„Żywność wysokoprzetworzona nas osacza”. Radek Smolik o tym, jak producenci zhakowali nasz apetyt
„Można chudnąć, jedząc w Maku, można chudnąć, jedząc Oreo, można chudnąć, jedząc słodycze. Można, ale to niekoniecznie oznacza, że to jest optymalne” – mówi dietetyk Radosław Smolik, twórca profilu Dietetyka Oparta na Faktach, tłumacząc, dlaczego sama kontrola kalorii nie wystarczy, by być zdrowym. Gość Karoliny Wierzbińskiej wyjaśnia, czym jest żywność wysokoprzetworzona, nazywana też żywnością ultraprzetworzoną (UPF).
To rozmowa m.in. o tym, dlaczego jest nam tak trudno się oprzeć fast foodom, słodyczom i smakołykom leżącym w sklepie przy kasie. „Ta żywność nas po prostu otacza, osacza” podkreśla Smolik. Wyjaśnia, jak producenci żywności wysokoprzetworzonej hakują naszą biologię i dlaczego nawet „fit” batoniki bywają zdradliwe.
Partnerem podcastu jest marka suplementów diety Naturell.
Polecamy

„YouTube i TikTok nasze dzieci budzą i kołyszą do snu”. Magda Bigaj o bezpieczeństwie dzieci w sieci

Tadeusz Oleszczuk: „Śmieciowe jedzenie i stres to benzyna i zapałka dla twoich jelit”
18:22 min
Tata z ławki rezerwowych wchodzi na boisko. Łukasz Dominiak i dr Radek Wierzbiński o ojcostwie

Wreszcie przestałam mieć wyrzuty sumienia przy komponowaniu posiłków. Pomogła mi aplikacja
się ten artykuł?