Przejdź do treści

Zdrowe odżywianie chroni mózg przed depresją

Smutna kobieta siedzi na kanapie z pizza i ogląda telewizję.
Źródło: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci
Rozsmakuj się w comfort food! Co to takiego i dlaczego jest wyjątkowe?
Jak cukier wpływa na mózg, wygląd i odporność?
Co cukier robi z twoim wyglądem, psychiką i odpornością?
Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska
Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska
Soja – właściwości, zastosowanie i sposoby przyrządzania

Depresja zajmuje czwarte miejsce wśród najpowszechniejszych chorób i wciąż zacięcie walczy o trzecie. Według ekspertyz WHO do 2030r. wysunie się na prowadzenie. Na świecie ponad 350 mln osób cierpi na tę chorobę. Przyczyny depresji są różne, tak jak sposoby na jej leczenie. Okazuje się, że możemy wyjść przeciw depresji i starać się jej zapobiegać znacznie wcześniej.

Autorka analizy dr Almudena Sanchez-Villegas z Uniwersytetu Las Palmas de Gran Canaria opisała badania przeprowadzone na 15 tysiącach ludzi. Badanie miało miejsce w 1999r. i polegało na przesłuchaniu osób, które w danym momencie nie przejawiały objawów depresji. Po upływie około 8,5 roku depresję zdiagnozowano u 1550 osób. Największy wpływ na zmniejszenie ryzyka rozwoju choroby miały zmiany żywieniowe. Wykazano, że spożywanie warzyw, owoców, orzechów oraz unikanie mięsa i słodyczy, wyraźnie zmniejsza ryzyko powstawania depresji.

– Mózg jest niesłychanie plastyczny, potrzebuje białka i nowych wyzwań po to, żeby był długo sprawny. Mózg, który jest żyjącym narządem i nadzwyczaj ważnym procesorem głównym, potrzebuje swoich składników, żeby dobrze funkcjonował. Białko jest podstawą. Wynik jednak nie jest stuprocentowy. Można się zdrowo odżywiać a równocześnie genetycznie są takie uwarunkowania, że w pewnym momencie coś się zaczyna dziać. Nie ma mocnych, jednak możemy coś zrobić, nie jesteśmy tacy bezradni – wyjaśnia psycholog, Zuzanna Celmer.

W kolejnych badaniach naukowcy będą starać się poznać konkretne substancje, które wpływają na procesy neurofizjologiczne, zmniejszające ryzyko zaburzeń zdrowia psychicznego.

Trzymajmy kciuki, że wyprzedzą w swych badaniach depresję i zostawią ją w tym wyścigu daleko z tyłu.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Zainteresują cię również:

Chinina – co to jest, właściwości i skutki uboczne, cena

Sezam

Salmonella w partii sezamu znanej marki. GIS wydał ostrzeżenie

Kawa filtrowana, po turecku czy z french pressu? Dietetyk podpowiada, w jaki sposób ją przygotowywać, żeby uniknąć wzrostu poziomu "złego" cholesterolu

Kawa filtrowana, po turecku czy z french pressu? Dietetyk podpowiada, w jaki sposób ją przygotowywać, żeby uniknąć wzrostu poziomu „złego” cholesterolu

Płatki owsiane – wartości odżywcze, właściwości, jak zrobić?

Papaja – wartości odżywcze, właściwości, jak jeść

Bób - jak gotować, żeby go nie zmarnować?

„Nigdy w kulinarnym życiu nie róbcie tego bobowi”. Sylwia Majcher wyjaśnia, jak gotować bób, żeby go nie zmarnować

Miechunka (Physalis) – charakterystyka i właściwości

Dekstroza – czym jest, gdzie występuje i jakie ma działanie?

Napój, sok czy nektar – co jest zdrowsze?

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Surimi – powstawanie, skład, właściwości i przepisy

Sadzone jajka na patelni

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia? Niekoniecznie. Takich mitów jest więcej

Zioła w domu – jakie i jak uprawiać na parapecie lub balkonie

Kapary – właściwości zdrowotne, zastosowanie i przepisy

Orzechy pekan – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie

Lepiej unikaj w kupowanych produktach "szóstki z Southampton". Czym jest i dlaczego jest groźna? Tłumaczy Agnieszka Pocztarska

Lepiej unikaj „szóstki z Southampton”. Czym jest i dlaczego jest groźna? Tłumaczy Agnieszka Pocztarska

7 czerwca obchodzimy Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Skorzystaj z tych kilku praktycznych wskazówek, nie tylko od święta!

7 czerwca obchodzimy Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Skorzystaj z tych kilku praktycznych wskazówek, nie tylko od święta!

Co siedzi w parówkach? Wzięłyśmy je pod lupę

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Produkty bezglutenowe wycofane ze sprzedaży. Powód? Wcale nie były bez glutenu

Produkty oznakowane jako bezglutenowe wycofane ze sprzedaży. Powód? Wcale nie były bez glutenu

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Kobieta

„Olej z czarnuszki może łagodzić schorzenia, które przyczyniają się do Hashimoto” – tłumaczą autorki „Ogarnij Hashimoto”

Jabłko

Dietetyczka Zofia Pomes: owoce mogą, a wręcz powinny być spożywane przez osoby z insulinoopornością

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie