Przejdź do treści

„Żywność wysokoprzetworzona nas osacza”. Radek Smolik o tym, jak producenci zhakowali nasz apetyt

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawienia

Podoba Ci
się ten artykuł?

„Można chudnąć, jedząc w Maku, można chudnąć, jedząc Oreo, można chudnąć, jedząc słodycze. Można, ale to niekoniecznie oznacza, że to jest optymalne” – mówi dietetyk Radosław Smolik, twórca profilu Dietetyka Oparta na Faktach, tłumacząc, dlaczego sama kontrola kalorii nie wystarczy, by być zdrowym. Gość Karoliny Wierzbińskiej wyjaśnia, czym jest żywność wysokoprzetworzona, nazywana też żywnością ultraprzetworzoną (UPF). 

Posłuchaj podcastu

Posłuchaj nas również na:

To rozmowa m.in. o tym, dlaczego jest nam tak trudno się oprzeć fast foodom, słodyczom i smakołykom leżącym w sklepie przy kasie. „Ta żywność nas po prostu otacza, osacza”  podkreśla Smolik. Wyjaśnia, jak producenci żywności wysokoprzetworzonej hakują naszą biologię i dlaczego nawet „fit” batoniki bywają zdradliwe.

Partnerem podcastu jest marka suplementów diety Naturell.

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?