Przejdź do treści

Jak zrobić tofu w domu? Potrzebujesz dosłownie trzech składników

Tofu
Jak zrobić tofu w domu? Potrzebujesz dosłownie trzech składników Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?

Jak się okazuje, samodzielne przygotowanie tofu w domu nie jest niczym trudnym. Potrzebujesz dosłownie trzech składników. Tekstura jest zaskakująca, inna niż gotowego tofu dostępnego w sklepie. Domowy przysmak jest bardziej zwarty, a po usmażeniu w przyprawach staje się intensywny w smaku i lekko puszysty.

Właściwości tofu

Tofu to nic innego jak mleko sojowe, a soja jest bogatym źródłem białka roślinnego. O tym, jak ważne jest dostarczanie białka roślinnego wiedzą najlepiej osoby niejedzące mięsa. Soja bogata jest także w nienasycone kwasy tłuszczowe i fitoestrogeny. Łagodzi objawy menopauzy – pomaga na uderzenia gorąca i zawroty głowy. Może mieć działanie przeciwnowotworowe i zapobiegające osteoporozie. Regularne spożywanie produktów sojowych dobrze wpływa według niektórych badań na pracę serca i wątrobę. Soja zawiera witaminy C, K, A i E oraz kwas foliowy. Jest bogata w potas, fosfor, magnez i wapń.

Przepis na domowe tofu

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki:

–    2 litry mleka sojowego
–    100 ml wody
–    80 ml soku z cytryny

Przygotowanie:

Mleko wlej do garnka i pogrzej do 90 stopni Celsjusza.

jak-zrobic-tofu-w-domu

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Zdejmij z ognia na 2 minuty. Sok z cytryny połącz z wodą i wlej połowę do mleka.

jak-zrobic-tofu-w-domu

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Wymieszaj drewnianą łyżką. Po 2 minutach dolej resztę wody. Połącz i odstaw na 15 minut. W tym czasie przygotuj sitko i przykryj je gazą. Przelej mleko przez gazę.

jak-zrobic-tofu-w-domuZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Odciśnij i uformuj tofu (można przełożyć do kwadratowego pojemnika). Połóż na nim coś ciężkiego, aby docisnąć je jeszcze bardziej, i zostaw na 1 godzinę.

jak-zrobic-tofu-w-domuZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Gotowe tofu włóż na 20 sekund do lodowatej miski z wodą.

jak-zrobic-tofu-w-domu

Tofu od razu jest gotowe do jedzenia. Przechowuj w lodówce. Możesz je zjeść w takiej postaci, albo obtoczyć w przyprawach i krótko podsmażyć.


masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?