„Żywność wysokoprzetworzona nas osacza”. Radek Smolik o tym, jak producenci zhakowali nasz apetyt
„Można chudnąć, jedząc w Maku, można chudnąć, jedząc Oreo, można chudnąć, jedząc słodycze. Można, ale to niekoniecznie oznacza, że to jest optymalne” – mówi dietetyk Radosław Smolik, twórca profilu Dietetyka Oparta na Faktach, tłumacząc, dlaczego sama kontrola kalorii nie wystarczy, by być zdrowym. Gość Karoliny Wierzbińskiej wyjaśnia, czym jest żywność wysokoprzetworzona, nazywana też żywnością ultraprzetworzoną (UPF).
Posłuchaj nas również na:
To rozmowa m.in. o tym, dlaczego jest nam tak trudno się oprzeć fast foodom, słodyczom i smakołykom leżącym w sklepie przy kasie. „Ta żywność nas po prostu otacza, osacza” podkreśla Smolik. Wyjaśnia, jak producenci żywności wysokoprzetworzonej hakują naszą biologię i dlaczego nawet „fit” batoniki bywają zdradliwe.
Partnerem podcastu jest marka suplementów diety Naturell.
Polecamy
Niepłodność to choroba, można wziąć na nią L4. „Niepotrzebnie się wstydzimy”
Urolog bez tabu. Dr Tomasz Rynkiewicz: „Rak prostaty nie boli, a guza jądra trudno przegapić”
„Nie wybieramy sobie choroby”. Depresja w okresie okołoporodowym
Ane Piżl: „Różnorodność to nie mniejszość. Wykluczenie prędzej czy później dotknie każdego z nas”
się ten artykuł?