„The Lancet”: Już dwa plasterki szynki dziennie mogą znacząco zwiększyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2

Wiele czynników sprzyja wystąpieniu cukrzycy typu 2. Są to m.in. palenie tytoniu, brak ruchu czy też nadciśnienie. Naukowcy z Uniwersytetu Cambridge dowiedli, że ryzyko zachorowania rośnie także za sprawą regularnego spożywania szynki. Wystarczą zaledwie dwa plasterki dziennie!
Stek i kurczak także na cenzurowanym
Wyniki szeroko zakrojonych badań zostały opublikowane w prestiżowym czasopiśmie „The Lancet”. Naukowcy wykorzystali do nich metaanalizę danych pochodzących od niemal 2 mln dorosłych z 20 krajów świata.
Dowiedli, że już codzienne spożywanie ok. 50 g przetworzonego mięsa, co odpowiada dwóm plasterkom szynki, wiąże się z 15-procentowym wyższym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2 w ciągu najbliższej dekady.
Niekorzystne dla naszego zdrowia jest także zjadanie czerwonego mięsa. Regularne spożywanie 100 gramów nieprzetworzonego czerwonego mięsa dziennie zwiększa ryzyko rozwoju tej choroby o 10 proc. Wystarczy więc jeden mały stek dziennie, żeby narazić się na cukrzycę typu 2.
W ten sposób naukowcy potwierdzili słuszność zaleceń dotyczących ograniczenia spożycia przetworzonego i czerwonego mięsa.
„Nasze badania dostarczają jak dotąd najbardziej kompleksowych dowodów na istnienie związku między spożywaniem przetworzonego mięsa i nieprzetworzonego czerwonego mięsa, a wyższym ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2 w przyszłości” – mówi jedna z autorek badania, prof. Nita Forouhi z Wydziału Epidemiologii Rady Badań Medycznych (MRC) Uniwersytetu Cambridge.
Badania dotyczyły także drobiu. Codzienne 100 g mięsa kurczaka na naszym talerzu zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. o 8 proc.
Naukowcy we wnioskach badania napisali, że w żadnym z dotychczasowych badań nie przeprowadzono metaanalizy, która zbadałaby związek między spożyciem mięsa a wystąpieniem cukrzycy typu 2. Autorzy badania podkreślili jednak, że związek ten jest hipotezą i wymaga dogłębnych badań. Ich zdaniem odkrycia te powinny one stanowić podstawę wytycznych żywieniowych.
Konsumpcja mięsa globalnie wzrasta. Tak samo jak rośnie zachorowalność na cukrzycę typu 2: chorych jest już ponad 500 mln ludzi na całym świecie.
Eksperci prognozują, że do 2050 roku cukrzyca dotknie 1 mld ludzi.
Cukrzyca typu 2- co to za choroba?
Cukrzyca typu 2 rozwija się stopniowo. Czasem jest ona wynikiem predyspozycji genetycznych, ale często także odpowiadają za nią rozmaite czynniki środowiskowe i schorzenia współistniejące. Najistotniejsze z nich to:
- otyłość,
- stres,
- zespół policystycznych jajników,
- schorzenia trzustki,
- przebyta cukrzyca ciążowa,
- nadciśnienie tętnicze,
- podwyższony poziom trójglicerydów we krwi,
- siedzący tryb życia,
- niewłaściwa dieta.
Pierwsze objawy, ze względu na to, że są niespecyficzne, często mylone są z innymi schorzeniami. Dopiero kiedy pojawią się bardziej swoiste objawy, typu:
- nadmierne pragnienie,
- częste lub bardzo częste oddawanie moczu, również w nocy,
- utrata wagi mimo zwiększonego apetytu lub nagły przyrost masy ciała,
- apatyczność i rozdrażnienie.
Do tego dochodzą objawy skórne tj.
- świąd skóry,
- zaczerwienienie,
- zakażenia,
- trudniejsze gojenie się ran,
- pleśniawki w jamie ustnej
U chorych na cukrzycę typu 2 można zaobserwować również:
- częstsze infekcje dróg moczowo-płciowych,
- nadmierną senność i apatia,
- zaburzenia widzenia,
- acetonowy oddech,
- owocowy zapach moczu.
Dwa ostatnie objawy są bardzo charakterystyczne.
źródło: PAP, „The Lancet”
Zobacz także

Zalety wegetarianizmu – dlaczego warto ograniczyć mięso?

Dlaczego warto, a przede wszystkim jak mądrze ograniczać mięso? Tłumaczy dietetyczka Agata Lewandowska

„Nie zawsze wejście w nowe technologie sprawia, że problemy znikają. Mięso hodowane w laboratoriach pozostawia 25-krotnie większy ślad węglowy, niż mięso z hodowli” – mówi dr hab. inż. Sylwester Tabor
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy

Dieta bezmięsna w polskich szkołach? Miasto robi eksperyment. „Dążymy do tego, by rozszerzyć menu”

Dr Justyna Jessa: „Kolokwialnie mówiąc, nowotwory odżywiają się cukrem, więc spożywanie go w nadmiarze może stymulować ich rozwój”

Reguluje pracę jelit lepiej niż śliwki. Polska siostra kiwi podbija świat

Wegetarianie kontra mięsożercy? To nie tak. Ludzie wybieraliby roślinne alternatywy mięsa, gdyby ich cena była niższa
się ten artykuł?