Przejdź do treści

„The Lancet”: Już dwa plasterki szynki dziennie mogą znacząco zwiększyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2

na zdjęciu: mężczyzna kroi szynkę, tekst o związku wędlin z ryzykiem cukrzycy typu 2 - Hello Zdrowie
Już dwa plasterki szynki dziennie mogą znacząco zwiększyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 /fot. Adobe Stock
Podoba Ci
się ten artykuł?

Wiele czynników sprzyja wystąpieniu cukrzycy typu 2. Są to m.in. palenie tytoniu, brak ruchu czy też nadciśnienie. Naukowcy z Uniwersytetu Cambridge dowiedli, że ryzyko zachorowania rośnie także za sprawą regularnego spożywania szynki. Wystarczą zaledwie dwa plasterki dziennie!

Stek i kurczak także na cenzurowanym

Wyniki szeroko zakrojonych badań zostały opublikowane w prestiżowym czasopiśmie „The Lancet”. Naukowcy wykorzystali do nich metaanalizę danych pochodzących od niemal 2 mln dorosłych z 20 krajów świata.

Dowiedli, że już codzienne spożywanie ok. 50 g przetworzonego mięsa, co odpowiada dwóm plasterkom szynki, wiąże się z 15-procentowym wyższym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2 w ciągu najbliższej dekady.

Niekorzystne dla naszego zdrowia jest także zjadanie czerwonego mięsa. Regularne spożywanie 100 gramów nieprzetworzonego czerwonego mięsa dziennie zwiększa ryzyko rozwoju tej choroby o 10 proc. Wystarczy więc jeden mały stek dziennie, żeby narazić się na cukrzycę typu 2.

W ten sposób naukowcy potwierdzili słuszność zaleceń dotyczących ograniczenia spożycia przetworzonego i czerwonego mięsa.

 „Nasze badania dostarczają jak dotąd najbardziej kompleksowych dowodów na istnienie związku między spożywaniem przetworzonego mięsa i nieprzetworzonego czerwonego mięsa, a wyższym ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2 w przyszłości” – mówi jedna z autorek badania, prof. Nita Forouhi z Wydziału Epidemiologii Rady Badań Medycznych (MRC) Uniwersytetu Cambridge.

Badania dotyczyły także drobiu. Codzienne 100 g mięsa kurczaka na naszym talerzu zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. o 8 proc.

Naukowcy we wnioskach badania napisali, że w żadnym z dotychczasowych badań nie przeprowadzono metaanalizy, która zbadałaby związek między spożyciem mięsa a wystąpieniem cukrzycy typu 2. Autorzy badania podkreślili jednak, że związek ten jest hipotezą i wymaga dogłębnych badań. Ich zdaniem odkrycia te powinny one stanowić podstawę wytycznych żywieniowych.

Konsumpcja mięsa globalnie wzrasta. Tak samo jak rośnie zachorowalność na cukrzycę typu 2: chorych jest już ponad 500 mln ludzi na całym świecie.

Eksperci prognozują, że do 2050 roku cukrzyca dotknie 1 mld ludzi.

Cukrzyca typu 2- co to za choroba?

Cukrzyca typu 2 rozwija się stopniowo. Czasem jest ona wynikiem predyspozycji genetycznych, ale często także odpowiadają za nią rozmaite czynniki środowiskowe i schorzenia współistniejące.  Najistotniejsze z nich to:

Pierwsze objawy, ze względu na to, że są niespecyficzne, często mylone są z innymi schorzeniami. Dopiero kiedy pojawią się bardziej swoiste objawy, typu:

  • nadmierne pragnienie,
  • częste lub bardzo częste oddawanie moczu, również w nocy,
  • utrata wagi mimo zwiększonego apetytu lub nagły przyrost masy ciała,
  • apatyczność i rozdrażnienie.

Do tego dochodzą objawy skórne tj.

  • świąd skóry,
  • zaczerwienienie,
  • zakażenia,
  • trudniejsze gojenie się ran,
  • pleśniawki w jamie ustnej

U chorych na cukrzycę typu 2 można zaobserwować również:

  • częstsze infekcje dróg moczowo-płciowych,
  • nadmierną senność i apatia,
  • zaburzenia widzenia,
  • acetonowy oddech,
  • owocowy zapach moczu.

Dwa ostatnie objawy są bardzo charakterystyczne.

źródło: PAP, „The Lancet”

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?