, że przedostały się na nią szybciej niż w 5 sekund. Dlatego najlepsze, co możesz zrobić, to dokładnie myć ręce i utrzymywać czystość w swoim otoczeniu.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Czy GMO to faktycznie samo zło? Odpowiada biotechnolog Dawid Polak

Czy GMO to faktycznie samo zło? Odpowiada biotechnolog Dawid Polak

Owoce kaki – właściwości i zastosowanie jabłka orientu

Fasola adzuki – właściwości i zastosowanie

Chlebek bananowy bezglutenowy – przepisy i właściwości

Kobieta leży na łóżku

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

Koszenila – barwnik spożywczy z suszonych owadów. Czy jest szkodliwa?

GIS ostrzega przed salmonellą na skorupkach jaj. "Zagrożenie dla zdrowia"

GIS ostrzega przed salmonellą na skorupkach jaj. „Zagrożenie dla zdrowia”

To bakterie decydują o tym, co jesz? Dowiedz się, jak przejąć kontrolę nad jadłospisem

Chałwa

Salmonella w partii chałwy znanej marki. GIS wydał ostrzeżenie

Zapotrzebowanie kaloryczne – jak obliczyć i co na nie wpływa?

Przepis na domowe suszone pomidory. Nie kupuj, zrób sama!

Miód gryczany – właściwości zdrowotne i zastosowanie

Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów

Miód lawendowy – pochodzenie, właściwości i zastosowanie

Maltitol – zastosowanie, szkodliwość, kalorie, cena

Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny

Teff – pochodzenie, wartość odżywcza, przepisy

Miód rzepakowy – właściwości, kalorie. Miód dla cukrzyka?

Miód wrzosowy – właściwości, zastosowanie, cena

Zjadłaś przeterminowane jedzenie? Uważaj nie tylko na zatrucie pokarmowe

Wybierasz się na grzyby? Sprawdź, czy możesz je później zamrozić

Sprawdź datę ważności produktów, które masz w domu. Niektóre najprawdopodobniej nie nadają się już do użytku

Kiełki rzodkiewki – właściwości, zastosowanie, hodowla

Kiełki lucerny – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

12 przepisów na sałatki wigilijne

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

×