Przejdź do treści

Święta na bezglutenie

święta
Święta na bezglutenie Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Jak możesz sobie sama poradzić z refluksem i zgagą? Kamil Kozakowski podpowiada, jakie ćwiczenia mogą być pomocne
Antocyjany – dużo się o nich mówi, ale wiesz, czym właściwie są i dlaczego są tak ważne? Wyjaśnia Michał Kot
Kiszona kapusta to nie tylko świetne panaceum na przeziębienie. Poznaj jej inne właściwości!
Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność
Co jeść (a czego nie), żeby zasnąć?

Święta to taki szczególny czas, kiedy większość z nas stosuje zasadę „raz na rok”. Zgodnie z nią puszczamy wodze konsumpcyjnej fantazji i dietetyczne hamulce. Ale dla osób chorych na celiakię czy cierpiących na nietolerancje pokarmowe każde odstępstwo od codziennej diety może powodować poważne konsekwencje zdrowotne. Jak wobec tego przetrwać Boże Narodzenie „na bezglutenie”?

Być może problem dotyczy was, być może będziecie chcieli przyjąć na świąteczny obiad czy wigilijną kolację bezglutenowego gościa. Poniżej znajdziecie kilka zasad, które pomogą wam skomponować świąteczne menu i zorganizować święta tak, by wszyscy czuli się komfortowo.

Zaproś gości do siebie

Jeśli obawiasz się, że spędzenie Wigilii poza domem może być dla ciebie zbyt dużym żywieniowym wyzwaniem, zaproś rodzinę do siebie. W ten sposób nie tylko ograniczysz pokusy, ale także zyskasz pewność, że wszystkie potrawy zostaną przygotowane z bezpiecznych produktów i w bezpiecznych warunkach. Doświadczeni celiacy na pewno są tego świadomi, ale warto wspomnieć, że zarówno niedozwolone składniki, jak i naczynia oraz kuchenne akcesoria zanieczyszczone glutenem mogą nasilić objawy tej poważnej nietolerancji.

Organizowanie przyjęcia świątecznego to również świetna okazja do edukowania gości. Podczas degustacji wigilijnych potraw mogą oni wysłuchać, na czym polega twoja dieta, jakie są jej ograniczenia i jak kreatywnie można wykorzystać dostępne produkty. Możesz mieć pewność, że żaden z obecnych gości po takim wykładzie nie będzie się nad tobą litował, wcinając pączka w tłusty czwartek.

Świat nie kończy się na pierogach

Kulinarna tradycja Bożego Narodzenia jest bardzo bogata. Każdy region Polski może się pochwalić swoim szczególnym menu na tę okazję. Przygotowując bezglutenową wigilię, warto skorzystać z tego bogactwa i tak dobrać potrawy z różnych zakątków kraju, by ich przygotowanie nie wymagało zbyt wiele czasu i nadmiernego kombinowania w kwestii składników.

Szczególnie polecam barszcz czerwony solo (zwłaszcza kiszony) lub z fasolą jaś, rybę smażoną, rybę po grecku, śledzie oraz nieocenioną kapustę z grzybami. Nasi przodkowie wiedzieli, co dobre. Sezonowe warzywa poddane kiszeniu to bogactwo witamin, minerałów i naturalne źródło probiotyków wspomagających trawienie – zdecydowanie warto wykorzystać te właściwości w czasie świąt.

Włącz kreatywność, poszukaj alternatyw

Jeśli jednak perspektywa goszczenia całej rodziny sprawia, że chcesz zaimponować zjawiskowymi deserami i wypiekami, mam dobrą wiadomość. Pszenica nie jest niezastąpiona! Uszka z powodzeniem można ulepić z mąki ziemniaczanej (przepis dla tych, którzy dobrze znoszą skrobię), kutię zamiast pszenicą można wzbogacić kaszą jaglaną, a bardziej ekstremalnie – moczonymi nasionami chia. Twoja rodzina zawsze jadała pierogi z kapustą i grzybami? Wypróbuj tartę na spodzie z mąki kokosowej. Na twoim stole nie może zabraknąć piernika? Przepis na bezglutenowy piernik znajdziesz tutaj.

Bądź zakupowym detektywem

Święta to czas wzmożonej popularności wszelkich bakalii. Ze sklepów hurtowo znikają suszone owoce, orzechy i nasiona. Jakkolwiek produkty te są naturalnie bezglutenowe, to mogą być zanieczyszczone glutenem w zakładzie, w którym są obrabiane. Niestety, również coraz więcej produktów przetworzonych zawiera gluten. Jeśli więc cierpisz na celiakię lub twój organizm nie toleruje glutenu nawet w małych ilościach, musisz uważnie sprawdzać etykiety nie tylko produktów zbożowych, bakalii, ale też słodyczy czy nawet wędlin.

Uprzedź gospodarzy

Jeśli jeszcze nie uświadomiłeś dietetycznie swojej rodziny lub zamierzasz po raz pierwszy wpaść do kogoś z wizytą, uprzedź go, jeszcze zanim zacznie robić świąteczne zakupy. Wyjaśnij, dlaczego unikasz glutenu, z czym wiąże się ryzyko jego spożycia i na co należy zwracać szczególną uwagę przy zakupach i przyrządzaniu poczęstunku. W ten sposób dasz im czas na odpowiednie przygotowanie i oszczędzisz napięć przy świątecznym stole, a sobie ‒ przykrych konsekwencji zdrowotnych. Jeśli nie chcesz sprawić gospodarzom kłopotu, zawsze możesz zaoferować swój wkład w menu przyjęcia i przy okazji udowodnić, że dieta bezglutenowa również może być smaczna.

 

Katarzyna Karus-Wysocka – entuzjastka koncepcji paleo i powrotu do naturalnej żywności. Prowadzi bloga Cook it Lean, rozwijając swoje kulinarne i fotograficzne pasje. Kocha tworzyć nowe, smakowe i wizualne, kompozycje potraw. Na co dzień kreuje interaktywną rzeczywistość, pracując jako projektantka UX. Dużo czasu spędza w siłowni, trenując do zawodów w trójboju siłowym i wyciskaniu leżąc.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Celiakia - co jeść na diecie bezglutenowej?

Celiakia – objawy, badania, dieta. Powikłania choroby trzewnej

Produkty bezglutenowe wycofane ze sprzedaży. Powód? Wcale nie były bez glutenu

Produkty oznakowane jako bezglutenowe wycofane ze sprzedaży. Powód? Wcale nie były bez glutenu

Chleb

Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz

Jak czytać etykietki na chlebie

Niby banalne, ale mamy z tym problem. Jak czytać etykietki na chlebie?

Gryka poprawia apetyt, wzmacnia jelita, zmniejsza ciśnienie krwi. Z czym ją jeść? Sprawdź nasze przepisy!

Rozpieść się smacznym śniadaniem. Bezglutenowy omlet cesarski sprawdzi się idealnie

Jak pasteryzować świąteczne dania? / iStock

Jak pasteryzować świąteczne dania? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Szybkie diety oczyszczające przed Sylwestrem. Dietetyczka wyjaśnia, czy któraś z nich naprawdę działa

Świąteczne resztki - co z nimi zrobić?

Co zrobić z resztkami po świętach? Znana blogerka zdradza sprawdzone patenty

gotująca kobieta

Cukrzyca w trybie świąt – jak to przetrwać? Mamy kilka wskazówek

5 przysmaków, którymi możesz się objadać w święta

Hanna Stolińska-Fiedorowicz: warto odejść od tradycji nakazującej zjedzenie 12 potraw wigilijnych

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Dieta matki karmiącej w święta Bożego Narodzenia. Co może, a czego nie powinna jeść kobieta karmiąca piersią? / Getty Images

Dieta matki karmiącej w święta Bożego Narodzenia. Co może, a czego nie powinna jeść kobieta karmiąca piersią?

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

bieganie

Pierogi kontra biegi

Poncz jabłkowy z ziołami na trawienie

Kutia od A do Z. Pełna zdrowia słodycz, na którą czekamy przez cały rok!

Świąteczne potrawy - co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska

Świąteczne potrawy – co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

cynamon

5 powodów, by pokochać cynamon

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

śwęta

10 patentów na zdrowe święta. Wypróbuj i zapomnij o dodatkowych kilogramach!

Jadalne prezenty: chrupiący chlebuś od Mikołaja

Jadalne prezenty: chrupiący chlebuś od Mikołaja

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

12 przepisów na sałatki wigilijne

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

5 największych kuchennych mitów

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać