Przejdź do treści

Święta na bezglutenie

święta
Święta na bezglutenie Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Znana sieć sklepów wycofuje rodzynki. Mogą być zanieczyszczone groźną dla zdrowia toksyną
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki
10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć
Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić sobie drip?

Święta to taki szczególny czas, kiedy większość z nas stosuje zasadę „raz na rok”. Zgodnie z nią puszczamy wodze konsumpcyjnej fantazji i dietetyczne hamulce. Ale dla osób chorych na celiakię czy cierpiących na nietolerancje pokarmowe każde odstępstwo od codziennej diety może powodować poważne konsekwencje zdrowotne. Jak wobec tego przetrwać Boże Narodzenie „na bezglutenie”?

Być może problem dotyczy was, być może będziecie chcieli przyjąć na świąteczny obiad czy wigilijną kolację bezglutenowego gościa. Poniżej znajdziecie kilka zasad, które pomogą wam skomponować świąteczne menu i zorganizować święta tak, by wszyscy czuli się komfortowo.

Zaproś gości do siebie

Jeśli obawiasz się, że spędzenie Wigilii poza domem może być dla ciebie zbyt dużym żywieniowym wyzwaniem, zaproś rodzinę do siebie. W ten sposób nie tylko ograniczysz pokusy, ale także zyskasz pewność, że wszystkie potrawy zostaną przygotowane z bezpiecznych produktów i w bezpiecznych warunkach. Doświadczeni celiacy na pewno są tego świadomi, ale warto wspomnieć, że zarówno niedozwolone składniki, jak i naczynia oraz kuchenne akcesoria zanieczyszczone glutenem mogą nasilić objawy tej poważnej nietolerancji.

Organizowanie przyjęcia świątecznego to również świetna okazja do edukowania gości. Podczas degustacji wigilijnych potraw mogą oni wysłuchać, na czym polega twoja dieta, jakie są jej ograniczenia i jak kreatywnie można wykorzystać dostępne produkty. Możesz mieć pewność, że żaden z obecnych gości po takim wykładzie nie będzie się nad tobą litował, wcinając pączka w tłusty czwartek.

Świat nie kończy się na pierogach

Kulinarna tradycja Bożego Narodzenia jest bardzo bogata. Każdy region Polski może się pochwalić swoim szczególnym menu na tę okazję. Przygotowując bezglutenową wigilię, warto skorzystać z tego bogactwa i tak dobrać potrawy z różnych zakątków kraju, by ich przygotowanie nie wymagało zbyt wiele czasu i nadmiernego kombinowania w kwestii składników.

Szczególnie polecam barszcz czerwony solo (zwłaszcza kiszony) lub z fasolą jaś, rybę smażoną, rybę po grecku, śledzie oraz nieocenioną kapustę z grzybami. Nasi przodkowie wiedzieli, co dobre. Sezonowe warzywa poddane kiszeniu to bogactwo witamin, minerałów i naturalne źródło probiotyków wspomagających trawienie – zdecydowanie warto wykorzystać te właściwości w czasie świąt.

Włącz kreatywność, poszukaj alternatyw

Jeśli jednak perspektywa goszczenia całej rodziny sprawia, że chcesz zaimponować zjawiskowymi deserami i wypiekami, mam dobrą wiadomość. Pszenica nie jest niezastąpiona! Uszka z powodzeniem można ulepić z mąki ziemniaczanej (przepis dla tych, którzy dobrze znoszą skrobię), kutię zamiast pszenicą można wzbogacić kaszą jaglaną, a bardziej ekstremalnie – moczonymi nasionami chia. Twoja rodzina zawsze jadała pierogi z kapustą i grzybami? Wypróbuj tartę na spodzie z mąki kokosowej. Na twoim stole nie może zabraknąć piernika? Przepis na bezglutenowy piernik znajdziesz tutaj.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Bądź zakupowym detektywem

Święta to czas wzmożonej popularności wszelkich bakalii. Ze sklepów hurtowo znikają suszone owoce, orzechy i nasiona. Jakkolwiek produkty te są naturalnie bezglutenowe, to mogą być zanieczyszczone glutenem w zakładzie, w którym są obrabiane. Niestety, również coraz więcej produktów przetworzonych zawiera gluten. Jeśli więc cierpisz na celiakię lub twój organizm nie toleruje glutenu nawet w małych ilościach, musisz uważnie sprawdzać etykiety nie tylko produktów zbożowych, bakalii, ale też słodyczy czy nawet wędlin.

Uprzedź gospodarzy

Jeśli jeszcze nie uświadomiłeś dietetycznie swojej rodziny lub zamierzasz po raz pierwszy wpaść do kogoś z wizytą, uprzedź go, jeszcze zanim zacznie robić świąteczne zakupy. Wyjaśnij, dlaczego unikasz glutenu, z czym wiąże się ryzyko jego spożycia i na co należy zwracać szczególną uwagę przy zakupach i przyrządzaniu poczęstunku. W ten sposób dasz im czas na odpowiednie przygotowanie i oszczędzisz napięć przy świątecznym stole, a sobie ‒ przykrych konsekwencji zdrowotnych. Jeśli nie chcesz sprawić gospodarzom kłopotu, zawsze możesz zaoferować swój wkład w menu przyjęcia i przy okazji udowodnić, że dieta bezglutenowa również może być smaczna.

 

Katarzyna Karus-Wysocka – entuzjastka koncepcji paleo i powrotu do naturalnej żywności. Prowadzi bloga Cook it Lean, rozwijając swoje kulinarne i fotograficzne pasje. Kocha tworzyć nowe, smakowe i wizualne, kompozycje potraw. Na co dzień kreuje interaktywną rzeczywistość, pracując jako projektantka UX. Dużo czasu spędza w siłowni, trenując do zawodów w trójboju siłowym i wyciskaniu leżąc.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zwróć uwagę na te sygnały. Może się okazać, że nie tolerujesz glutenu

Przyprawa do ziemniaków pieczonych i smażonych – jak zrobić taką bez soli?

Kasza owsiana – właściwości odżywcze i sposób gotowania

Domowy chleb na zakwasie – na co zwrócić uwagę podczas przygotowywania?

Domowy chleb na zakwasie – na co zwrócić uwagę podczas przygotowywania?

Miss Universe 2021 w ogniu krytyki. Bo nie wygląda tak, jak w dniu zdobycia tytułu

Ziarna sezamu

Mąka sezamowa – zastosowanie, jak zrobić ją samodzielnie

Mąka konopna

Mąka konopna – zdrowa alternatywa dla mąki pszennej

Orzechy arachidowe

Mąka z orzechów arachidowych – właściwości, stosowanie

Migdały na mąkę

Mąka migdałowa – zdrowa alternatywa dla mąki pszennej

Co zrobić z resztkami po świętach? Podpowiada Sylwia Majcher

Co zrobić z resztkami po świętach? Podpowiada Sylwia Majcher

Po świętach dokucza ci ból brzucha? Sprawdź, jak możesz się z nim uporać domowymi sposobami

Po świętach dokucza ci ból brzucha? Sprawdź, jak możesz się z nim uporać domowymi sposobami

Szybkie diety oczyszczające przed Sylwestrem. Dietetyczka wyjaśnia, czy któraś z nich naprawdę działa

cynamon

5 powodów, by pokochać cynamon

świąteczne ciasteczka

Świąteczne zasady na mniejsze zło. Jak jeść, by się nie przejeść?

gotująca kobieta

Cukrzyca w trybie świąt – jak to przetrwać? Mamy kilka wskazówek

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

pomarańcze

Wigilijni wspomagacze metabolizmu. Co nam pomoże w trawieniu?

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

7 zdrowotnych właściwości imbiru. Poznaj jego wielką moc!

Świąteczne ciasteczka cynamonowe

Poncz jabłkowy z ziołami na trawienie

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Jadalne prezenty: chrupiący chlebuś od Mikołaja

Jadalne prezenty: chrupiący chlebuś od Mikołaja

Owsiane pralinki

Owsiane pralinki – na święta idealne

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×