Jak zrobić tofu w domu? Potrzebujesz dosłownie trzech składników
Jak się okazuje, samodzielne przygotowanie tofu w domu nie jest niczym trudnym. Potrzebujesz dosłownie trzech składników. Tekstura jest zaskakująca, inna niż gotowego tofu dostępnego w sklepie. Domowy przysmak jest bardziej zwarty, a po usmażeniu w przyprawach staje się intensywny w smaku i lekko puszysty.
Właściwości tofu
Tofu to nic innego jak mleko sojowe, a soja jest bogatym źródłem białka roślinnego. O tym, jak ważne jest dostarczanie białka roślinnego wiedzą najlepiej osoby niejedzące mięsa. Soja bogata jest także w nienasycone kwasy tłuszczowe i fitoestrogeny. Łagodzi objawy menopauzy – pomaga na uderzenia gorąca i zawroty głowy. Może mieć działanie przeciwnowotworowe i zapobiegające osteoporozie. Regularne spożywanie produktów sojowych dobrze wpływa według niektórych badań na pracę serca i wątrobę. Soja zawiera witaminy C, K, A i E oraz kwas foliowy. Jest bogata w potas, fosfor, magnez i wapń.
Przepis na domowe tofu
Składniki:
– 2 litry mleka sojowego
– 100 ml wody
– 80 ml soku z cytryny
Przygotowanie:
Mleko wlej do garnka i pogrzej do 90 stopni Celsjusza.
Zdejmij z ognia na 2 minuty. Sok z cytryny połącz z wodą i wlej połowę do mleka.
Wymieszaj drewnianą łyżką. Po 2 minutach dolej resztę wody. Połącz i odstaw na 15 minut. W tym czasie przygotuj sitko i przykryj je gazą. Przelej mleko przez gazę.
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Odciśnij i uformuj tofu (można przełożyć do kwadratowego pojemnika). Połóż na nim coś ciężkiego, aby docisnąć je jeszcze bardziej, i zostaw na 1 godzinę.
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Gotowe tofu włóż na 20 sekund do lodowatej miski z wodą.
Tofu od razu jest gotowe do jedzenia. Przechowuj w lodówce. Możesz je zjeść w takiej postaci, albo obtoczyć w przyprawach i krótko podsmażyć.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl
Zobacz także
Polecamy
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra
Soki warzywne idealne na jesień! Korzyści zdrowotne i przepisy
się ten artykuł?