Przepis na zupę krem z pieczonego kalafiora. Jesień na bogato!
Kalafior jest królem jesieni. Wchodzi dumnie na straganowe półki, zostawiając daleko za sobą letnie warzywa. I dobrze, bo jest pyszny i zdrowy. Można z niego przygotować mnóstwo dań. Sprawdzi się w leczo, zupie albo jako baza spodu do pizzy. A jak smakuje upieczony… Pycha!
Kalafior – samo zdrowie!
Jesień to czas, kiedy nasz organizm potrzebuje rozgrzania od środka. I dlatego mamy dla was przepis na zupę krem z mnóstwem przypraw, sezonowymi pomidorami i pieczonym kalafiorem.
Kalafior zawiera m.in. mnóstwo błonnika, wapnia, magnezu, żelaza oraz cynku. Jest bogaty w witaminy z grupy B, C i K. Doskonała wiadomość dla osób będących na diecie odchudzającej – kalafior jest niskokaloryczny, można go wcinać nawet codziennie. Oprócz tego warzywo to dobrze wpływa na pracę jelit i nerek, reguluje ciśnienie krwi i ma działanie przeciwzapalne. Regularne spożywanie kalafiora może opóźnić procesy starzenia się mózgu. Jakby tego było mało, działa oczyszczająco na nasz organizm.
Zupa krem z pieczonego kalafiora
Składniki:
– 1 duża cebula,
– 2 ząbki czosnku,
– 1 duży batat,
– 1 duży kalafior
– 800 g pomidorów w puszce (najlepiej samodzielnie wcześniej przygotowanych),
– 2 łyżki wędzonej papryki,
– sól i pieprz do smaku,
– 2 łyżki kurkumy,
– 1 łyżka garam masali,
– olej kokosowy,
– 2-3 szklanki wody,
– sok z jednej cytryny,
– ulubiona wędzona ryba,
– natka pietruszki.
Przygotowanie:
Kalafiora obierz z liści i pokrój w mniejsze kawałki. Rozłóż w naczyniu do pieczenia.
Posyp wędzoną papryką, kurkumą i garam masalą.
Dodaj 2–3 łyżki oleju kokosowego, dołóż rozgnieciony czosnek w łupinach i włóż do nagrzanego piekarnika do 220 stopni na 20 minut. Mieszaj co jakiś czas, aby kalafior był pokryty przyprawami i olejem. Cebulę pokrój w dużą kostkę. To samo zrób z batatem. W garnku rozgrzej jedną łyżkę oleju kokosowego. Wrzuć cebulę i dodaj porządną szczyptę soli. Podsmaż przez 2 minuty.
Dodaj bataty i pomidory. Doprowadź do wrzenia. Dodaj upieczony kalafior i czosnek (wyjmij wcześniej z łupiny). Wszystkie warzywa powinny być zakryte płynem. Jeśli jest taka potrzeba, dolej wodę. Gotuj pod przykryciem, aż wszystkie warzywa zmiękną
Zupę zmiksuj na krem. Jeśli jest taka potrzeba, dolej odrobinę wody, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawaj z wędzoną rybą i natką pietruszki.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl
Polecamy
Zupa orzechowa idealna na zimę. Prosta, łatwa i zdrowa
Nie masz pomysłu na niedzielny obiad? Wypróbuj zupę pho w polskiej odmianie, która wzmocni organizm w śnieżnej, zimowej aurze
Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!
Rozgrzewający krem z pieczonych batatów i papryki. Idealny na zimę
się ten artykuł?